Абортус: за или против?

Sebastian

Активен Член
17 февруари 2012
174
110
43
Ептен е "тешка" тема и ние овде вака може смао да искажуваме сопствени ставови и слично додека некој реално се справува со таа одлука и сепак сметам дека тоа е чисто до жената,девојката.
Ако смета дека треба...ако мисли дека таквото родено дете нема да може да има нормален живот,дека не е спремна да е преземе таквата огромна улога нас мајка, ако не сака токму во тоа време да има дете и уште илјадници фактори кои може да влијаат на целата таа приказна.
Од друга страна пак воопшто не ги оправдувам тие што велат дека треба законски да се забрани абортусот.Значи прво се прекршуваат самите права на личноста да одлучи за своето тело и својот плод во никој случај неможе и несмее државата да диктира дали некоја 16 годишна девојка која направила грешка(пример) треба сега да го роди детето.Како што кажав на почетокот ние овде си дискутираме ама некој треба да се справи со ова и пак...останува да биде одлука различна од индивидуа до индивидуа.

• Ми се допаѓа
Реакции: elizabetta

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
27
Куманово
После порочитани толко много мислења(дека ми досадно не за друго) само една ми сла ми дојде на памет: "После е***е нема каење"...

Auditore

Староседелец
4 мај 2012
284
275
663
Wherever you want me to be
Оние што се против, први би трчале ако ги стигне несакана бременост.
Лесно е да судат за друг, убиец бил дрн мрн, а кога ним јајцето ќе им дојде на газ, одма абортусот е решение.
Моја школска се породи на 18, ја криеше бременоста од родителите, што од страв, што од незнаење кој е таткото.
Еве ја сега 21 ќе наполни, и претерано се кае што родила.
Таа обожава да си шета нон-стоп, сака да е слободна. Самохрана мајка е, има брат и сестра и сите живеат во еден стан со родителите. Условите им се речиси нула, грижата нејзина за детето е нула, и утре што ќе каже на малото кога ќе праша кој му е татко? А знаеме и на колку зли јазици ќе наиде истото. Што е должно тоа да трпи таков живот?
Размислете малку надвор од тој закоравен став „Мора да се роди детето оти е грев да абортираш“, макар и после некое време умрело од глас, студ итн. Битно се родило де.
А после ако умре од недоволно грижа и немање услови, или стане пакост за општеството, тогаш од истите следуваат коментари „То треба да се убие, да се стави во затвор, да се запали на клада, да се обеси“ или „Што раѓаат кога не можат да ги воспитаат и издигнат правилно?“
Контрадикторност в крај.

Doesn't this thought you something.

~ Скарлетка ~

Активен Член
25 октомври 2012
348
204
43
35
Скопје
Хип- хоп не си во право.
Секој си има свое право на избор.
Проста ситуација- девојката е силувана, останува бремена. Мислиш ќе сака да го задржи тоа дете?
Грешка на секој може да му се случи. Ако некој не е спремен за чување на дете, нема зошто да го роди. За да го измачува? Да не може да му пружи основни средства за живот?
Или што ако уште во рана бременост се открие дека плодот пат од тешка болест? За која даваат најмногу деценија живот? Па ако таквото дете се роди, зарем тоа би го нарекол живот? Тоа му доаѓа како смрт во исчекување. На страна што нема да почуствува никаква убава страна на животот.
Се додека абортусот е ран, се согласувам. Додека нема срцева активност, тоа е ембрион. Групација од клетки.
Е кога веќе ембрионот ќе премине во фетус грев е да се абортира. Во тие случаи може да се забрани. Порано не.

Тотално се согласувам, се осеќам како јас да сум го пишувала ова. Дефинитивно за ако има посебна причина и само кога е во форма на ембрион. Кога ќе има веќе функција на срцето и мозочни активности дефинитивно против која и да е причината.

Angiie

Истакнат Член
16 февруари 2012
506
639
93
Не знам :eek
Навистина, се уште не можам да изградам став што се однесува до ова прашање.
Од една страна го гледам тоа како убиство, зашто нели со тоа завршуваш еден уште непочнат, невин живот. А од друга страна пак, го гледам тоа како право на избор на мајката. Искрено, кога јас би била силувана и останам бремена од тоа, сигурно не би го сакала тоа дете. Но тука доаѓа и тоа дека бебето не е винвовно за тоа што се случило.
Така да, не можам тука да се одлучам што би било правилно според мене.

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
Леле она рекламана за абортус колку ми е лигава , би ги ликвидирала одма тие двајца....

инаку само еден одговор имам, Тоа е право на избор !!!!

Emma.T

Истакнат Член
23 декември 2012
241
352
163
И јас го подржувам абортусот, но само до 12 недела и во исклучителни ситуации како силување, болест, неможност за понатамошна издршка, неспремност на родителите и сл. Не можам да ги сфатам оние кои мислат дека тоа е грев. Зарем не е поголем грев да го родиш детето и да не можеш да му дозволиш да има нормални услови за живот, или пак да не му посветуваш доволно внимание затоа што психички не си спремен да бидеш родител?

Badgirl

Староседелец
4 јануари 2013
1,477
3,258
1,133
30
Najubaviot grad ------> SKOPJE :D
Јас сум против абортусот ако мајката може да го издржува детето,ако е во добра финансиска состојба....
но ако девојката нема услови,слиувана е и а ко е во прашање нејзиниот живот тогаш ја сум за абортус.

• Ми се допаѓа
Реакции: 84 sk_Y ^_-