Мојсие, ти ли си?Според мене на секој треба да му се враќа со иста мерка....Пример ако убиете некој и вас да ве казнат со убиство ..се треба да се осети на своја кожа
Доцниш минимум едно пола милениум, т.е. уште од времето на Хамураби.Мојсие, ти ли си?
Па ок до некаде си во право.Но сведоци сме дека убијци си поминуваат со по 5-6 години казна и после се пак на слобода.Ако убил еднаш може уште еднаш (нормално не важи убиство во самоодбрана тука),како што го напнаа кутриот дедо Љубе.Доцниш минимум едно пола милениум, т.е. уште од времето на Хамураби.
Ве читам и не можам да поверувам.. велите да се сведеме по законот на шеријатот а веднаш после тоа кукате за строги закони, правилници, прекршени правила.
Смртна казна? за точно кои прекршоци? Кому ќе му се суди а кому ќе му се прогледува низ прсти? Сфаќате дури и во шеријатот (око за око) има големи пропусти и непотизмот е на цена? Кој тука ќе страда тогаш?
А за убиство од невнимание што правиме тогаш?Па ок до некаде си во право.Но сведоци сме дека убијци си поминуваат со по 5-6 години казна и после се пак на слобода.Ако убил еднаш може уште еднаш (нормално не важи убиство во самоодбрана тука),како што го напнаа кутриот дедо Љубе.
Не знам за тоа не сум размислувал иако не сфаќам како би се изведило тоа.Зборот ми беше за убиство од задоволство.А за убиство од невнимание што правиме тогаш?
Сообраќајка.Не знам за тоа не сум размислувал иако не сфаќам како би се изведило тоа.Зборот ми беше за убиство од задоволство.
Можда сум одговорила предходно, ама моментално мислам дека треба. Како што е се поместено, и последниве случувања низ светов, кога гледам како џихадистине ладнокрвни сечат глави на невини луѓе, Не би сакала истите тие и многу други криминалци дА го арчат воздухов што ние го дишиме.
Потполно се согласувам со тебе, смртната казна не е никаква превентивна мерка, злосторствата не се намалуваат со постоење на таква казна и баш како што рече, издржувањето на робија е поголема казна отколку смртната пресуда, самото робијање во затворот заедно со другите робијаши ке му го направат попеколен животот додека смртната пресуда ке му дојде како олеснување.Во затворите помеѓу затворениците постои некој непишан кодекс т.с.они им пресудуваат на некои злосторници и тоа на многу грозни начини.пр.во Идризово на таткото што ги силуваше своите малолетни керќи, од кого на цела јавност и беше згрозено од тој чин, затворениците го запалиле жив, замотан во ќебе,.....има и мн.др.примери каде робијата е поголема казнена мерка од усмртувањето.Во Кина имаше(можеби сеуште има,незнам точно) смртна казна за подмитување мито, е тоа ке беше интересно за нашава држава,ќе отидоа јабана повеќе од пола население.kategoricno protiv.zlostornikot poveke ke se maci ako e ziv,vo zatvor ke se okajuva,ako umre ke se spasi,a i nehumano e i smrtnata kazna e ubistvo