Кој кого создаде?

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
^ Интересно ти е размислувањето иако звучи малку неверојатно и нема толку цврсти докази. И јас имав прочитано во една книга, дека демек човечка цивилизација и предходно постоела ама не на нашава планета туку на Венера. Се претпоставува дека планетите во сончевиот систем во одредени периоди ги смениле растојанијата од одалеченоста од сонцето. (за ова подетални информации ако најдам, друг пат, сега ме мрзи). И така Венера се наоѓала на приблино место каде шо сега е Земјата и имало поволни услови за живот. Таа цивилизација веројатно била технички понапредна и имала бродови за вселенско патување. Така кога условите за живот почнале да се намалуваат тие ја колонизирале Земјата. Па од тука излегува и претпоставката дека пирамидите и останатите чуда ( пештерски цртежи на вселенски летала) се оставени од цивилизација која предходно имала искуство со таков начин наживот.

Ова е многу малку веројатно и така попросто ви го раскажав оти не се сеќавам на сите детали поврзани со ова и одредени појаснувања. Како на пример зошто ако биле толку напредни почнале пак од почеток или слично.

Јас сепак си се држам до еволуцијата на Дарвин, додека некој повеќе не успее да ме убеди во нешто сосема друго.

Dare

Староседелец
15 јули 2012
84
86
618
Еволуцијата на Дарвин за мене не значи ништо. Дали сме еволуирале во оваа форма или имаме 4 нозе е сосема безначајно. Суштината е во свеста на човекот, а која другите живи видови на земјата ја немаат. Еве ако така сме се ,,освестиле,, од мајмун, зашто сега некое животно не се освести и почне да се води по разум а не по инстинкти. Нели тоа според Дарвин е природна еволуција на живите видови на земјата...

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
епа зависи сеа шо подразбираш под разум, пример јас мислам дека и животните имаат разум само не до толкав степен на развиеност како кај човекот. Не живеат тие само врз основа на инстинкти и секодневни рутини. И не знам што има толку невозможно во тоа човекот да настанал од вид мајмун. Значи пази, од вид на мајмун, а не од кој било мајмун. И тоа пред 3 милиони години, а не за 500 или 1000.

Еве неколку линкови од вики па можеш да прочиташ ако те интересира..

општо за човечката еволуција
Код:
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_evolution

посебно за генот homo
Код:
http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_(genus)

поголема поделба на видовите/расите
Код:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hominidae.PNG

И за крај еве едно интересно видео од Braniacs кое покажува дека мајмуните и не се толку глупави. Секако познат е и фактот дека горилата поседуваат 98 % од гените на човекот.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Еволуцијата на Дарвин за мене не значи ништо. Дали сме еволуирале во оваа форма или имаме 4 нозе е сосема безначајно. Суштината е во свеста на човекот, а која другите живи видови на земјата ја немаат. Еве ако така сме се ,,освестиле,, од мајмун, зашто сега некое животно не се освести и почне да се води по разум а не по инстинкти. Нели тоа според Дарвин е природна еволуција на живите видови на земјата...
Затоа што премногу бавно се случува тоа. Замисли само дека на човекот му требале милиони години за најмал чекор во развивањето. Претходно на друг форум имам објаснето, еве и тука. Јас сметам дека разумот се развива експоненцијално, т.е. на почетокот на развитокот да земеш разлика од неколку илјади години разумот би напреднал скоро ич, но многу подоцна разликите се забележливи. Исто е и еве пример кај мачките. Ние сите видови животни ги истражуваме премногу кратко време за да можеме да забележиме и најмала промена. Тоа не се случува преку ноќ, туку долг процес преку стотици генерации.

Dare

Староседелец
15 јули 2012
84
86
618
Видете ај да речеме дека било така, човекот се развива и усовршува со генерации, а кај другите живи видови тој процес е по бавен. По некоја логика ние денес би требало да сме најсофистицираниот вид на живо суштество на зејата. Како ке го објасниме фактот дека старите Египјани кои живееле 8-14 илјади години пред новата ера имале точен распоред на планетите во сончевиот систем и околните соѕвездија? Кога денес ние сметаме дека 2 од тие планети се откриени дури 1972г. ... Или ако го земеме за пример календарот на Маите кој е најпрецизен во мерењето на времето? Денешниов има одредени осцилации...има уште многу вакви примери, ако гледаме така се до пронаоѓањето на струјата и технолошкиот развој човекот не се усовршувал, напротив стагнирал.
Пред некое време гледав на national geographiц емисија за месечината и таму објаснуваа дека месечината во оваа големина и близина на земјата може да опстои само ако е празна/шупља од внатре. Плус на нејзината површина се забележани остатоци од градби... Знаеме дека месечината ги прима сите метеори кои треба да завршат на земјата, ги регулира водите, одредени природни појави итн. Се поставува прашањето како настанала? кој ја создал? зошто очигледно не настанала од карпа која вртејки се околу земјата ја добила таа форма и улога.
Лично за мене премногу совршено ми изгледа се околу нас за да настанало само по себе, На пример распоредот на планетите, претварањето на светлосната енергија-како енергенс за живот на земјата преку растенијата и синџирот на исхрана...Затоа неможам да ја прифатам теоријата дека паднал метеор со вода, се создала бактерија и од бактерија сме настанале ние денес и се околу нас...Одам до крајност и ке речам дека човекот ги создал животните, ако можел некој месечина да направи може и животни со мутација на гени? ;) :^)

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Jaс се држам до Опарин со коацерватните капки.

Другар, пред колку години се старите египјани, маите и сите што ги наброја? Ме прочита дека спомнав Милиони години за најмала промена? Она ниво на кое е интелигенцијата на животните е нивото на кое човекот се наоѓал кога преминувал од дрвјата на земјата. Затоа и спомнав експоненцијална крива, затоа што на почеток многу тешко се забележуваат разлики, скоро и да ги нема. Потребни се милиони за најмала разлика.

Едит Dare Месечината не ги собира сите метеори. Еве за отприлика 12 дена ќе гледаш метеорски дожд од метеори кои паѓаат на Земјата.

близнак

Староседелец
21 јуни 2012
169
306
1,063
И така Венера се наоѓала на приблино место каде шо сега е Земјата и имало поволни услови за живот. Таа цивилизација веројатно била технички понапредна и имала бродови за вселенско патување. Така кога условите за живот почнале да се намалуваат тие ја колонизирале Земјата. Па од тука излегува и претпоставката дека пирамидите и останатите чуда ( пештерски цртежи на вселенски летала) се оставени од цивилизација која предходно имала искуство со таков начин наживот.

Секогаш кога ќе го прочитам ова, помислувам како таа цивилизација со толку напредна технологија и извор на енергија, допатувала на земјата за да гради пирамиди од камени блокови, и да резба на нив сликички за мотање....

Значи... антички вонземјани на Земјава е помалку од теоретско...

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo

Dare

Староседелец
15 јули 2012
84
86
618
@stb_bobo добро друже нека биде така. Милиони години хммм моите предци биле дрво? Има логика... А за месечината ги према сите метеори само кога е полна, кога не е полна може да се протне некој :cool:

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
^ не го разбра убаво, не сме биле дрво, туку од мајмуни кои живееле по дрвја сме се симнале на земјата ако мислеше на тоа.

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo

Марија

Poétesse
14 април 2012
1,146
2,491
1,123
Скопје
Јас како иден научник треба да се потпирам на науката и секако го правам тоа. Но по ова прашање секогаш сум развлечена од неколку аспекти.
Науката вика сме настанале од мајмуни по пат на еволуција - епа драга науко зошто денес не настануваат луѓе од мајмуни? Тоа приказната дека еволуцијата тече со милиони години наназад нема основа.
Ако е така, зошто некој мајмун што бил мајмун пред 100000 години со тек на времето не станал човек и таков развиток никој никаде не забележал?
А мајмуните од кај никнале?.
Науката подржува и теорија која тврди дека светот настанал од бактерија, материја и тоа капките ... а тие од кај настанале? И зошто денес така не настануваат некои нови работи?
Целиот свет, универзумот воопшто, почнувајќи од сонцето, водата, почвата.. па одејќи кон совршеноста и функционалноста на човековиот организам се е така перфектно смислено, нема шанси да е случајност настаната од материјата.
Религијата од друга страна продава приказни за Адам и Ева, како што е погоре споменато или биднал инцест или што е поверојатно приказнава паѓа во вода.
Затоа според мене постои Господ, кој создал совршенство и оставил човекот сам да уништува или создава понатака.
Одам понекогаш во црква, ама не верувам во нејзините учења, ниту верувам во светите лица (попови) - ги почитуам но не им верувам. Верувам единствено во Господ(плус Марија и другите светци нели) и верувам дека ме штити и чува. Многу верувам. Неможам да објаснам како тоа постои, можеби е само верување но ќе продолжам да си верувам и да си се молам. Макар да разговарам само со мојата потсвест.
Сите мора да признаете дека има некоја сила, не е се туку така - човештво.
Црквата многу ги замрсила работите за свои цели, милион приказни и појавување на религии како нова причина за раздор на луѓето. Но и научниците од друга страна немаат докази, и нивните приказни се само приказни.
Затоа прашањево ќе остане отворено засекогаш и до тогаш секој нека верува во што сака.

• Ми се допаѓа
Реакции: Blondie