А во што тоа веруваат можеш да ни кажеш? Јас како атеист појма немам во што верувам, и која е мојата догма, ама ти дефинитивно знаеш. Ќе ни кажеш кои се нашите догми?Атеистите се најголеми верници и догматичари.
Повеќето од нив се полни со фрустрации и комплекси.
Атеистите се најголеми верници и догматичари.
Атеистите се најголеми верници и догматичари.
Токму така, јас верувам највеќе иако сум атеист, но верувам само во тоа што го гледам, верувам дека мајка ми ми даде 70.000, амбасадата ми даде виза, верувам дека пилотот беше професионалец и не однесе до америка и таму си го сретнав Роналд, љубовта моја, кој верувам дека беше баш во тоа гратче и пошо таму работат сите за летно време од другите градови, и баш во таа куќа кај шо бев и јас пошо мораше да биде (со работата одеше и смештај, исто како и кај мене), а не дека некој си таму горе не наместил да ние се сретнеме и да бидеме заедно.... Не сери брате!Атеистите се најголеми верници и догматичари.
Јас се обидувам да се убедам себеси и мојот внатрешен духовен водич дека верата ми е потребна само како патоказ кон поставување на морални граници, етики.
Верата е сеопфатен поим во коленичење пред надмено-недефинирано божество, личен стравопочит од непознатото...
Не мора да биде Бог, нека биде дрво, комарец, папуча...нешто пред кое ќе си даваш личен отчет.
Затоа поштувам вера...
Иначе Атеистите, нека бидат здрави и живи. Нека виреат на овој свет со сите оние ставови дека не се изманипулирани...Што до некаде ми е смешно. Манипулацијата не е составен дел само на раката на илузорни суштества како Господ...ама добро.
Јас највеќе верувам во својот личен труд, во смислата на моето постоење на земскиов живот...Мислам дека ми е сосема доволно.
Гледам дека сте многу критичен кон Бог ? Што ве натерало така да размислувате занего ? Ајде да земеме вака да се запрашаме како може таа "ЛАГА" или МИТ како што го нарекувате да успее да го промени животот ? На подобро се разбира. Гледам дека сте ја читале библијата незнам дали само стариот завет или целата,ама сакам да ве прашам што мислите за начинот на живот кој го препорачува Исус ? Мислам како би се живеело кога би живееле според неговите поуки ? Милјони луѓе во светот го нашле мирот и смислата на животот во христијанството,милјони луѓе станале свесни за страшните погубни пороци на овај "МОДЕРЕН " начин на живот ?! Значи ли тоа дека зад тоа Христијанство што вие го критикувате се крие нешто многу поголемо од нашите сфаќања ? Ќе ви одговорам на прашањата : "Зошто Бог дозволува неговите луѓе да горат заради него". Велите дека се криеме зад католицизмот не не се криеме зад католицизмот,туку тогашните власти се криеле зад Христијанството убиваќи луѓе во името на Бога само за да не бидат осудувани. Кажеми кој Христијанин би си дозволил да посегне по нечии човечки живот кога Исус вели дека во стариот завет се вели "AКО УБИЕШ ЧОВЕК КЕ ОДГОВАРАС НА СУД(се мисли на срашниот Христов суд)А ЈАС ВЕЛИ ВИ ВЕЛАМ СЕКОЈ КОЈ БЕЗ ПРИЧИНА СЕ ЛУТИ НА СВОЈОТ БРАТ КЕ ОДГОВАРА ПРЕД СУД" Значи што ми беше поентата несакав да ви наметнувам мое мислење и да барам одвас да верувате во Бог само сакав да ви кажам дека она што сте го виделе или чуле дека се прави во името на Бог нее вистината Христијанската догма има подлабоки значења и нетреба да се суди без да се знае. Само уште ова ќе ви го кажам Бог никого не суди, "секој што неверува е осуден" како што велите ДА. За тоа сте во право еве зошто: Кога бев мал една зима беше многу студено толку студено што дури и вренкот од вратата се лепеше за рацете.Мене тоа ми беше интересно па си експериментирав (дете од 6-7 год) Мајками ми рече "НЕМОЈ СЛУЧАЈНО ДА СИ ГО ДОПРЕЛ ВРЕНКОТ СО ЈАЗИКОТ ЌЕ ТИ СЕ ЗАЛЕПИ И КЕ ТЕ БОЛИ" е јас како за инает,како само тоа да го чекав и баш тоа и го направив и навистина беше одвратно мојот јазик остана на вренкот одвај го извадив лелекав и плачев. Сега ќе ве прашам дали мајками ме казни што не ја послушав ? Значи Бог ги дава законите и ни вели да живееме според нив ако не ќе бидеме казнети не однего од нашата не послушност ! БЛАГОДАРАМ И СЕ ИЗВИНУВАМ ШТО ОЛКУ МНОГУ ЗАДОЛЖИВ само сакав да потенцирам на осудувајте пред да го знаете нештото поззз.