Кој кого создаде?

Andrea Bloodbucket

Истакнат Член
18 февруари 2012
285
328
63
Секој има право да го каже своето мислење.. Бог е тој што го создал светот, луѓето..

• Ми се допаѓа
Реакции: 4FUN

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Јас како иден научник треба да се потпирам на науката и секако го правам тоа. Но по ова прашање секогаш сум развлечена од неколку аспекти.
Науката вика сме настанале од мајмуни по пат на еволуција - епа драга науко зошто денес не настануваат луѓе од мајмуни? Тоа приказната дека еволуцијата тече со милиони години наназад нема основа.
Ако е така, зошто некој мајмун што бил мајмун пред 100000 години со тек на времето не станал човек и таков развиток никој никаде не забележал?
А мајмуните од кај никнале?.
Науката подржува и теорија која тврди дека светот настанал од бактерија, материја и тоа капките ... а тие од кај настанале? И зошто денес така не настануваат некои нови работи?
Целиот свет, универзумот воопшто, почнувајќи од сонцето, водата, почвата.. па одејќи кон совршеноста и функционалноста на човековиот организам се е така перфектно смислено, нема шанси да е случајност настаната од материјата.
Религијата од друга страна продава приказни за Адам и Ева, како што е погоре споменато или биднал инцест или што е поверојатно приказнава паѓа во вода.
Затоа според мене постои Господ, кој создал совршенство и оставил човекот сам да уништува или создава понатака.
Одам понекогаш во црква, ама не верувам во нејзините учења, ниту верувам во светите лица (попови) - ги почитуам но не им верувам. Верувам единствено во Господ(плус Марија и другите светци нели) и верувам дека ме штити и чува. Многу верувам. Неможам да објаснам како тоа постои, можеби е само верување но ќе продолжам да си верувам и да си се молам. Макар да разговарам само со мојата потсвест.

Сите мора да признаете дека има некоја сила, не е се туку така - човештво.
Црквата многу ги замрсила работите за свои цели, милион приказни и појавување на религии како нова причина за раздор на луѓето. Но и научниците од друга страна немаат докази, и нивните приказни се само приказни.
Затоа прашањево ќе остане отворено засекогаш и до тогаш секој нека верува во што сака.

прво од аспект на науката теориите за потеколот на човекот се следни
човекот и мајмуните потекнуваат од еден заеднички предоk кој живеел на дрвата и се хранел со плодови
под влијание на промена на климата едни единки на тој вид почнале храната да ја браат на земја како што условите за живот станувале се поне подносливи така и тие единки постапно се населувале во нови подрачја. Првата прататковина на луѓето е јужна африка.
значи од тие единки не мајмуни потекнува човекот а од тие единки кои останале на дрвата станале денешните мајмуни.

за религијата ќе ти објаснам утре да одморам уморен сум ;)

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
Марија

Затоа според мене постои Господ, кој создал совршенство и оставил човекот сам да уништува или создава понатака.
Одам понекогаш во црква, ама не верувам во нејзините учења, ниту верувам во светите лица (попови) - ги почитуам но не им верувам. Верувам единствено во Господ(плус Марија и другите светци нели) и верувам дека ме штити и чува. Многу верувам. Неможам да објаснам како тоа постои, можеби е само верување но ќе продолжам да си верувам и да си се молам. Макар да разговарам само со мојата потсвест.
Сите мора да признаете дека има некоја сила, не е се туку така - човештво.

Болд - а мора ли се да има некаква цел, физичките закони се само граница до која може да се оди, доколку ги нема нив ќе не нема и нас, + тоа некои од нив важат само во одредени услови. Сила што го означила почетокот најверојатно постоела, но немора таа да била поттикната од некаква цел, понекогаш и нешто што е случајно може да си остане само случајно.

Секој има право да го каже своето мислење.. Бог е тој што го создал светот, луѓето..

jesus-says-meme-generator-your-argument-is-invalid-b45656.jpg

http://forum.crnobelo.com/threads/Што-подразбирате-под-Господ.3360/#post-131267

Би ве запрашал и овде, одговорот може да го пишете во темата погоре

Марија

Poétesse
14 април 2012
1,146
2,491
1,123
Скопје
прво од аспект на науката теориите за потеколот на човекот се следни
човекот и мајмуните потекнуваат од еден заеднички предоk кој живеел на дрвата и се хранел со плодови
под влијание на промена на климата едни единки на тој вид почнале храната да ја браат на земја како што условите за живот станувале се поне подносливи така и тие единки постапно се населувале во нови подрачја. Првата прататковина на луѓето е јужна африка.
значи од тие единки не мајмуни потекнува човекот а од тие единки кои останале на дрвата станале денешните мајмуни.

за религијата ќе ти објаснам утре да одморам уморен сум ;)

Немораш ти ништо да ми објаснуваш. Ги наведов своите мислења, ако нешто не ти е јасно кажи ќе ти објаснам.

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
технички гледано помеѓу два примерока во реално време, нормално кокошката
гледано според една единка, кокошката прво била јајце
враќајки се назад во времето, поголемиот дел од диносаурусите и птиците се оплодувале со јајца, а ако се враќаме уште наназад најверојатно ќе дојдеме до заклучок дека првите планктони, едноклеточни организми се оплодувале самите по себе се додека јајце клетката не стане дел од самиот организам. Така да јајцето во овој случај би требало да изгуби.

Ех, не знам зошто отсекогаш сум го мразел ова прашање :D , можни се повеќе одговори, а треба да се оди и до крајности (smoke)

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Немораш ти ништо да ми објаснуваш. Ги наведов своите мислења, ако нешто не ти е јасно кажи ќе ти објаснам.

ајде ќе пробаме може ;)
Што е бог ??
кои се најстарите верувања во кои верувале Луѓето ??
Што мислиш како настанал живиот свет на земјава ???
не се многу доволно се да видам што ќе ми одговориш

Марија

Болд - а мора ли се да има некаква цел, физичките закони се само граница до која може да се оди, доколку ги нема нив ќе не нема и нас, + тоа некои од нив важат само во одредени услови. Сила што го означила почетокот најверојатно постоела, но немора таа да била поттикната од некаква цел, понекогаш и нешто што е случајно може да си остане само случајно.

jesus-says-meme-generator-your-argument-is-invalid-b45656.jpg

http://forum.crnobelo.com/threads/Што-подразбирате-под-Господ.3360/#post-131267

Би ве запрашал и овде, одговорот може да го пишете во темата погоре

deus est
DEUS SIVE NATURA :wavespin

Теофанија

Полноправен Член
19 февруари 2012
55
23
8
технички гледано помеѓу два примерока во реално време, нормално кокошката
гледано според една единка, кокошката прво била јајце
враќајки се назад во времето, поголемиот дел од диносаурусите и птиците се оплодувале со јајца, а ако се враќаме уште наназад најверојатно ќе дојдеме до заклучок дека првите планктони, едноклеточни организми се оплодувале самите по себе се додека јајце клетката не стане дел од самиот организам. Така да јајцето во овој случај би требало да изгуби.

Ех, не знам зошто отсекогаш сум го мразел ова прашање :D , можни се повеќе одговори, а треба да се оди и до крајности (smoke)
Ако одговорот на прашањето е кокошката, ти само што поверува дека постои Бог, ама не размисли дека всушност направи така. :rofl

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
I have to ask something. Постоеле ли кокошки во времето на диносаурусите? Дали водоземците (кои се преодна фаза на еволуцијата од вода на земја) не се размножуваа со јајца? Дали икрите на рибите не се еден вид на јајца?

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
Антиметар и метар се судрија и од таа експлозија се создаде нашиот универзум. Тогаш се создаде и нашата планета. Потоа се создадоа некакви облици на живот. Се создадоа диносаурусите. Somehow се создаде човекот. Човекот бидејќи не можеше да си ги објасни природните појави си го претстави Бога. И се беше у ред се додека човекот не ја создаде Владата и ги упропасти сите надежи за човештвото.

Се на се навистина знам дека ништо незнам !!! I only know this (pivo)

• Ми се допаѓа
Реакции: 4FUN

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Друг е тој бог кој го создаде човекот, а друг е тој бог што е создаден од човекот.
За жал човекот се поклонува пред богот кој самиот тој го создал иако е имагинарен, а го уништува и плука по вистинскиот кој е реален и на материјално и на духовно ниво... за жал еден ден и тој ќе умре...

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and Ikac