Воспитна мерка - шамар?

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина
Многумина од родителите своите деца ги казнуваат со шамар. Може да забележите по улица како некое дете плаче пред излог за омилена играчка и по долго објаснување од сопствениот родител добива шамар кое доведува до уште поголемо плачење. Исто така дали сте забележале кога дете нема да послуша и направи белја добива шамар или тапкање по газ?

Што мислите колку е ефективна ваквата воспитна мерка и колку често треба да се применува? Дали треба да се одземе родителското право на шамар и да се замени со разговор и поголема трпеливост?
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
Ефикасна е тоа сигурно..... но прво треба разговор,а ако не оди со тоа шамарот е тука !
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Draginja

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
29
Битола
јас мислам дека оваа всопитна мерка се користи премалку... родителите ги разгалуваат децата и кога еден ден ке им се качат на глав веднаш државата и ситемот се криви... убо е да се дели по некој шамар ко ндецата, за да имаа тстрав од родителот зашто понекогаш стравот носи и почит ....
 

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина
Од сопствено исксутво имам еднаш јадено ќотек. Мајка ми се постави авторитетно на поинаков начин. Знаеше и сеуште има моќ со поглед да ми посочи помината граница на толеранција.

Сметам (иако не сум родител) дека шамар е нужно да се употреби во ситуации каде веќе нема алтернативни решенија.
На пример ако на две годишно дете постојано му објаснуваш дека не треба прсти да става во штекер, а тоа упорно сака да ги стави тогаш шамар или плескање по газето е единствено решение кое би го одбило од намерата да причини животна штета.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Natenceto

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,065
113
Скопје
www.statik-group.com
Присетете се на сите пати кога вашиот татко извадил каиш, опишете си го чуството па потоа запрашајте се дали ќе го правите и вие тоа.
Проклет менталитет.
Порадо ќе го уценувам отколку да го удирам.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos and DarkPassenger

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина
Тоа порано овие комунистички воспитаните родители го практикуваат сеа као што гледам тоа не се практикува..

Баш напротив. Јас сум производ на комунистички родители и колку што ме служи сеќавање не сум добивала ќотек, ниту шамар. Тоа еднаш се случило.
 

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
29
Битола
Присетете се на сите пати кога вашиот татко извадил каиш, опишете си го чуството па потоа запрашајте се дали ќе го правите и вие тоа.
Проклет менталитет.
Порадо ќе го уценувам отколку да го удирам.
види вака не мислам дека треба да го скршиш од ќотек ам сепак понекогаш мора и да го казниш со шамар.. да знае кој авторитето и да те почитува ...
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Scars31

Snape

Истакнат Член
14 февруари 2012
285
401
63
27
Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry
Баш напротив. Јас сум производ на комунистички родители и колку што ме служи сеќавање не сум добивала ќотек, ниту шамар. Тоа еднаш се случило.
Mожеби не си праела бељи и башка женско си..