Југославија - да или не?

• Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
    - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
    - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
    - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
Јас сум против воскреснувањето на Југославија. Да од една страна можеби се живеело подобро во тоа време ама право да кажеме македонскиот народ па и држава била само инструмент во таа унија, а моќта се знае каде била центрирана , во Белград. Историјата која ја учеле децата во школо била искривена и ги терале да учат марксизам.
Сега кога конечно се оствари идејата за една самостојна и независна држава (иако осакатена) треба да ја задржиме.
Меѓутоа сметам дека соработката на економско па и воено поле помеѓу екс-ју земјите би била многу корисна. Значи без мешање на идентитетите и институциите. Ни одалеку не како системот на ЕУ. Туку онака, само да се зајакнат трговските врски и да се олесни меѓуграничниот премин. Тогаш сите ќе имаат корист, а притоа ќе бидат независни во управувањето и постоењето.
На тој план веќе нешто се прави, ама не доволно.

Praetorian

Староседелец
24 февруари 2012
326
396
1,063
Треба модифициран вид на Југославија, затоа што вака не ја бива, туку ние само си мислиме дека сме постигнале нешто во развојот на земјата и економскиот раст. Мизерно производство, мизерен извоз, нелогичен увоз на некои производи итн.
Некоја лабава конфедерација би било најубаво решение, со мешана економија и изградба на ФАБРИКИ а НЕ НА ТРГОВСКИ ЦЕНТРИ на секој чекор.

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky and Saladin

m.o.p.

Активен Член
14 февруари 2012
348
221
43
34
Чајџилница
1224172100187.jpg

da

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
Јас сум против воскреснувањето на Југославија. Да од една страна можеби се живеело подобро во тоа време ама право да кажеме македонскиот народ па и држава била само инструмент во таа унија, а моќта се знае каде била центрирана , во Белград. Историјата која ја учеле децата во школо била искривена и ги терале да учат марксизам.
Сега кога конечно се оствари идејата за една самостојна и независна држава (иако осакатена) треба да ја задржиме.
Меѓутоа сметам дека соработката на економско па и воено поле помеѓу екс-ју земјите би била многу корисна. Значи без мешање на идентитетите и институциите. Ни одалеку не како системот на ЕУ. Туку онака, само да се зајакнат трговските врски и да се олесни меѓуграничниот премин. Тогаш сите ќе имаат корист, а притоа ќе бидат независни во управувањето и постоењето.
На тој план веќе нешто се прави, ама не доволно.
Jaс не гледам ни еден начин на угнетувањето на македонците во тогаш "посовремената" историја на Југославија.. Македонија призната и рамноправна со останатите републики, Македонскиот јазик - официјален државен јазик на Југославија. Марксизмот ден денес преставува предизвик за проучување , како едно друго гледиште на работите. Која моќ била центрирана во Белград? Финансиската? Па и не баш. Љубљана, поточно СР Словенија доминирала, а тука негде и Хрватска.. А Воено, горе долу еднаква.... П.С ќе го спомнам @m.o.p - Не е битно дали е потребен човек како Тито или не , се додека народот е заслепен со закоравено националистички гледишта.... Не рекле за џабе ... Новите републики не се оделија од Југославија, туку Југославија се оддели од нив.. Едноставно предобра федеретивна замисла за да опстане на Балканот.

• Ми се допаѓа
Реакции: Везилка and Saladin

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
А Ченто што беше?!!!

Оваа држава е изградена од МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, од твојот прадедо, твојот дедо, твојот татко... не дојде Тито да ти подари тебе држава за да живееш. Не се лажи.
Што е изградено, е изградено зошто овој народ плаќал данок за да се изгради, а не зошто Србите донирале средства и ти изградиле.
Тоа што се случи за време на транзицијата е сосема друга тема, но, да бидеме искрени, 1991 народот немаше многу избори, беше исплашен да гласа за нешто друго освен она што наликуваше на бившиот систем, а тука беше и стравот за себе, затоа што, другар, денес зборуваат, ти требало книшка, а демек во СФРЈ не ти требало?!

А после последниот болд, немам што да зборувам. Ти биди си измишљотина некаква, јас сум Македонка, и само со Македонци можам да бидам во братство. Јас не сум исто што и било кој Србин, Бугарин, или Словенец. Јас сум Македонка, ни повеќе, ни помалку.
Дедо ми, прадедо ми, вујко ми... сите биле членови и активисти во КП-ЈУГ. Ченто бил што бил, него никој не го ебава. Твоиве вмровци го величат Тодор Александров, бугарски шпијун.

Foxboro

Староседелец
16 јуни 2012
716
1,479
693
Pripyat, Ukraine
tito-biggest.jpg
луѓе братсво и единство го донесе Тито....а после си го зема..... Во тој период имало диктатура, но се мислело за доброто на државата, Тито кога видел дека нешто не е во ред веднаш го поправал и сите биле задоволни....искрено може да се направи еден вид нова Југославија....како по пример на европска унија.......нешто у тој смисол.............а тоа некој да ми кажува дека се живеело подобро денес одколку тогаш пффф може да ме лаже колку сака......моите дедовци.....уште од почетокот биле за Југославија....никогаш не се пожалиле од тој период....прашајте ги вашите родители колку дена оделе на екскурзии....и дали биле секоја година на одмор.....па направете споредба со сегашноста...................и црвениот пасош............одам каде сакам........ и заборавив Тито дозволи да се направи СР Македонија....и затоа овие што го величат Тодор Александров да не плукат по делото на Големиот Маршал....

Dare

Староседелец
15 јули 2012
84
86
618
Лично јас мислам дека на нас не ни е потребно обединување со други земји, на нас моментално ни е потребно едно внатрешно обиденување. Обединување со кое сите ке се бориме за подобро утре на нашата држава. Страшно многу сме поделени на партии, градови, населби, маала...веќе и нема простор за понатамошни делби. Се додека не се освестиме и сами не направиме нешто добро за нас, можеме само да ги слушаме приказните на повозрасните граѓани како некогаш било, или што би било - кога би било.
Мој предлог до сите што владееле со државата, владеат, или ке владеат, да ги вратат украдените пари во земјава, да ги инвестираат тука и да се стави силна контрола врз јавните пари...само така Македонија може да стане нормална земја. Приказни за мали деца се тоа дека ке дојде некој од страна и ке не извади од кал.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Многу малку фатив јас од тоа време :) Поранешна Југославија беше поубаво место за живеење(знам од тоа што видов, и знам од тоа што ми кажувале).
Ама Поранешна Југославија без цензура - мамето ни го еба на сите :)
Колку само не уби поранешното настојување за административно-централистичко планирање.
Да не ципидлачам и наведувам други причини...
Едно големо НЕ за политиката на Тиле

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
Многу малку фатив јас од тоа време :) Поранешна Југославија беше поубаво место за живеење(знам од тоа што видов, и знам од тоа што ми кажувале).
Ама Поранешна Југославија без цензура - мамето ни го еба на сите :)
Колку само не уби поранешното настојување за административно-централистичко планирање.
Да не ципидлачам и наведувам други причини...
Едно големо НЕ за политиката на Тиле
Централистичкото планирање е тотално фијаско но луѓето се виновни што дозвоија прво да ги раздели раката на национализмот отколку да се трансформира во пазарна економија преку невидливата рака на Адам Смит. Жално ама вистинито.

• Ми се допаѓа
Реакции: 4FUN and Saladin