Точно така, само има една разлика.
Имаш некој што сака да слабее и некој што си фантазира дека ќе ослабе.
Апчиња, чаеви, шејкови, врагови се за овие вторите.
Масните наслаги се топат со физичка активност и со здрава исхрана и точка. Овие маркетинг булшет пропаганди, се за луѓе со недоволна воља.
Да бидеме реални, сите го знаеме вистинскиот рецепт за симнување на килограми, ама ете на некои едноставно не им одговара да го применуваат, па посегнуваат по најлесната и секако ( ќе си увидат и сами) најбезвезалната и неефикасна ствар.
This!
Најбитното нешто за слабеење е првично да си направи човекот крвна слика. Многу зависи ова со тоа кои понатамошни чекори треба да ги превземе.
Од мое лично искуство: Ако нечија крв изобилува со мноштво на липиди (LDL - лош холестерол, триглицериди - TRT) поксекако првично што треба е да си ја исчисти крвта и џигерот. А тоа подразбира храна која не ги генерира горенаведениве. Месото секогаш треба да биде или бело пилешко или риба и нормално... варено/динстано. Зеленчук се препорачува на самиот почеток (првите месец дена) свеж, Но не е страшно и еднаш или 2 пати во неделата да имаш варена боранија/грав/грашок. Јаткастите плодови (лешници/ореви/бадеми) се душу дало за генерирање на ТРТ, а бананата и ананасот за шеќери кои ако во брзо време не се искористат (човек не се раздвижи поштено) се складираат и претвораат во масти.
Значи сложени шеќери (сахароза/скроб) или да се комбинираат еднаш неделно или воопшто да не се консумираат на почетокот. Има супституција во овошјето, така да не е толку страшно. За млекото и млечните производи исто како и кај скробот на почетокот не толку, но подоцна како ќе се одвиваат работите лека полека да се консумира, најмногу ради калциумот. Да се избегнува вештачко внесување на било какви суплементи (калциум во таблети, магнезиум). Во периодот на чистење, самото тело што има складирано во масните наслаги ќе му најде чаре.
Алкохол под никакви околности, посебно оние пожестоките кои го дигаат нивото на ЛДЛ. Кафе и чај е дозволен до 2-3 пати на ден (оние со кофеин) и неограничено посебно оние кои се диуретици. Шеќер нормално тука игра многу мала улога/скоро никаква. Ако е чај, подобро мед.
Значи манџи не на почетокот, бидејќи најчесто се прават со запршка која е фатална за сврзување за маснотиите.
Леб и слични житни продукти многу ретко. Препорачливо е оние црните или од интегрален карактер лебови.
Првите 2 недели пошто најчесто излегуваат течностите кои се сврзани со солта во телото, препорачливо е истите да се консумираат зачестено. И било што што би се консумирало да не состои многу зачини и сол - тие се сврзуваат со течностите и потешко се исфрлаат надвор, така да високиот притисок истотака прави додатни проблеми.
Најбитно од се` е да се има воља. А воља се стекнува со тек на време уште повеќе, кога ваквиот режим на исхрана би донел позитивни резултати. Треба на почетокот ко што вика погоре членката да не се верува дека преку ноќ ќе се смени се`. Треба време, зависно од организам до организам. Но посекако работите не можат да одат кон полошо кога се има зацртано што и како треба да се консумира.