Dial M for Murder (1954)
http://www.imdb.com/title/tt0046912/
Уште еден добар филм на Хичкок кој ми е меѓу омилените. Има и римејк на филмов ама не е нешто добар.
Најпрво го препорачувам филмов на сите што сакаат добри трилери.
Нема да потрошите залудно 1 и пол саат.
Иначе во филмов се работи за поранешниот тениски играч Тони Вендис кој откога открива дека неговата жена Маргот го изневерува и откога ќе украде едно од писмата кои она ги добивала, го уценува неговиот неговиот пријател да ја убие жена му Маргот. Но кога работите нема да одат по планот, Тони смислува план Б.
Филм од 1 и пол саат и скоро сите настани се случуваат во една соба. Мене ова ми е омилено кај овие филмови. Сценариото е предобро, слично како во некоја крими приказна на Агата Кристи. Интересно во филмов е што ќе ве натера да барате докази и решенија за тоа што следно ќе се случи или како ќе заврши некој од ликовите. Секоја сцена и секоја реченица е супер пренесена од страна на актерите, што значи нема шанси да ви биде досадно
.
Во главните улоги се Реј Миланд како Тони Вендис а неговата жена Маргот ја глуми Грејс Кели. Перфектна глума од страна на двајцата, глумата на Миланд потсетува на едни од најдобрите актери на Хичкок, Грант и Стјуарт. Грејс Кели иначе има глумено и во Rear Window, исто филм на Хичкок кој е повеќе познат. Како и во тој филм така и во овој, предобро ја глуми жената на Вендис. Уште еден актер е Џон Вилијамс кој се појавува после пола филм и го глуми детективот кој доаѓа да го реши убиството. Не го знам многу овој актер ама во филмов не ми беше лош.
Тоа би било се, уште еднаш го препорачувам на сите што сакаат вакви филмови. Едноставно филм на Хичкок не може да не ви се допаѓа. Од мене има 10+
.