Кој кого создаде?

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
вака едно е вера едно е наука да не се мешаат работите таму каде што не треба
колку што можам да видам овдека главниот акцент е ставен на тоа како настанал светот
а не за потеклотот на човекот, ако одиме кон тоа човекот (од биолошки аспект) не настанал од мајмунот туку од еден заеднички предок на мајмуните и луѓето кој живеел на дрва еден дел од тие единки кои почнале да се движат и хранат и мигрираат по земја настанал човекот додека другите единки се претци на дененшните мајмуни.
А таа единка како настанала?
Алелуја!!! Молам модератор да зачисти тоа што е непотребно.
Може да пробате и двајцата да ми објасните,ако сакате се разбира

• Ми се допаѓа
Реакции: 4FUN

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
А таа единка како настанала?

од праматерија

значи зборам од научен аспект
а инаку да и јас сум религиозен :)

article-1324243-0BCB74AB000005DC-234_468x590.jpg
eve kako izgledala taa edinka :) znaci povtoruvam ne stanuva zbor za majmun :) http://www.dailymail.co.uk/sciencet...ent-ancestor-walked-Sahara-39m-years-ago.html

Човекот го создал бог затоа што без ваква современа наука некој појави неможеле да се објаснат , па се мислелео дека е некоја виша сила која подоцна ја нарекле бог! Според мене Дарвин бил во право човекот и мајмуните имале заеднички предци.

па не би рекол имаш пчели имаш мечки имаш и друг животински облик
зошто баш токму луѓето а :) ??? da se dominanten vid i zosto bas kaj niv intelegencijata da e na visoko nivo sepak imalo vlijanie od nadvor :)
interesna najava ima dolgo ocekuvaniot film prometej !!!
sto ce se sluci so covestvoto koga ce go dostigne znaenjeto na bogovite !!!

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
Секако дека Боговите го создадоа човекот...од ДРВО. какви мајмуни, глини, нема врска...

...кога Сварог завршил со создавањето на светот, ја однел својата жена божицата Вида на Земјата да и го покаже своето дело. Додека Сварог се восхитувал на своето дело, Вида заспала под гранките на некое стебло. Сонувала како по светот чекорат суштества слични на Сварог и неа. Кога се разбудила, му кажала на Сварог што сонувала.
Сварог и одговорил дека и тој размислувал управувањето на светот да им го препуштат на земски суштества налик на нив. Сварог отишол до едни две стебла и од нив направил луѓе. Тие луѓе биле неми и без живот. На едниот Сварог му вдахна живот, на другиот Вида. Од дабот на кого Сварог му вдахна живот постана маж, на кого му даде име Дубравко. Од липата на која Вида и вдахна живот, постана жена, на која и даде име Љубљанка.
Сварог им намени должност да начинат потомство кое ќе живее на Земјата и кое самото ќе си ја крои својата судбина. Така Сварог заврши со создавањето на светот. Сварог ја искова првата бурма за брачниот пар и со тоа стана заштитник на бракот.

Слава ти Боже Свароже!!!

26101128225542824015857.jpg

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,691
3,871
1,183
И после сето ова .. на крај нема објаснување како сме настанале .. логично.
Мајмуни, црви, сеа па од дрвја, песок и шо ти знам шо .. ма дај ти се молам.
Како бе тоа порано со една воздишка од дрво правеле човек ?
Оти денеска со волку милијарда жители никој не наследил од нив таква посебна моќ па од дрвјата да си направиме луѓе ?
Чудно.

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Јас имам сретнато луѓе кои според паметот и однесувањето се и мајмуни, и дрва, и шупелки, без разлика дали се или не се поданици на некоја религија. Никаква виша сила не може да подари мозок, логика и да те направи човек, и сметам дека нема потреба да си ги кршите заповедите со непромислености. Freedom of speech.
Никогаш нема да тврдам дека нема енергија што го управува универзумот. Ајде еве, нека се вика таа енергија Бог, во ред е.
Ама, ќе почнам да создавам слики и да си ја претставувам таа енергија во форма на Светци оној момент кога и многубоштвото ќе почне да ви изгледа логично.
Зошто да не? Порано си верувале дека тие Богови постојат, дури и жртви им принесувале, па сега сето тоа се само историски приказни завиени во митска форма и никого не гледам наоколу да се клања на Зевс.
Никој не ни гарантира дека за некое време и овие религии нема да дојдат на исто ниво со многубоштвото.
Религијата се ствара на основа на претставите за надприродното на една група народ со слични верувања.
Порано ако се правела драма околу запален оган и тоа се припишувало на виши сили, денеска логиката ни е многу повеќе вклучена за да знаеме дека постојат мал милион природни и човечки фактори кои може да го предизвикаат.
Сега некој да рече „Еј знаеш, мене од кал ме направија, а жена ми од моето ребро.“ сигурна сум дека сите ќе го избегнуваат и набрзо ќе заврши во соба со многу јастучиња, во бела фенси кошулка.
Ама затоа, тоа било многу логично пред илјадници години и ден денес не смее да се побие.

близнак

Староседелец
21 јуни 2012
169
306
1,063
Човекот си создава. Така оправдува нешто што не може да го направи или објасни
Да, понекогаш имаме добра смисла за хумор и креативност.. Е сега, има работи што не можеме ни да ги фантазираме..
Таму лежи одговорот на повеќето прашања...

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
И после сето ова .. на крај нема објаснување како сме настанале .. логично.
Мајмуни, црви, сеа па од дрвја, песок и шо ти знам шо .. ма дај ти се молам.
Како бе тоа порано со една воздишка од дрво правеле човек ?
Оти денеска со волку милијарда жители никој не наследил од нив таква посебна моќ па од дрвјата да си направиме луѓе ?
Чудно.
Па не сме сите Џепето. (envy)

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
Мојот став, човекот го создал Господ. Зашто, па бидејќи е човекот многу постар од него и го создал исто како шо ги создал и Зевс и компанија. Мислам , кој гарантира и дека после неколку години , нема да излезе нешто ново кое ќе наиде на општа прифатеност и теоријата за монотеизмот ќе замине во историјата исто како шо и многу други заминале.
Знаете, апсурдот е токму во тоа шо голем број веруваат во таа теорија, а сеуште немаат јасно расчистено шо всушност претставува Господ, каков вид на сила, на енергија е тоа. И сите се држат кон тоа дека Господ е таква невидлива сила, некој си вид на алгоритам кој го контролира целиот наш живот како да сме ние само дел од некој програмски јазик. И ако некој случајно се спаси од некој неизбежна ситуација, одман смета дека тоа е нова шанса дадена од таа сила, за која подоцна чувствува стравопочит. Ама чекајте, шо е со оние невини души пак кои не се спасуваат ? Тоа е тоа, игра на среќа, игра на случајност каде ситници одлучуваат. Или ќе се спасиш или не, трето нема.
И како шо кажав, она шо не ми дава да верувам дека Господ го создал светот е тоа шо тој како поим е уште недоволно објаснет и за него постојат илјада варијаиции. Па имаме муслиманска варијанта, православна, католичка, протестантска ит.н. И сите оние кои цврсто велат дека го спознале Господ и дека знаат шо всушност е тоа, сигурен сум дека длабоко во својот ум, сеуште имаат некоја мала доза на несигурност. Лебди прашањето: Чекај, абе вистина ли е се ова во кое верувам ?

И не разбирам, како може идејата да сме настанале по пат на еволуција да биде посмешна од таа дека сме туку така создадени од кал и ребро. Процесот на еволуција е докажан, па дури и да не е 100 проценти точен концептот на Дарвин ние сепак еволуираме. Еволуираме и сега додека седиме на компјутер и се згрбавуваме.
Разбирливо дека тоа е процес кој трае илјадници, да не речам милиони години. И сигурно дека не сме директно еволуирани од мајмуни, туку најпрво од многу попрости форми на живот. Од едноклеточни живи форми па се до денес. Патем се претпоставува дека првите живи форми излегле од вода, се развиле рибите, па водоземците и така. И иако ова не е 100 сигурно, дека тешко е возможно да се утврди точниот редослед на тоа како се развивале организмите секак е многу пологично од повеќето над-природни варијанти на религијата.

И ако ме прашувате, пак како тие едноклеточни форми, бактерии настанале одиме уште поназад и одговорите стануваат се понејасни. Искрено да ви кажам и јас не сум сигурен како што и многу научници во светот бараат одговор на тоа прашање веќе повеќе години наназад. Ама барем бараат и не се ограничуват на една идеја која само ќе ја замени љубопитноста на тоа како сме настанале и ќе се задоволат со тоа. Прашања секогаш ќе има, и подобро да останат неодговорени отколку да умрете убедени дека сте го знаеле одговорот, ама и самите притоа не сте биле сосема сигурни. (damn this is deep, мора да го болдирам :D ) .
Ете оваа планета ја имала таа благонаклонетост на универзумот да биде поволна почва на која преку силите на природата би се создало живот. Да претпоставиме дека семето веќе лебдело во етерот после самата експлозија на Биг-Бенгот, Земјата ги имала поволните услови и овде се создало живот. Притоа јас сум убеден дека вакви услови има и на други планети, земајќи ја впредвид самата големина на универзумот.

Ете толку нека биде од мене на оваа тема.

Dare

Староседелец
15 јули 2012
84
86
618
Ако почнеме така да гледаме кој кого создаде кај ке ни биде крајот..кој го создаде човекот, кој ја создаде планетата, вселената, материјата,светлината?....Еве јас како гледам на работите
Прво мислам дека човекот постои од денот кога постои и планетата, има безброј докази за претходни цивилизации кои живееле и пред Неандерталците и Кромојадците, што значи човековата цивилизација се развива до одреден степен и се враќа пак од почеток како резултат на катаклизми, самоуништување итн.
Религијата постои одкако постои и човекот, можеби веруваме во творецот на универзумот(морало нешто да го создаде), или можеби религијата ја има улогата за објаснување на природните појави на кои сами неможеме да најдеме одговор.?
Според мене религијата има значајна улога во оформувањето на моралната свест кај човекот и поделба на народот на групи за полесна контрола.