Атеизам (генерална дискусија)

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
уба слика, шарена
четири состојби, четири стрелки двонасочни, во точка се спојуваат, а на спротивната страна сосема се разидуваат.
И шо?
Објасни ми ја сликата, поточно стрелките. Шо значи кога ќе се спојат, а шо значи кога се разидуваат?
Инаку светот има 4 страни, ама на крајот се само 2 пола :D.
И едно прашање уште:
Зошто воопшто некој би верувал во нешто за кое се сомнева дека е вистина?
Аман турски не знам (освен тоа напред и можда уште некој збор) да објаснам поинаку. Или на кондиција одиш па сакаш да напишам тоа што ти сакаш да прочиташ. Кажав веќе. Знаење е едно верување друго. толку.
А за болдот не знам, прашај таков кога ќе налеташ на него.

Hence, a creator must exist, no? Simply must eh?
Не мора, кај јас тоа реков дека мора.
Страв од осаменоста, од големото црнило на крајот на патот, победникот Црв и слични ужаси кои виреат во колективната меморија на човештвото.
Никаква врска нема со темава а и ајде да кажам ни со религиите. Излези малку од рамките на монотеизмот. Доста од нив (немонотеистичките) немаат таква цел.
Од друга страна чоекот како чудно битие вечно трага по одговори, работи кои пред икс години биле непознати сега се познати, утре ќе бидат решени денешните мистерии, има раја која копа по најдлабоките тајни на постоењето, како овој на пример
http://www.sheldrake.org/research/morphic-resonance
И што со тоа? Можеби утре ќе бидат решени денешните мистерии, задутре утрешните..... позадутре задутрешните....... и секогаш ќе има некои нови “денешни“ кои ќе се решаваат утре.
Не мора да значи дека е во право, само значи дека знаењето е подложно на еволутивни процеси. Може универзумот да е само-организирачки систем кој отсекогаш постои, холархија ти реков ми рече...
Може и да е....нели... но кој тоа го знае?
И да е и да не е таков самоорганизирачки не го менува фактот дека е во континуиран процес на движење и стварање-уништување. Креатор на некој начин.
Она што вчера било гносис денес е like.....were they serious?
И мене ми е тоа смешно, но ги има. Гностик, хах...сигурно.

Последна промена: