Кој кого создаде?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Прашањето околу кое би сакал да дискутираме е Кој кого создаде? Човекот е создаден од Бог или обратно, Бог е создаден од Човекот? Сакам да прочитам не само кратки одговори туку и образложенија зошто вие сметате така, а не поинаку.

Мојот одговор ќе го оставам нешто подоцна.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Smiley_1996 and melpomena

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
човекот ја создал религијата а со тоа и боговите... без разлика дали станува збор за денешните монотеистички религии или во минатото кога се верувало во повеќе богови. Мене лино интересни ми се паганските митови, приказни обичаи итн... ама сето тоа е само плод на човековата имагинација и потреба да се чувствува заштитено па и да се тешат луѓето дека иако тапа им е животот сепак од горе ги гледа некој дедо со бела брада (а не е дедо мраз) и тоа еден ден ќе им го награди. Секако додека сами не си ја земат судбината во свои раце никаква виша сила нема да им помогне апсолутно во ништо (виша сила во смисла на некакво божество). Башка во природата на човекот е да бара постојано одговори за се што го опкружува, зашто грми, зашто врне снег и вечното прашање кој или како е создаден човекот. Тоа што порано го објаснувала религијата денес се вика наука, па така ако порано кога грмело тоа било зашто богот на молњите се налутил, денес тоа се електрични празнења и никој не се сомнева во тоа. Така да верувам во науката а прашањата на кои и науката не може (сеуште) да даде одговор, сигурно не ги сфаќам како “божја“ работа, туку како нешто што со сегашниот степен на развој, науката не може да даде конкретен одговор, ама оди напред, за среќа инквизицијата е векови позади нас.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Jericho
Јас всушност и од таму тргнав со моите размислувања. Каменото време и пронаоѓањето на оганот биле голема работа за тогашните луѓе. Се` што се случувало за нив било виша сила од која се плашеле. Секоја молња била казна за нив.
Нешто подоцна се поајвиле и ритуалите и обожувањата со цел да им угодат на вишите сили кои така не би ги казнувале. Нешто подоцна веќе почнале со тотемизмот. Обожувале животни и правеле чудни ај да ги наречеме градби (иако не се градби, се викаат тотеми но ајде) во нивна чест и верувале дека животното кое го обожуваат е свето за нив. Принесувале жртви, цртале и сл. Многу подоцна се појавуваат и религиите во првите цивилизации, но тие религии веќе имаат приказни за секој бог кој го обожуваат. Прават митологии и повеќе богови кои ги молат за милост. Се` што се случувало било од нивните богови. Мене лично ова ми е најинтересниот период. И потоа се појавуваат монотеистичките религии кои проповедаат постоење на еден Бог кој е создател на светот. Така некако накратко јас размислувам. Сметам дека боговите се само измислица на човековиот ум и постојат само таму.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Мрачна and Jericho

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
A BE bobo vrska nemat so si pisal(inace dobar avatar mi se bendisuva vesterot :) ) (unikaten si so avatarive bravo :) )
vo pocetokot znaci postoi animizam (strav od prirodata od silite nejzini), kako pocnuva da ja skrotuva prirodata i da upotrebuva nejzini altki za lov se javuva totemizmot kult kon odredeno zivotno koe e totem (zastitnik na plemeto), pa poslem toa so samoto otkrivanje na ognot toa e golema civilizacija, se pravi uste pogolema podelba na trudot pa se javuva politeizmot veruvanje vo mnogu bogovi.
po odrden period blagodarenie na Judeizmot se javuva verba kon eden bog koj e vrhoven i e nad site sovrsena monoteisticka religija.
vo denesno vreme religiite toes sektite (a gi ima mnogu za osnova nekoi od niv gi zemaat ufo, koi se i najcesti, i nekoi kvazi vodaci koi go imitiraat isus.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Legioner
Пријателе, јас пишав мое размислување. Ако тоа за тебе нема смисла, во ред, нормална работа. Јас напишав во кратки црти кое е моето мислење околу темава.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Martin_MKD

Viktor k

Староседелец
4 мај 2012
827
537
1,103
34
Скопје
Човекот го создал бог затоа што без ваква современа наука некој појави неможеле да се објаснат , па се мислелео дека е некоја виша сила која подоцна ја нарекле бог! Според мене Дарвин бил во право човекот и мајмуните имале заеднички предци.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Coelho and slb_bobo

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,126
1,845
423
Еден досаден град
Еве ајде јас ке бидам прва...
Верувам дека господ го создал човекот....
Сите ги спомнавте оние надприродни сили....кои сите мислат дека ги прави бог а вие не верувате во тоа...А тогаш кој е?
Јас ја имам осетено неговата сила и неговата помош и секогаш ке верувам дека тој е тука и дека ме штити ....
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Martin_MKD and 4FUN