Абортус: за или против?

She

Истакнат Член
17 февруари 2012
301
569
393
Добро бе луѓе никој не абортира оти му се сака, онака од милина. Аман!

Го оправдувам абортусот, што не значи дека го поддржувам. Подобро абортус отколку детето после да го пикнат во некој дом, па цел живот да го маваат некои мисли зошто така зошто онака.

Ситуацијата не е само имале секс, немале кондом, ги било срам да купат кажа некој погоре, или се скинал. Не! Многу повеќе е од тоа. Пошироко размислете малку.
Па тоа не е само дете, туку и пари, и зрелост, и двајца родители и одговорност. Да абортираш е избор, да направиш дете е и те каква одговорност.
Или роди го ти само а оно какво-такво, како-така ќе порасне. Абе роди го само ти, не убивај го. Оф, непросветлен народ. За жал, само во филмовите самохраните мајки си наоѓаат некој богаташ и си живеат среќно.
Има многу причини и примери, секој со своите постапки и последици.

И нека прекинат со тие рекламите против абортусот, аман. Аботусот не е контрацепција, тоа да, ама и да се забрани истиот пак ќе се прави, само ќе биде многу многу пострашно.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Па така е навистина абортусот е убивање на живот.
Но што правиме ако околностите не дозволуваат да се има дете.
Кои се причините што дошло до таа одлука,зошто решиле ...
А ако абортусот е без некоја причина посебна е тоа навистина не го опрадувам.
Двајцата можат а не сакаат.Тоа е навистина безчувствително.

Ние не смееме да навлегуваме во тоа кој треба, а кој не треба да абортира.
Лична и индивидуална одлука е, и така треба да биде.

iva89

Полноправен Член
27 февруари 2012
76
75
18
Имам еден пример кај што девојчето остана бремена а и двајцата имаа по 15 год., нејзините родители не и дозволија да абортира и ги венчаа.Од тогаш се поминати скоро 3 години, они двајца се разведени, детето живее со мајка му. Какво детство ке има тоа дете, а каков живот ке има мајка му, која има 18 год. и 3 годишно дете?
Јас лично мислам дека абортусот не треба да се забрани зашто има случај кога девојката е силувана и останува бремена, кога има здраствени проблеми поради кои е принудена на абортус и многу други случаеви, ама дефинитивно сум против оние кои абортираат зашто во моментот поважна им била кариерата или се испијаниле па незнаат со кого ја поминале ноќта или срам им било да купат кондоми.Таквите неодговори луѓе не ни заслужуваат да бидат родители и кога тогаш им се враќа. КОга тие ке сакаат да имаат дете тогаш ке неможат.

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Секој има право на избор за тоа....
а и не е цела работа само да го родиш детето...па тоа да жали цел живот што се родило...

Знаеме дека најчесто абортуси вршат малолетни девојчиња....многу случаи знам кога некое девојче си го одело животот оти останала бремена.....и тоа не е работа..
Е сега нај добро е да кажеме, бери ум во глава, каде и со кого одиш и што правиш, но сепак се можи да се случи....
Доколку постојат услови за одгледување на детето, и доколку може да му се пружи љубов и заштита, грев е да се абортира, но во спротивно ич не е...

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Не го подржувам абортусот но не сум ни против...секој има право на избор..чување дете е најодговорна работа во животот...не е само роди го и фрли го на улица или роди го само ради ред да оформиш семејство од х причини на какви што јас сум сведок.

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Оние што се против, први би трчале ако ги стигне несакана бременост.
Лесно е да судат за друг, убиец бил дрн мрн, а кога ним јајцето ќе им дојде на газ, одма абортусот е решение.
Моја школска се породи на 18, ја криеше бременоста од родителите, што од страв, што од незнаење кој е таткото.
Еве ја сега 21 ќе наполни, и претерано се кае што родила.
Таа обожава да си шета нон-стоп, сака да е слободна. Самохрана мајка е, има брат и сестра и сите живеат во еден стан со родителите. Условите им се речиси нула, грижата нејзина за детето е нула, и утре што ќе каже на малото кога ќе праша кој му е татко? А знаеме и на колку зли јазици ќе наиде истото. Што е должно тоа да трпи таков живот?
Размислете малку надвор од тој закоравен став „Мора да се роди детето оти е грев да абортираш“, макар и после некое време умрело од глад, студ итн. Битно се родило де.
А после ако умре од недоволно грижа и немање услови, или стане пакост за општеството, тогаш од истите следуваат коментари „То треба да се убие, да се стави во затвор, да се запали на клада, да се обеси“ или „Што раѓаат кога не можат да ги воспитаат и издигнат правилно?“
Контрадикторност в крај.

ilovehim

Нов член
21 јуни 2012
1
1
3
32
Нова сум... имам голема мака, не знам што да направам барав тема во која можам да го сместам ова, па мислам дека ова е најсоодветна..
Вака сега, пред неполна година абортирав, и мислам дека постапив најправилно што можам... имам 19 години и мислам дека повторно сум бремена, ми доцни 2 дена и ги имам сите симптоми како и на претходната бременост, утре ќе си купам тест за бременост и ќе знам најсигурно но чуствувам дека ќе е позитивен... е сега дечко ми има 23 години, работи, зима добра плата, ми рече јас како сакам така да направиме, тој инаку е спремен да го чуваме ако го има, инаку со него сум месец ипол, но се зближивме премногу, но тој не знае дека имам абортирано, е сега не знам што да направам дали повторно да абортирам, се плашам после од последиците, ме кочи факсот, сакам да сум редовен студент, не знам како би прифатиле моите... но од друга страна и сакам да го родам ако сум.. ве молам за помош, збунета сум премногу

• Ми се допаѓа
Реакции: Scars

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
Нова сум... имам голема мака, не знам што да направам барав тема во која можам да го сместам ова, па мислам дека ова е најсоодветна..
Вака сега, пред неполна година абортирав, и мислам дека постапив најправилно што можам... имам 19 години и мислам дека повторно сум бремена, ми доцни 2 дена и ги имам сите симптоми како и на претходната бременост, утре ќе си купам тест за бременост и ќе знам најсигурно но чуствувам дека ќе е позитивен... е сега дечко ми има 23 години, работи, зима добра плата, ми рече јас како сакам така да направиме, тој инаку е спремен да го чуваме ако го има, инаку со него сум месец ипол, но се зближивме премногу, но тој не знае дека имам абортирано, е сега не знам што да направам дали повторно да абортирам, се плашам после од последиците, ме кочи факсот, сакам да сум редовен студент, не знам како би прифатиле моите... но од друга страна и сакам да го родам ако сум.. ве молам за помош, збунета сум премногу
Прво извини шо сум вака директен ама нес и ја научила лекцијата од првиот пат. Претпоставувам дека причината за првиот абортус била слична како и оваа што т и се врти во глава и сега. требало да запамтиш : Заштита !! Заштита !! и заштита!!
второ дете не е заебанција и мораш многу добр од аразмислиш дали ке го чуваш. Договорете се со дечкото дали сте спремни да го чувате. Дали иамте сопстевен стан, добра плата веќе имал , и секако најбитно мораш добро да размислиш каква ке биде реакцијата на твоите и неговите родители зашто во текот на растењето ке в ибиде потребна нивна помош и подршка.
мој предлог тие овој. договорете се со дечкото дали сте спремни. и ако одлучите дека сте спремни знај дека ида родиш дете на 19 не е ништ отрашно па и да го оставиш факултетот не е крај на свет.

• Ми се допаѓа
Реакции: mAcIkA

Марија

Poétesse
14 април 2012
1,146
2,491
1,123
Скопје
Јас би ти рекла да се консултираш со доктор дали доколку абортираш по втор пат тоа сериозно ќе се одрази на твојата понатамошна плодност. Не сум премногу квалификувана за да ти кажам, но мислам дека не би се одразило ако ти си здрава девојка.
Прво краток е периодот во кој ти си заедно со дечкото, незнаеш како би функционирале понатака, второ, студент си и животот е пред тебе - факс, дружби, патувања, излегувања, други дечковци... ти си знаеш дали место тоа сакаш цуцли, пелени и детски плач на твои 19 години. И размисли дали тоа дете би растело во добри материјални и социјални услови и во здрава заедница.
Сепак најубаво си знаеш ти.

• Ми се допаѓа
Реакции: Black Mamba

Anne

Нов член
23 јуни 2012
18
21
3
32
ABORTUS NE OPRAVDUVAM ZASTO DETETO NE E KRIVO STO E ZACNATO OD STRANA NA NEDOVOLNOTO PAZENJE NA PARTNERITE I NE TREBA DA MU SE ZGASNE ZIVOTOT BIDEJKI DEVOJKATA RIZIKUVA DA NEMOZE VEKE DA IMA DECA TAKA DA PODOBRO DA SE RODI DETETO OTKOLKU CEL ZIVOT DA SE ZIVEE SO MISLATA DEKA SE ZGASNAL ZIVOTOT NA EDNO NEVINO SUSTESTVO