Југославија - да или не?

• Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
    - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
    - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
    - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
За тоа си апсолутно во право, ама знаш настаните си имаат свој редослед по кој се одвиваат, па така од затуцана вукојебина во турско, кај што турците ништо не изградиле освен калдрми и џамии, па по завршувањето на втората светска војна, кога после албанија сме биле втора најразрушена земја во европа (не дека имало многу да се руши туку немало ништо), па за во наредните 30 години да биде земјава изградена, имајќи можност да опстојува во федерација која во тој период била многу голем фактор во светот на која сите и завидувале, тогаш е изградено се, фабрики, училишта, хидроцентрали (па цела струја што ја користиме од наше производство е благодарение на тие капацитети освен Козјак), болници, културни установи, спортски установи итн... Тогаш се формираат нашите универзитети кои произведувале исклучително квалитетен кадар и се било супер... е арно ама од тој врв ние ради лични интереси на поединци сме заглавени во времето и 20 години немаме мрднато од мртва точка... Зборам за клучни капитални проекти, немаме нови патишта, железнички линии, енергетски капацитети, нови болници, нови училишта... сеуште го користиме тоа што ни останало и само го крпиме... Е затоа е тоа “у времето на тито беше боље“, тогаш имало напредок на секое поле, а сега имаме застој, апатија и претураме од шупливо во празно. Затоа сега целата таа интелегентна критична маса и млади умови бегаат надвор, пошто знаат дека овде без врски и книшка никој не им вреднува ништо. А тогаш тие останувале овде и допринесувале за развој на општеството. Тоа “на времето беше подобро“ ќе биде заборавено тогаш кога ќе биде подобро или исто како тогаш за живеачка на просечниот граѓанин... ама за жал сумљам дека ние ќе го доживееме тоа. Кој нејќе да рече “да сега живееме подобро од било кога порано“, тоа можат да си го речат транзициони профитери и остали безкичмењаци кои ја раскрчмиле цела држава. А останатите гледаат како да врзат крај со крај или да му ја здувнат од овде. Затоа е и заебанцијата “кога последниот Македонец ќе се исели од државава да не заборави да ја изгаси сијалицата“. А златна земја имаме, мала, убава, плодна, богата со природни ресурси... и све тоа џабе... Израел одгледува патлиџани у сред пустина, а ние увезуваме пченица од Бразил покрај толку плодно и неискористено земјиште. Ах беее...

Читајќи те, се запрашав: Дали ти тоа, мислиш, дека Титова Југославија, сите придобивки, ни ги дала?
Овој народ, истиот што живееше во турско, со свои раце ја изгради оваа држава. Знаеш зошто имало сега училишта и болници? Веројатно зошто се што заработувале не одело за некој друг, иако, искрено кажано, Белград си уживал привилегии.
Сеедно, никој од Словенија не дојде тебе хидроцентрала да ти даде, ниту Србинот ти изгради школо, овој народ, си ја подигна својата држава.
И не, не можам да бидам благодарна затоа што Македонија прв пат постоела како држава (а и не е прв пат, дел од неа, беше и Крушевската Република), но, истата таа Југославија, ги отпиша Пиринска и Егејска.
Денес може нема многу Македонци таму (па нема де, ги истребија) но во периодот на создавање на СФРЈ се вршеа геноциди во Егејска. Истиот тој Тито, ги отпиша.
Моја најдобра другарка, има имоти таму, дедо и има преживеано, 4 дена низ шуми бегано, сите негови браќа и сестри се убиени. Зошто таа ваша СФРЈ, во која што полноправна членка беше и Македонија, не ги спаси тие луѓе? Или директивна на Сремски ги испрати оние кои ги ,,спаси,,?

Ништо, на овој народ, не му е дадено така, и ништо не му е дадено цело. Цел живот патиме, ама од себе патиме. Затоа што национализмот е лош, патриотизмот е лош, добрососедски односи, браќа.... како да не.

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Едно нешто не ми е јасно ... зашто отворија музеј на жртви на комунизмот, кога оваа држава е изградена од комунистите? 20 км автопат немаат направено после Тито... Сакаа домашен капитализам, без странски инвестиции, само приватизирање на фабриките.. И од еднаш... 90 % од фабриките која СФРЈ ги има отворено у државава, и од кои јадел леб Македонскиот народ, идат у стечај, после тоа ликвидација. Луѓето ги пуштаат дома, статус технолошки вишок, 54 годишен човек со примања од 2500 денари месечен надомест до пензија... Замислете, минимално семејство од 3 члена, со 2500 денари месечно? Само сметката за струја е толкава. Денеска, директорите кои крадеа во приватизирањето на фирмите, се газди. Даваат по 6 000 денари плата за 300 саата у месец. Бензинот го направија 100 денари литар. Се е поскапено. Цени по европски стандард, плати какви што сакаат газдите. Него, ако се 6 000 денари, барем да се редовни ... каснат со месеци, негде со години. У лоповскава држава капитализмот не опстанува. Ние на балканот сме еден народ, и не не бива разделени. Братство и Јединство народу, е тоа е баш што ни треба!

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Едно нешто не ми е јасно ... зашто отворија музеј на жртви на комунизмот, кога оваа држава е изградена од комунистите? 20 км автопат немаат направено после Тито... Сакаа домашен капитализам, без странски инвестиции, само приватизирање на фабриките.. И од еднаш... 90 % од фабриките која СФРЈ ги има отворено у државава, и од кои јадел леб Македонскиот народ, идат у стечај, после тоа ликвидација. Луѓето ги пуштаат дома, статус технолошки вишок, 54 годишен човек со примања од 2500 денари месечен надомест до пензија... Замислете, минимално семејство од 3 члена, со 2500 денари месечно? Само сметката за струја е толкава. Денеска, директорите кои крадеа во приватизирањето на фирмите, се газди. Даваат по 6 000 денари плата за 300 саата у месец. Бензинот го направија 100 денари литар. Се е поскапено. Цени по европски стандард, плати какви што сакаат газдите. Него, ако се 6 000 денари, барем да се редовни ... каснат со месеци, негде со години. У лоповскава држава капитализмот не опстанува. Ние на балканот сме еден народ, и не не бива разделени. Братство и Јединство народу, е тоа е баш што ни треба!

А Ченто што беше?!!!

Оваа држава е изградена од МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, од твојот прадедо, твојот дедо, твојот татко... не дојде Тито да ти подари тебе држава за да живееш. Не се лажи.
Што е изградено, е изградено зошто овој народ плаќал данок за да се изгради, а не зошто Србите донирале средства и ти изградиле.
Тоа што се случи за време на транзицијата е сосема друга тема, но, да бидеме искрени, 1991 народот немаше многу избори, беше исплашен да гласа за нешто друго освен она што наликуваше на бившиот систем, а тука беше и стравот за себе, затоа што, другар, денес зборуваат, ти требало книшка, а демек во СФРЈ не ти требало?!

А после последниот болд, немам што да зборувам. Ти биди си измишљотина некаква, јас сум Македонка, и само со Македонци можам да бидам во братство. Јас не сум исто што и било кој Србин, Бугарин, или Словенец. Јас сум Македонка, ни повеќе, ни помалку.

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
И не, не можам да бидам благодарна затоа што Македонија прв пат постоела како држава (а и не е прв пат, дел од неа, беше и Крушевската Република), но, истата таа Југославија, ги отпиша Пиринска и Егејска.

Колку само не ... Тито и Георги Димитров , тогашен претседател на Бугарија се залагале за спојување на на Пиринса Македонија, но тоа не му одело на во корист на Сталин, па ги викнал во Москва , Тито одбил да присуствува а Димитров отишол.. и делегатот од тЈугославија и Димитров биле отруени. Не е точно дека Југославија не се залагала за Македонците. А голем дел од бегалците од Егејска Македонија добија имоти во Војводина , како резултат на тоа ден денес во Јабука , Панчево итн се мнозинство Македонци.

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
А Ченто што беше?!!!

Оваа држава е изградена од МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, од твојот прадедо, твојот дедо, твојот татко... не дојде Тито да ти подари тебе држава за да живееш. Не се лажи.
Што е изградено, е изградено зошто овој народ плаќал данок за да се изгради, а не зошто Србите донирале средства и ти изградиле.
Тоа што се случи за време на транзицијата е сосема друга тема, но, да бидеме искрени, 1991 народот немаше многу избори, беше исплашен да гласа за нешто друго освен она што наликуваше на бившиот систем, а тука беше и стравот за себе, затоа што, другар, денес зборуваат, ти требало книшка, а демек во СФРЈ не ти требало?!

А после последниот болд, немам што да зборувам. Ти биди си измишљотина некаква, јас сум Македонка, и само со Македонци можам да бидам во братство. Јас не сум исто што и било кој Србин, Бугарин, или Словенец. Јас сум Македонка, ни повеќе, ни помалку.

Uber Makedonische!! Иначе, да не е татко ти од некои од новокомпонованите „газди“ , па се увреди толку што реков дека боље бил социјализмот него капитализмот? Извини ако е така, немав намера да вреѓам. Реков дека боље се живеело тогаш. А у еднопартиски владеечки систем не требало книшки, логично е. Прост пример ... татко ми работел шеф на механизација у пелагонија, која имала 19 000 работници... кај го има сега тоа?! Со 3 плати се купувала кола, за неколку години се исплаќал стан ... тоа ми беше муабетот, споредував капитализам со социјализам...

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Колку само не ... Тито и Георги Димитров , тогашен претседател на Бугарија се залагале за спојување на на Пиринса Македонија, но тоа не му одело на во корист на Сталин, па ги викнал во Москва , Тито одбил да присуствува а Димитров отишол.. и делегатот од тЈугославија и Димитров биле отруени. Не е точно дека Југославија не се залагала за Македонците. А голем дел од бегалците од Егејска Македонија добија имоти во Војводина , како резултат на тоа ден денес во Јабука , Панчево итн се мнозинство Македонци.
Точно. Имам пријатели кој живеат у Јабука, и Панчево.

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum and Luckky

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Едно ќе кажам... Тоа што се изградило за време на комунизмот сеа со тие пари не може да се окречи.

• Ми се допаѓа
Реакции: 990Freak

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Uber Makedonische!! Иначе, да не е татко ти од некои од новокомпонованите „газди“ , па се увреди толку што реков дека боље бил социјализмот него капитализмот? Извини ако е така, немав намера да вреѓам. Реков дека боље се живеело тогаш. А у еднопартиски владеечки систем не требало книшки, логично е. Прост пример ... татко ми работел шеф на механизација у пелагонија, која имала 19 000 работници... кај го има сега тоа?! Со 3 плати се купувала кола, за неколку години се исплаќал стан ... тоа ми беше муабетот, споредував капитализам со социјализам...

Taтко ми е југоносталгичар, не се секирај.
А нека не те лаже некој дека не им требале книшки. Оние кои немале книшки се сметале за наклонети кон ВМРО (не ДПМНЕ) и како такви за - сепаратисти.
Ајт оди информирај се. Лесно е вака, од прикаски да раскажуваш.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93

Да, се залагале, но не само на Сталин тоа не му одговарало. Ниту на Србите тоа не им одговарало. Цената за Пиринска била делови на Србија, кои биле одземени од Бугарија (како Димитровград, на пример).
Наивно е да поверуваш дека се било чисто и со чисти намери.
А гледам, дека сите Егејци, арно живеат. Зошто една сила како Југославија, не побара репарации за геноцидот, не побара враќање на територијата? Зошто не и се закани со војна на тогаш државата мочуриште?
Затоа што имаше поголеми интереси од Македонските.

Ако толку ја сакале Македонија и Македонците.... зошто го убија Ченто?

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Taтко ми е југоносталгичар, не се секирај.
А нека не те лаже некој дека не им требале книшки. Оние кои немале книшки се сметале за наклонети кон ВМРО (не ДПМНЕ) и како такви за - сепаратисти.
Ајт оди информирај се. Лесно е вака, од прикаски да раскажуваш.
Поентава на твоите постови е дека сега, у мизеријава која се дешава овде е поубаво за живејачка? И што си запнала со тој Ченто... што ако не го убиле?