Смртна казна

Воведување смртна казна во Македонија?


  • Вкупно гласале
    64

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
122
A aко не се оправи жртвата? Да речеме дека не може да го поднесе тоа што после сите ја покажуваат со прст, дознава дека забременила од силувачот, изгубила работно место, има трауми од настанот и сето тоа резултира со самоубиство?

Патем, зарем не мислиш дека убијците се резултат на општеството?
Ондак сто стапа по грб :)
Хахаха...

Види има многу финеси што треба да се разработат.
Јас само го поставив генералниот принцип: убиството е оправдано ако со делото се загрозува поредокот или фундаменталните вредности, исто како што убиството е оправдано во војна или во одбрана на државата.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
The High Commander убиство е убиство без разлика дали е од некој кој убил човек за лична корист или поради тоа што институција некоја го натерала.
 

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
122
The High Commander убиство е убиство без разлика дали е од некој кој убил човек за лична корист или поради тоа што институција некоја го натерала.
Ја не викам дека не е убиство, ја викам дека е во добро да се убиваат тие што се непријатели на државата и општеството.
Дали е неетички да се убива во самоодбрана? Дали е неетички да се убива во одбрана на државата?
Епа вака државата се брани од оние што ќе објават војна на поредокот.
 

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
Ја не викам дека не е убиство, ја викам дека е во добро да се убиваат тие што се непријатели на државата и општеството.
Дали е неетички да се убива во самоодбрана? Дали е неетички да се убива во одбрана на државата?
Епа вака државата се брани од оние што ќе објават војна на поредокот.

Дали ја оправдуваш војната?

Дали знаеш дека за време на војна ако убиваш цивили те гонат по судски пат и доколку негде постои смртна казна можат да ти изречат?

Дали знаеш дека војната е производ на болни умови кои што за остварување на своите цели прават ненормални работи каде што се истребува човештвото?
 

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
122
Дали ја оправдуваш војната?

Дали знаеш дека за време на војна ако убиваш цивили те гонат по судски пат и доколку негде постои смртна казна можат да ти изречат?

Дали знаеш дека војната е производ на болни умови кои што за остварување на своите цели прават ненормални работи каде што се истребува човештвото?
1. Не оправдувам офанзивна војна, односно да се напаѓа некоја држава. Ама дефинитивно оправдувам дефанзивна војна.
2. Знам, дека убивањето цивили е недозволено, но не знам како е поврзано со нашиов муабет.
3. Тебе зборот војна очигледно те асоцира на инвазија, офанзивна војна. Не мора да значи. Можеш и да бидеш нападнат. И тоа е војна. Во таков случај не би рекол дека се работи за болни умови што прават ненормални работи. Чест е да се брани татковината.


Исто е и со убивањето на злосторници - така се брани поредокот.
 

beautifull liar

Староседелец
15 април 2015
23
5
1,003
30
kategoricno protiv.zlostornikot poveke ke se maci ako e ziv,vo zatvor ke se okajuva,ako umre ke se spasi,a i nehumano e i smrtnata kazna e ubistvo
 

Marijan

Полноправен Член
6 април 2015
25
3
13
29
bitola
Според мене на секој треба да му се враќа со иста мерка....Пример ако убиете некој и вас да ве казнат со убиство ..се треба да се осети на своја кожа:mstickle