Воспитна мерка - шамар?

важна

Истакнат Член
14 февруари 2012
552
694
93
30
Скопје
Без бегање од тема.
Значи ако дозволам да мое дете брца во штеќер после многу пати објаснувања и казнувања или пак дозволам да пукне телевизор односно да причини штета по него (којзнае што би се случило) тоа ме прави материјалист? OMF!!!!
Нема да дозволиш твое дете да брца во штеќер. Постојано ќе разговараш со него, ќе разговараш, ќе разговараш...додека устата не ти фати пена...тоа ќе ти биде работа. ;) Секако ќе поставиш од тие пластичните заштитници на штеќерите низ дома...
 

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,065
113
Скопје
www.statik-group.com
Врати се погоре и прочитај уште еднаш поубаво дали го напишав тоа јас или некој друг.

Моја грешка по инерција = ) Се извинувам.

Јас всушност цело време алудирав дека ти тоа го пишуваше.Недоразбирање.
 

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина
Нема да дозволиш твое дете да брца во штеќер. Постојано ќе разговараш со него, ќе разговараш, ќе разговараш...додека устата не ти фати пена...тоа ќе ти биде работа. ;) Секако ќе поставиш од тие пластичните заштитници на штеќерите низ дома...

Го дадов како класичер пример. Колку вакви примери може да изнајдете за да заобиколите суштина?
 

Praetorian

Староседелец
24 февруари 2012
325
395
1,063
Не за џабе викаат дека ќотекот е излезен од рајот. Во нашиов случај треба да биде со усул, нормално. Не иде дете да го расчукаш од мавање за било каква работа. Во таква ситуација би испаднал искомплексирано и исфрустрирано говедо од родител.
Сум рекол, кога ќе имам дете без плескање по гз, тегнење по бакенбарда, и млако плескање по образ, нема да го биде.
Не да го извадам од памет па да во иднина плаче и на песни од Селин Дион, туку ќе знам, родителски, воспитно да му го дотерам паметот. И тоа за негово добро, секако.
Седи пред излог, како што вели примерот, вреска, писка се тегави, се ака од земја за кукла или за топка. Прво јас како родител би се осеќал неспособен да го воспитам на нормално однесување во јавност ако го прави сето тоа, а на второ место настапува мојата рака. Прво со збор, еднаш-два пати, со повишување на тонот, не претерано, но сепак авторитетно.
После тоа следи шамар, ама оној наопачки, да го цивне за образ, и да му се всади во глава дека треба да израсне во асално дете а не во лигле кое ќе плаче за се и сешто само да го добие.
Ако само со збор му кажуваш работи, а очигледно и тебе те вади од кожа тоа што го прави, ќе се разгали, и ќе ги искористува таквите ситуации да го добие она што го сака.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Реми

важна

Истакнат Член
14 февруари 2012
552
694
93
30
Скопје
Оној родител кој незнае како да го воспитува своето дете се служи со ваква примитивна мерка (нема да речам воспитна бидејќи ќотекот нема ни В од воспитна мерка...).
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Ќе ви дадам јас пример, кога ќе биде бебе, ќе ве држи будни 24/7... колку безобразно од него, најдобро би било да му мавнете по некој шамар, па ќе сфати како треба да се однесува. ;)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: LadyInPink and важна

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина
Оној родител кој незнае како да го воспитува своето дете се служи со ваква примитивна мерка (нема да речам воспитна бидејќи ќотекот нема ни В од воспитна мерка...).

Без изедначување на ќотек и благо плескање по газот.
 

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина
Ќе ви дадам јас пример, кога ќе биде бебе, ќе ве држи будни 24/7... колку безобразно од него, најдобро би било да му мавнете по некој шамар, па ќе сфати како треба да се однесува. ;)

Или пак да имаш дете кое постари ословува со пичко, копиле и по којзнае кој пат (веројатно заради несвесност на своја сексуална ориентација и што всушност значат зборовите) ќе се воздржиш од шамарЧЕ?

Читај убаво
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Praetorian

важна

Истакнат Член
14 февруари 2012
552
694
93
30
Скопје
Или пак да имаш дете кое постари ословува со пичко, копиле и по којзнае кој пат (веројатно заради несвесност на своја сексуална ориентација и што всушност значат зборовите) ќе се воздржиш од шамарЧЕ?

Читај убаво
Зошто јас како мала никогаш не сум ословувала други луѓе со такви зборови, а моите немаат рака кренато на мене? :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: 3pi0