Смртна казна

Воведување смртна казна во Македонија?


  • Вкупно гласале
    64

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,418
9,128
1,683
Кушкундалево
Во војна се убива легитимно. Непријателот за загрозува твојата егзистенција или посегнал по вредностите што тебе ти се најзначајни. Исто е и со убиецот.

Порано бев против смртна казна ама после некои работи што ги видов не можам да бидам против неа. После убиствата минатиот велигден, после Брејвик...
Овие луѓе не направиле само криминал. И повеќе од тоа, тие објавиле војна на самото општество и се она за што тоа општество се залага. За таква акција само убиство е соодветна реакција.
Значи дефинитивно треба да има смртна казна, но само ако со докаже со многу висока сигурност дека обвитениот е виновен, ако делото е убиство, тероризам... мора да се предизвика смрт ладнокрвно и поради интерес, да се загрози безбедноста на државата... да се повредат некои најосновни вредности на поредокот.
Е? Жити мене, објавиле војна на самото општество и решение е да ги убиеш. Некој спомна каква корист би имало ако ги чуваат во затвор кога само трошат леб. Па земете бре сапун прајте ги, направете опинци од нив нека носи народот, гладните нахранете ги со мртвите тела.
Ај вака пошто глеам многу си одлучен. Си бил Петко (он ми е омилена фаца за примери) и као увек Петко е чуден човек зашто само така би бил погоден за пример. И сеа Петко си се шетка наоколу и одеднаш му доаѓа некој порив и убива ладнокрвно 10 луѓе онака рандом што ги сретнува. Еден од тие што ги убил е всушност некој кој планирал атентат на претседателот. И што правел Петко? Дали сега заслужил смртна казна?
 

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
119
Е? Жити мене, објавиле војна на самото општество и решение е да ги убиеш. Некој спомна каква корист би имало ако ги чуваат во затвор кога само трошат леб. Па земете бре сапун прајте ги, направете опинци од нив нека носи народот, гладните нахранете ги со мртвите тела.
Ај вака пошто глеам многу си одлучен. Си бил Петко (он ми е омилена фаца за примери) и као увек Петко е чуден човек зашто само така би бил погоден за пример. И сеа Петко си се шетка наоколу и одеднаш му доаѓа некој порив и убива ладнокрвно 10 луѓе онака рандом што ги сретнува. Еден од тие што ги убил е всушност некој кој планирал атентат на претседателот. И што правел Петко? Дали сега заслужил смртна казна?
Апсолутно да.
Тој не знаел дека човекот што го убил спремал атентат, ги прекршил правилата на општеството и да дефинитивно заслужува смртна казна.
 

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
119
Напротив, дискутирај.

Петко силувал три жени. Дали заслужува смртна казна?
Не силување не е доволно за смртна казна. Жрвтата е жива и може да се опорави, до некаде.

Го изменив претходното мислење за да ти одговорам.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,418
9,128
1,683
Кушкундалево
Не силување не е доволно за смртна казна. Жрвтата е жива и може да се опорави, до некаде.

Го изменив претходното мислење за да ти одговорам.
A aко не се оправи жртвата? Да речеме дека не може да го поднесе тоа што после сите ја покажуваат со прст, дознава дека забременила од силувачот, изгубила работно место, има трауми од настанот и сето тоа резултира со самоубиство?

Патем, зарем не мислиш дека убијците се резултат на општеството?
 

Keepitreal

Полноправен Член
3 мај 2013
78
38
18
Тука темата е за смртна казна и за тоа и правам муабет.
Не ми ги носи сега зборовите во друга насока..
Ти кажувам дека смртната казна е исто убиство.
Очигледно не се разбираме со тебе џабе е.
Сепак почит за твоето мислење.
 

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,414
4,216
753
Очигледно не се разбираме со тебе џабе е.
Сепак почит за твоето мислење.
Се разбираме, сакаш да кажеш дека нема да има ред и никој нема да биде казнет ако ги казнуваме и оние што казнуваат.
Ама јас зборам само за смртната казна, не за другите казни како затворска казна пример.
 

Keepitreal

Полноправен Член
3 мај 2013
78
38
18
Се разбираме, сакаш да кажеш дека нема да има ред и никој нема да биде казнет ако ги казнуваме и оние што казнуваат.
Ама јас зборам само за смртната казна, не за другите казни како затворска казна пример.
Во ред од нов да почнеме.
Јас подржувам смртна казна во одредени случаи !
 

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,414
4,216
753
Во ред од нов да почнеме.
Јас подржувам смртна казна во одредени случаи !
Добро, стигнавме од ЗА до одредени случаи, може ако подискутираме ќе видиш дека уствари си ПРОТИВ смртната казна : ))
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Kaarikuto

Keepitreal

Полноправен Член
3 мај 2013
78
38
18
Добро, стигнавме од ЗА до одредени случаи, може ако подискутираме ќе видиш дека уствари си ПРОТИВ смртната казна : ))
Па да ти кажам реално, ако покопам длабоко во мене и можеби ќе сум против. Но сепак не копам.
Иначе добро почнавме со тебе. За старт.;)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп*