Личен дневник

Iris*

Староседелец
30 јануари 2014
802
1,346
1,103
Има денови,
како магла,
густи, непроѕирни,
се лизгаат од месечината
и се влечат низ езерската тиња.
Има денови,
поплавени,
кога душата како брод ти е,
кој со жален крик и трескот
се усидрува во тивкото мочуриште.
Има денови,
кога рамената кревки ти се, како млади ластегарки,
напукнуваат со секој нов грам тишина,
па ти тежи и сопствената кожа.
Има денови,
росни,
кога босите нозе тешки ти се...
Од роса или од солзи?
Важно ли е?
Лежиш со лицето во тревата плачејќи гласно,
болно тресејќи го телото,
како да ќе помине.
Има денови,
кога срцето ти липа и се засркнува,
а ти ги смееш сите околу тебе,
за да се излажеш дека солзите од смеење ти се.
Има денови,
како овој,
како вчера, како лани,
исти се сите родендени,
и желбата иста е...
Има денови...
Да нема.
 
  • Like
Реакции: Prashina