Расизам, национализам, верска нетрпеливост

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
430
886
1,103
This poem was nominated by UN as the best poem of 2008, Written by an African Kid
Оваа песна е номинирана од Обединетите Нации како најдобра за 2008 година - напишана е од африканско дете.
When I born, I black - Кога се раѓам, јас сум црн
When I grow up, I black - Кога ќе пораснам, јас сум црн
When I go in Sun, I black - Кога сум на сонце, јас сум црн
When I scared, I black - Кога се плашам, јас сум црн
When I sick, I black - Кога сум болен, јас сум црн
And when I die, I still black - Кога умирам, јас сум црн
And you white fellow - А ти мој бел пријателу

When you born, you pink - Кога се раѓаш, ти си рoзев

When you grow up, you white - Кога растиш, ти си бел

When you go in sun, you red - Кога си на сонце, ти си црвен

When you cold, you blue - Кога ти е ладно, ти си син

When you scared, you yellow - Кога се плашиш, ти си жолт

When you sick, you green - Кога си болен, ти си зелен

And when you die, you gray
- Кога умираш, ти си сив
And you calling me colored? - И ти мене ме нарекуваш обоен ?
Ја отварам оваа тема за да се запрашаме сите до кога вака , до кога човекот на човек ќе му е најголем непријател само заради тоа што тој другиот име некои реазлики од него. До толку ли тие разлики не непремостливи па секој на секого да му е крвнички непријател.
Во минатото овие работи биле поизразени. Имало крстоносни војни, империјализам, колонијализам, робство , ККК бил застапен со нивните методи. Нацистите имале огромни “успеси“ во бришењето на одреден дел од луѓето на оваа планета... но зошто, зошто не учиме на грешките од минатото. Сеуште има верски војни , сеуште има расни убиства без никаква причина и поттик од спротивната страна. За омразата на националнa и верска база не ни сакам да спомнам во дека ја има некаде , таа е тука до нас да не речем на еден метар и тое буквално...

Не знам каква дискусија ќе има во темава но и без да кажите нешто јавно се надевам дека ги поттикнав вашите мозочина да размислат барем во една мили секунда зошто во генот на човекот е да му биде непријател на различниот од него...
 

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,031
2,642
1,143
26
Битола
Сеуште има верски војни , сеуште има расни убиства без никаква причина и поттик од спротивната страна. За омразата на националнa и верска база не ни сакам да спомнам во дека ја има некаде , таа е тука до нас да не речем на еден метар и тое буквално...
знаеш зошто има сеуште верски војни, Зашто на тој начин народот е полесно да се контролира. раздели па владеј.....Голем дел од оние шо најмногу галамат за некакви си цркви или џамиии ретко кога одат во такви објекти.. јас да сум се ке затворам и џамии и цркви... и едното и другото не го бидува...
 

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
Се тоа да, додека јас се осеќам дискриминирано во сопствената земја, (секако и за одредени наши соседи имам исто мислење) толеранција? Македонецот толерира цело време и еве не кај сме... повеќе не коментирам пошто ќе премине коментарот во говор на омраза
 

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
549
629
93
Јас себеси се декларирам како националист, иако, поголемиот дел од луѓето имаат погрешно разбирање за самиот поим.
Да си националист значи да си ја сакаш нацијата, земјата, народот, и тука не гледам ништо погрешно. Кога национализмот преоѓа во лудило, се нарекува шовинизам (мразење на други нации во овој случај).
Имам верска нетрпеливост према сите религии, исто %*@*##% се според мене.
 
  • Like
Реакции: 048, Jericho and Hexasto

littleblackdress

Полноправен Член
22 февруари 2012
96
74
18
Јас себеси се декларирам како националист, иако, поголемиот дел од луѓето имаат погрешно разбирање за самиот поим.
Да си националист значи да си ја сакаш нацијата, земјата, народот, и тука не гледам ништо погрешно. Кога национализмот преоѓа во лудило, се нарекува шовинизам (мразење на други нации во овој случај).
Имам верска нетрпеливост према сите религии, исто %*@*##% се според мене.
го делам твоето мислење.. тоа што си ја зашититуваме територијата е тотално природно.. да ги земеме пример оние помалку паметните од нас - кучињата. Тие знаат која чива е територија и не навлегуваат во неа, а секако си ја обележуваат и штитат својата. Сепак, тие одат и се мешаат со други кучиња. Мислам дека истото го правиме и ние луѓето само што има онакви кои тоа не го сфаќаат и не ставаат во групата на оние...
 
  • Like
Реакции: TheKitten and Hexasto

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,274
1,911
1,123
Kumanovo
Расизам - најголемата глупост што човекот можел да ја смисли. Националист сигурно не сум. Можам да речам дека сум антикапиталист, и ги мрзам нашиве политичари. :)
 
  • Like
Реакции: Saladin and Luckky