Расизам, национализам, верска нетрпеливост

Redhead

Bookworm
23 февруари 2012
1,060
2,039
1,133
Neverland
Јас луѓето ги делам според нивниот карактер.Сум израснала со луѓе од различна етничка припадност и можам да кажам дека не ми смета верата.Имам една другарка што е од друга националност па цел живот се знаеме и дружиме и ни е искрено пријателството.

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Ох, да се само овие.
Кога дојде време луѓе од иста раса, вера и националност да се нетрпеливи спрема себе и да се делат на класи и под-класи, што останува за другите? Повеќе се сега на лична основа, владее некоја пуст престиж да се покаже појак ташак.
Религијата ти е најлесна манипулација за поттик на верска нетрпеливост.
Демократијата го носи национализмот. Ти дава слобода да си го избереш диктаторот, а потоа истиот си го насочува својот интерес на тоа да ти ги наметне тебе неговите идеи против оние кои му се од интерес, а народот си чука груда дека тој е оној што го избрал владетелот и дека владетелот сето тоа го прави за доброто на народот. Магично кругче на безкичмењаци.
Расизмот за жал уште не е искоренет, уште постојат фаци кои веруваат дека бојата на кожата ја носи човечноста.
Жална ми е темава. Ем роб, ем лош. Демек така заслужил оти имал боја различна од „аристократската.“ Дебилизми.
Од сите наведени, може да кажам дека сум до степен националист, т.е. како што е споменато погоре, едно е да си националист, друго шовинист. Јас ги мразам сите соседни држави. Посебно Грците и Албанците т.е. Косоварите, но не значи дека и во нивни редови нема некој што може пред се’ да покаже дека е човек.

• Ми се допаѓа
Реакции: 048

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,279
9,121
1,683
За мене религиите се исти како политичките партии. Го делат народот. Пополека станав агностик. Го почитувам православието како дел од традицијата и културата на мојот народ.
Националист сум, не мразам некоја друга нација, се додека некој од другата нација не ме нападне мене (по основа на нација). Не можам да мразам нација заради еден човек или група луѓе

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten

Lola Stain

Нов член
21 јули 2012
15
19
3
Афионски Полиња
Смешно е уствари, како луѓето се потпираат на вакви поделби.
Особено кога е у прашање парче земја, со која рака се крстиш или у кој бог веруваш.
Сакам да кажам, може да ставаме граници на земјава, да именуваме реки, мориња и океани - ама не подалеку од нашите глави.
Може да ги делиме луѓето на црни, наркомани, атеисти, муслимани - ама пак не подалеку од нашите глави.
Ова не е светот, ова е Земјата. Светови постојат. Илјадници. У нашите глави.

• Ми се допаѓа
Реакции: the.boy and Furby

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
27
Куманово
Ма нек идев да се обесив бре тија цигани, преко главу ми е од њима, верску омразу немам, не ми сметав никои, само од националну онија ******* неможу да ги смислу, сви би ги ја по кратку поступку средија

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Не со цел за да бидам офф топик,случајно налетав на темава која ја немав до сега сретнато на кој морам да напишам дека деновиве доста актуелна беше и мегуградската нетрпеливост.
Се воспостави дека постоеле луге кои имаат нетрпеливост,предрасуди мегу лугето од еден спрема лугето од други градови.
Мегу овие расизам,национализам....би додала и НЕЧОВЕЧИЗАМ.

Wild.One

Истакнат Член
17 јуни 2012
197
147
343
Wonderland
Ма нек идев да се обесив бре тија цигани, преко главу ми е од њима, верску омразу немам, не ми сметав никои, само од националну онија ******* неможу да ги смислу, сви би ги ја по кратку поступку средија

И јас мислев така за ромите ама го сменив мислењето... Значи пред едно 10тина години беа за греови, немаа да јадат, живееа во куќи од кал, а дојди сега да ги видиш какви куќи имаат сите заминаа во Германија и мака си немаат, сега ние сме за греови. Премногу се поддржуваат еден замина и сите ги повлече таму. Немам ништо против национализмот најверната другарка ми е турчинка и неколку години гледав колку се мачи брат и со женските, конечно на една и дозволија да биде сонего, не направија проблем нејзините, секоја им чест. А на другарками само таткои е турчин, тие не ги ни тераат муслиманските адети, ниту одат во џамија, баш се нормални луѓето ама нашиов народот ни е прост, нецивилизиран :)

• Ми се допаѓа
Реакции: the.boy and ShakaZulu

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Бркањето на идеали и слепото верувње во нив го прават рационалстот лесно да може да манипулир со одредена толпа закоравени идеалисти.
Гледам тука некој поистоветува два сосема различни поима - Национализам и патриотизам. Ај сеа прашање до сите вас, што е едното а што другото? Онака у груби црти.

• Ми се допаѓа
Реакции: Furby and Luckky