На линкот пишува дека сме на 40 место, 16 не можеме ни на сон да сме. Дури јас не ни верувам на информациите од линкот дека нас не треба ни да не има на листата од што сме за никаде, во Африканскине земји е подобро здравството од кај нас.
Еве ти еден пример.
2009 мислам беше кога бев еден месец во болница, имав заушки дека тогаш епидемија нели имаше нешто вакцините не биле во ред, не е битно. И сега, додека во секоја нормална земја би ти давале убаво јадење, би пазеле на тоа дали и кога си земал лек, би те посетувале повеќе пати во денот со цел за побрзо да оздравиш, овде тоа го немаше и уште го нема. Јас морав еден месец да јадам храна купена од надвор или донесена од дома, нормално не можеше секој ден да доаѓаат од дома и да ми носат ниту се имало пари да ми купуваат заради тоа јас за тој месец во нашите напредни здравствени установи ослабев цели 7 кила.
Бидејќи јадењето се состоеше од: За појадок кифла стоена цел век и тврда, можеш комотно шајка да заковаш со кифлата, јогурт со рок кој поминал пред 2 месеци. За ручек, немаше ништо, на пауза се тогаш сите. Вечера некоја супа исто така стоена којзнае колку време. И ти сакаш да кажеш дека ова е за пофалба и дека сме напреднале. Не ме смеј.
Да не зборувам за тоа што откако излегов од болница, ми требаше долго време да престане да ме боли грбот затоа што еден месец исто како да сум спиел на земја, толку беше тврд душекот. Ако некогаш имаше потреба од сестра, неа никаде ја немаше или ако дојдеше нејзинот одговор беше: "Ајде бе што туку викаш цело време". Професионален однос нема збор.
Никогаш не пазеа кога дошле на визита и кога ми дале лек и дали воопшто ми дале. На крајот кога излегував им кажав дека со вакви медицински сестри и доктори немаме светла иднина, тие ми се смееја изгледа сакаа да ми кажат дека многу им е гајле за болните, тие битно си лапаат парички.
Е така да си знаеш, во нормално здравство ќе направат се за да бидеш подобро и ако треба сестрата ќе ти стои пред врата за да ако нешто не ти е добро. Чао мадам.