Абортус: за или против?

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Само замисли си дека ти требало да бидеш абортирана.Ете така, не те планирале. Тоа би требало да е плод на нечија взаемна љубов.Тој плод прераснува во бебенце, нешто кое што носи најголема радост и среќа.
Се одјавувам од темава со видеово

Среќен пат.
Следниот пат кога ,,аргументирано,, ќе се контраш, пробај да најдеш доказ, кој не е од abortusne.org
Не ме заебавај, христијански сајт ќе ми кажува за ,,вистини,,.

Ах, какво лицемерие!!!

• Ми се допаѓа
Реакции: Black Mamba

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
Среќен пат.
Следниот пат кога ,,аргументирано,, ќе се контраш, пробај да најдеш доказ, кој не е од abortusne.org
Не ме заебавај, христијански сајт ќе ми кажува за ,,вистини,,.

Ах, какво лицемерие!!!
Не сум верник од причина што си имам сопствени принципи на живот и си живеам на свој начин, без никакви подметнувања.

Видеото го поставив само за да видиш колку рано им текнува на некои си несвесни особи да абортираат.Зар тие мали фигури во форма на колачиња не личат на мало бебе?
Не ме зезај, дете извадено во xx-та недела.Уште малку и ќе излегло.
И зашто абортус? Една добра причина кажи ми за абортус да се направи, освен како што рече погоре членот бум-бум здравствени проблеми.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Не сум верник од причина што си имам сопствени принципи на живот и си живеам на свој начин, без никакви подметнувања.

Видеото го поставив само за да видиш колку рано им текнува на некои си несвесни особи да абортираат.Зар тие мали фигури во форма на колачиња не личат на мало бебе?
Не ме зезај, дете извадено во xx-та недела.Уште малку и ќе излегло.
И зашто абортус? Една добра причина кажи ми за абортус да се направи, освен како што рече погоре членот бум-бум здравствени проблеми.

Па ти како прво, си поставил видео во 20 недела од бременост. Законски може до 12та (ама на абортусне.орг немаат такви видеа, оти не им одат во прилог ;) ). Како второ, видеото е презентирано во Македонија од страна на таа христијанска организација, а верници не можат да ми продаваат бубрези за чесност, искреност, вистина. Самите себе се лажат.

На овој линк имаш видео за развојот на плодот од 1-9 недели : ВИДЕО

Навистина ќе ја рашириме премногу темата, ете ветувам дека ќе отворам тема за бременост и детално ќе ги напишам сите фази низ кои поминуваат јајце клетката и сперматозоидот додека да станат човек.

Накратко, што се однесува до абортусот: дозволен е до 12 недела затоа што до 12 недела, плодот нема никаква активност, никаква свест, и никаква болка. Не чувствува болка затоа што нервниот систем сеуште не функционира.

Во моментот кога настапува 12 недела, се смета дека срцето почнало да работи, а и нервниот систем. Во овој момент сите органи се создадени, па се до 9 месец следи само нивно развивање, не се создаваат нови.
Најважно е тоа што - после 12 недела, ембрионот сега станува фетус, и покрај тоа што абортусот би го болел, почнува и да реагира на различни дразби, што нас ни кажува дека започнува и развојот на свеста.

Black Mamba

Активен Член
6 март 2012
121
125
43
Очигледно е дека не се разбираме. Ниту јас, а верувам дека ни било кој од другите членови на форумов кои се за абортус не тврдиме дека е дозволено или правилно да се абортира во било кој стадиум од бременоста, ниту пак дека после секој незаштитен секс треба да следи абортус. Едноставно, треба да постои право на избор - секоја жена да може да одлучи што понатаму и притоа да не биде нарекувана убиец или не знам веќе како. Мислам дека нешто слично на ова веќе беше напишано и се извинувам на тој/таа што му/и го повторувам мислењето - али, не ми е јасно како во 21 век е можно да постојат толку ограничени размислувања, неедуцираност и морално фаталистички ставови.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Среќен 8ми март, денот на жената, денот на нејзините права - сама да одлучува за себе.
Во контекст на муабетот... ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: LaJa5 and Black Mamba

Мистична

Нов член
7 март 2012
2
2
3
Но не и кога таткото има 17, а мајката 15 години.
Време е да почне сексуалното образование во училиштата, и тоа како задолжителен предмет.
Можеби од твоја или моја гледна точка тоа е страшно, но сепак и тоа може да биде нечиј избор - да роди дете на 15. Не можеш со сила да натераш некој на абортус.

• Ми се допаѓа
Реакции: Natenceto

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Можеби од твоја или моја гледна точка тоа е страшно, но сепак и тоа може да биде нечиј избор - да роди дете на 15. Не можеш со сила да натераш некој на абортус.

Таман работа. Јас никого на ништо не терам. Нит да раѓа, нит да не раѓа.
Но од психолошки и социолошки аспект, погубно за личноста на човекот е да ,,истрча,, неколку периоди, и да стане родител толку рано.

• Ми се допаѓа
Реакции: Мистична

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
поздрав до сите оние шо викаат дека абортусот е убиство и да ми одговората на прашањето..
Ако абортусот е убиство тогаш дали дркањето е геноцид ?

• Ми се допаѓа
Реакции: Black Mamba and Teona

sweetgirl

Истакнат Член
11 март 2012
148
125
343
Скопје
Па така е навистина абортусот е убивање на живот.
Но што правиме ако околностите не дозволуваат да се има дете.
Кои се причините што дошло до таа одлука,зошто решиле ...
А ако абортусот е без некоја причина посебна е тоа навистина не го опрадувам.
Двајцата можат а не сакаат.Тоа е навистина безчувствително.

InnaLaurie

Истакнат Член
12 март 2012
281
322
363
31
На некој пуст остров
ЗА секој треба да има право на избор. Подобро да се абортира, отколку да се роди дете, непланирано, кога нема финансиски ниту социјални услови да се издржува тоа дете. Дете зачнато на таков начин има големи предиспозиции да доживее трауми во детството бидејки било одгледувано од страна на малолетни родители кои не се спремни за дете и во услови кои не се погодни. Така да се уништи еден живот, отколку да се уништат 3.

• Ми се допаѓа
Реакции: street_chic and Black Mamba