Св. Софија, Белведере, Ројал, Тино, Метропол, Белви, па и на плажите Голден Бич, Потпеш, Кубалибре, на повеќето места каде еден келнер на смена прави над 200 000....600 денари бакшиш даден или украден се пичкин дим.
Пред 7-8 години имав закупено дел во Арена (ноќен клуб е тоа), скоро секоја вечер келнерките имаа минимум 400-500 денари бакшиш за 3-4 сати работа итоа само по 3 сепареа имаа. Оставаат сите, и јас кога јадам во ресторан оставам некој бакшиш да речиме 5-10% од сметката ако сум задоволен од услугата како и секој друг.
Келнерите во Охрид прават пари, итоа многу прават во летниов период.
И заборавив @melpomena реновирањето е потреба односно одржување на домот, не влегува во категорија луксуз.
Чекај чекај, во тињарникот потпеш келнерките собираат по 600 евра бакшиш?
И во една смена прават промет 3500 евра...right...
Или некоја нула има плус во сметкава или е епизода од твајлајт зоун
Е сега епизодава од твајлајт зоун завршува така што конобарка со 600 еура бакшиш ме посвојува и си живееме среќно до одјавната шпица.
Во Охрид сите оставаат бакшиши? Сигурен си дека правиме муабет за истиот Охрид?!
Него ова со ноќниот клуб, ако не се лажам тоа беше еден подрум покрај еден сервис за телевизори, популарен меѓу млада раја, ама ме чуди од каде знаеш колку земале бакшиш и каква е таа смена од 3 часа. Имам слушнато дека имало обичај меѓу некои работодавачи да бараат келнерите да го дадат и бакшишот па после еден дел им делел газдата/закупецот на сите во смената а остало во џеб.
Како и да е, 600 евра бакшиш се рибарски приказни...