Хомосексуалност

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,996
9,626
1,683
Normandy
Се тоа е вистина, но да не беше избран Дамар како локација за прослава, немаше да биде нападнат само затоа што таму често се одржуваат геј забави. Ќе беше нападнато било кое место и да беше избрано. И разбирам која е основната цел, но изгледа има многу луѓе кои не сфаќаат и мислат дека такви напади, нетолеранција и дискримианција ги има само на филм, а кај нас сите луѓе ги имаат истите права. Иначе, еве мислења на рендом човек напишани таму каде што ја прочитав веста за Дамар:

Отвори ја прикачената датотека 21726 Отвори ја прикачената датотека 21727
Затоа и спомнав колатерала. Само постои и т.н. одбрана колатерала и онаа која се наоѓа во погрешно време и погрешно место.
Да не беше дамар, секако ќе беше Њу орлеанс или да речеме Менада/наргиле кафе, рандом место кое подлегнува како фитил за судир на повеќе култури, етникуми. Тоа што е Дамар а не е да речеме Змија или Чипка (стари се местава па не знам дали се` уште постојат), си има причина зошто. Некој некому пречи, па едните го демолираат ради рајата, другите го ставаат на ударна вест ради спинувањето.
Паралелен пример, за убиство на дете во место на мешан етникум, секако подвлечено и болдирано ќе биде дека детето било албанче/македонче, пошто хеј, народот наш посекако повеќе душевна храна ќе извади со кликање на таква вест, наместо да излезе една вечер да испие кафе во Наргиле да речеме.
Премногу станавме осетливи на национализмот и половата определеност, што заборавивме на главните егзистенционални потреби - парчето леб и топлиот дом. А токму тоа ни` се ускратува со секој поминат ден.
П.С. Секогаш ќе постојат дежурни подбуцнувачи како коментаториве, впрочем тие си/нив им имаат обезбедено егзистенција колку толку.
 

BlackTulip

Староседелец
15 март 2013
628
789
1,103
Добро како е можно тие што се власт да седат и да го прелистуваат ова како да е најобично нешто направено, нареден пат нема да бидат само телесни повреди ќе биде нешто повеќе и кога ќе загине нечија ќерка или син, кој ќе одговара? или простено ќе му биде на тој со повредил зш жтрвата била геј?????.... НЕ МОРА државава да ги прифати геј луѓето, но Треба да ги среди хулиганските испади и напади на некои луѓе.
Реалноста е сурова кај нас, да ти е страв да испаднеш како пар навечер, или да се криеш 24/7 зошто некој може да ја повреди неа/него, тебе, со кој чии животи не се ни допираат меѓусебно па ти како пар да му пречиш него да си ја тера живеачката или да му "парадираш зш си геј". :facepalm2
Зошто едноставно секој не си го гледа своето чергиче :unsure
 
Последна промена:

alba

Староседелец
15 март 2012
1,426
2,014
1,123
Незнам дали само кај нас е така или секаде, насилството и вандализмот да се нормална појава и ние самите да ги прифаќаме као сеедно нешто да се случило и ок е и за три дена се заборава. Погоре пишаат премногу осетливи сме и да кревко ние општествеството ама кај кого е вината тука - кај сите подеднакво, сиот тој напад или вандализам има скриена позадина и да била цел геј популацијата мора ли на тој начин да се искажува револт или противење. Реалноста била сурова точно е ама кај нас таа реалност страшно мн е исфилуена. Демократска држава на папир сме само.
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,996
9,626
1,683
Normandy
Незнам дали само кај нас е така или секаде, насилството и вандализмот да се нормална појава и ние самите да ги прифаќаме као сеедно нешто да се случило и ок е и за три дена се заборава. Погоре пишаат премногу осетливи сме и да кревко ние општествеството ама кај кого е вината тука - кај сите подеднакво, сиот тој напад или вандализам има скриена позадина и да била цел геј популацијата мора ли на тој начин да се искажува револт или противење. Реалноста била сурова точно е ама кај нас таа реалност страшно мн е исфилуена. Демократска држава на папир сме само.
Вандализмот го имаш и во европските земји, и таму постојат хомофоби но не поткрепени од високите столици на постоечката власт. Таму за извршен вандализам, полицијата им пропишува според стореното.
 

alba

Староседелец
15 март 2012
1,426
2,014
1,123
Вандализмот го имаш и во европските земји, и таму постојат хомофоби но не поткрепени од високите столици на постоечката власт. Таму за извршен вандализам, полицијата им пропишува според стореното.
Саци едно неможам да прифатам со насилство да решава проблем па колку и голем хомофоб да си зарем со насилство и вандализам да се искажува не го разбирам тоа, ако таму владеат закони кај нас најголемите уличари кои до вчера правеа криминал денес се кучиња на високите денес се полиција...
И ова ке помине и ке се заборави до следниот пат и пак исто и колку ке трае така, а зошто на пример не се зборува затоа, зошто не се најде решение - договор, и тие се луѓе не се поразлични од нас ако веќе се деклариме како слодна и демократска можно ли е такво нешто или во друг универзим тоа е изводливо.
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,996
9,626
1,683
Normandy
1.
Саци едно неможам да прифатам со насилство да решава проблем па колку и голем хомофоб да си зарем со насилство и вандализам да се искажува не го разбирам тоа, ако таму владеат закони кај нас најголемите уличари кои до вчера правеа криминал денес се кучиња на високите денес се полиција...
2.
И ова ке помине и ке се заборави до следниот пат и пак исто и колку ке трае така, а зошто на пример не се зборува затоа, зошто не се најде решение - договор, и тие се луѓе не се поразлични од нас ако веќе се деклариме како слодна и демократска можно ли е такво нешто или во друг универзим тоа е изводливо.
Првиот дел. Хомофобијата е вид на „фобија“ што повеќе покажува страв од неприфаќање, отколку неприфаќањето само по себе. Значи они се всушност се плашат што не можат да ги укапираат оние кои личат на самите нив а сепак се различни (во сексуална определеност). И тој страв секако полесно е да го замаскираат со доминантност и прикажување на сила, пошо... другачие ни самите не знаат како.
2. вртењето во круг ќе биде во општества кои се несигурни во себе, што по егзистенција тоа и по идентитет. Пола од македонците тука се чукаат во гради за Цане наш, а врска немаат да направат разлика меѓу општеството во кое тој арбитрирал и општеството кое денес се заснова современата држава. Згора на тоа имаш и високи функционери кои ти прават уште повеќе муќки во главата, така да твоето лично образование и култура секако ќе се заснова врз база на приученост.
 

alba

Староседелец
15 март 2012
1,426
2,014
1,123
Првиот дел. Хомофобијата е вид на „фобија“ што повеќе покажува страв од неприфаќање, отколку неприфаќањето само по себе. Значи они се всушност се плашат што не можат да ги укапираат оние кои личат на самите нив а сепак се различни (во сексуална определеност). И тој страв секако полесно е да го замаскираат со доминантност и прикажување на сила, пошо... другачие ни самите не знаат како.
2. вртењето во круг ќе биде во општества кои се несигурни во себе, што по егзистенција тоа и по идентитет. Пола од македонците тука се чукаат во гради за Цане наш, а врска немаат да направат разлика меѓу општеството во кое тој арбитрирал и општеството кое денес се заснова современата држава. Згора на тоа имаш и високи функционери кои ти прават уште повеќе муќки во главата, така да твоето лично образование и култура секако ќе се заснова врз база на приученост.
Хомофоби имало и ќе има, тие што се против никој не ги приморува со сила да ја прифатат геј популацијата и неморат тоа е личен став ама не им дава право да доведуваат нечиј живот во опасност, начинот на однесување произлегува од самата свесност на индивуата, самиот ако е свесен дека насилството не решава ништо нема ни да го применува. Е од тука треба да се почне кај нас да се мисли со своја глава. И кога ке почне да се размислува кога самата личност ке е свесна и за последици и за придобивки неможе некој си да ти дојде и да ти пропагира мижи татара па уште да присилува да правиш неред за некој си дебил каде он ке ужива а јас ке гладувам.
 

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,413
1,536
1,133
27
Јас мислам дека нити хетеросексуалците, нити хомосексуалците не треба од својата љубов да праат државен празник и да се лапаат и драпаат по плоштади. Нека си ја остават својата љубов за дома, така родителите на малите деца нема да има потреба да се објаснуваат зашто оној чичко го фаќа другиот чичко за газ или зашто онаа тетка му го пипа мочалцето на чичкото со две раце. Со тек на време на тоа дете ќе му се објасни дека има хомосексуалност, хетеросексуалност, метросексуалност, трансексуалност, сапиосексуалност и секаква друга сексуалност што до тогаш ќе биде нешто ново нели, и нема да има никаков проблем.
Околу посвојувањето деца. мислам дека треба и тие и тие парови да бидат психички тестирани ДАЛИ може да исчуваат дете правилно. И мислам дека треба да се престане со глупавите паради, што повеќе личат на маскенбал отколку на барање права.
 

Alek12321

Нов член
18 јули 2015
6
0
1
20
"Маж во венчаница е психички пореметена личност"
Ивица Дачиќ, министер за внатрешни работи на Србија​
ne mozam da sfatam zoshto gej brakot go zamisluvate vo venchanici ? toa e vishe trans ...
gejovite najnormalno se kako dvajca mazi ...

тоа е поради фактот дека јас ги пошитувам нивните чувства
но
тие моите не ги почитуваат, ми прават упади со личното растројство со парадите и јавното обелоданување на своите интими. мене тоа нивно обзнаување ич не ми е потребно и не давам дозвола
.. ќе пораснеш и ќе сфатиш
.
за какво посвојување деца збориш????
зарем мало дете има право и умешност да избере дали сака да порасне во хомо заедница????????
tie so prichina gi pravat paradite ... oti nemaat prava
i da,shirum svetot e normalno dete da izrasne so dvajca mazi ili dve zeni... 21 vek sme -.-

никогаш ама баш никогаш нема да ги прифатам педерите. ако имам дете п***р ке се откажам ја вно од него на сител на вестите...
цел универзум функционира на тоа различно со различно да се привлекува а исто с о исто да се одбива така и ова..
шо сакаат нека прат зад затворени врати ама во јавност не... ако излезат да си прат парада на гордост јас ке излезам прв да протестирам против нив...
ushte po slikata shto si ja stavil na profil,se gleda kolku zaostanat si drugar

.
бреј како не разбираш
јас почитувам нивната интима
се додека е така ќе бидат поцитувани од мене
шом нивната интима ќе изледува во јавноста и не е више интима
тогаш сум против нив, интими јавно извикувани до самото небо, не е допусливо
kako parovi od maz i zena mozat da ispadnat na ulica i da pravat shto sakaat,zoshto gej parovite da ne mozat ?

значи- едно прашање? дали сите вие кои коментирате тука сте имале хомосексуалец за пријател? дали сте разговарале со некој хомосексуалец? или само `тропате` глупости, кои не ви се поткрепени, кои не ви се воопшто на место? да ве прашам - сте паднале, сте се онесвестиле...ве кренал п***р или транвестит..нема фала да му кажете? ќе го опцуете? ќе го плукнете? ќе го натепате? ако тој п***р ви спаси некој од семејството, ќе го исмеете? ќе го навредувате? нема фала да му кажете? ако некој п***р ви помогне да успеете во работата, или на работното место - што тогаш?? ќе го одминувате на работното место? како прво - не сте вие тие кои треба да СУДИТЕ според тоа дали некој е геј или стрејт (зашто СИГУРНО има околу вас некој кој е или геј или бисексуалец). како второ - не СМЕЕТЕ да судите, токму поради причините кои ви ги набројав. и трето - тој п***р вие не го познавате каков е како човек!! затоа што, сигурен сум дека 90% од вас тука сте многу полоши во карактер и многу побезобразни, пооговарачи и подрски од некој кој е п***р!!! затоа - не ви се на место коментарите!! поздрав
bravo !!! (y) 100% se soglasuvam so tvoeto mislenje

Точно е дека целиот процес на излегување од плакарот е тежок и комплициран, али донекаде тоа е и очекувано. Изразувањето на сексуалноста (било геј или стрејт) Е тешка. Самиот период во кој човекот станува свесен за својата сексуалност е и онака емотивен ролеркостер преполн со сомнежи и несигурности и ретко кој тој процес го поминал со осмех на лице. Жал ми е што слушам дека си помислувал на самоубиство - али, реално далеку од тоа дека одземањето на правата на хомосексуалците би требало да има таква или слична цел.
Твоето објаснување за геј парадата - да сфатат лугето дека постоите??? Кој тоа не знае дека постоите? Зашто ви треба парада за да си ја покажете сексуалната наклоност? Ако стрејт лугето решат да прават парада, тоа ќе биде карактеризирано како масовна оргија и целосен пад на моралот, а вас треба да ви ја дадеме како право.
И никој не тврди дека од функционално стрејт семејство не може да излезе хомосексуалец, али зашто хетеро семејството го поврзуваш со мизерија, несреќа и невнимание? Исто такво може да биде и геј семејството, зарем гарантираш дека геј браковите по дефолт се хармонични и среќни?
haha dokazano e deka 70% od gej brakovite shirum svetot se mnogu po srekjni,ponormalni i po trajni od hetero brakovite
 
Последна промена од модератор: