Целата работа се врти околу тоа што политиката и партијата се толку испреплетени што скоро е невозможно да не се изостави едното од другото. Реално еве сега сме малце луѓе (едно 15тина) кои би дискутирале за дневните политички теми, и горе доле имаме некаков став неутрален каде не добиваме партиска директива (и бонус сокче со сендвич ) за да го клукаме форумот за нечиви политички игри на шах. Но полтрончињата намирисуваат онаму каде може да се плукне повеќе. Реално ситуацијата е до толку мизерна кај нас во земјава што се користи секој ќош за отварање фронтови/партиска политичка пропаганда. Донекаде и ги разбирам луѓето што „питачат по штабови“ иако кутрите не знаат за ништо подобро од лепење плакати и дрндање на врхушката.И јас лично сум за, единствено правило околу политика е, цитирам: „Црнобело форум“ нема да толерира политички теми и ставови кои директно или индиректно значат негирање на македонската нација, јазик и самобитност.
Ама сите тие теми веќе ги има - има тема околу тоа кое ни е потеклото, има тема за јазикот. Дупка во закон.
Не е споменато да не смее да се начнува било што околу политика. Дури секој на своја одговорност си пишува без да премине во црвените се подобри од плавите или ти си/не си Македонец што ги неќеш моиве, и дури нема лични навреди, не гледам зашто би немало.
Само би помогнало за поголема раздвиженост.
Со тоа што ќе ја подотвориме славината и им дадеме дозвола на таквите да пишуваат, ние не само што дозволуваме да се дискутира политика, туку им даваме дозвола на оние плакатолепачи безмилосно да си го промовираат својот идеал ѓоа ми ти ова е пазар па се` е дозволено.
Едно е да ја има клаузулата во правилникот и понекогаш да се прогледа низ прсти за некоја тема која бара лично гледиште, него ли да нема воопшто никакво правило и буквално да е дозволено секаква политичка дискусија. Затоа што прво, се наоѓаме во политичка криза моментално и секое место е „потребно за фронт“, второ не е ова као легализација на дрога па што сака нека праи членот си прави на себе штета. Тука се инволвираат многу повеќе работи, ресурси и луѓе, и некој може да одговара кривично ако ја прејде границата. А форумов треба да биде последно место за такви работи. За полтрончињата ете имаат портали, фејсбук, твитер.... Дискусиите секогаш ќе завршат со подебелиот крај.