Воспитна мерка - шамар? | Црнобело Форум

Воспитна мерка - шамар?

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
601
423
Ohrid
Legioner малку да направеше дистинкција помеѓу еден град држава и единка? Поготово за некоја град држава што во суштина и не била град туку конгломерат од неколку селца. Башка Спарта бе... од сите „демократски“ творевини најде спарта да ја споредуваш со денешново време. Да додадам и тоа дека староста на единката има огромен удел, или не е потребно?

примерот со спарта не ти беше туку така наведен, ако добро и длабоко проникнеше во суштинана на истиот ќе сватеше дека, Ете и тие се обиделе со тие методи да направат совршени војници, дисциплинирани покорни кои ќе и служата и ќе се во служба на општото добро Државата. Но ете тој синџир со тек на вековите попуштил.
А во однос на Демократијата на спарта па пријателе и од денешен аспект некои демократии можат да и позавидата на чело на државата Стоеле Два крала кои управувале со Градот -Држава. Подемократија здравје.
Нејсе зборот ми беше дека со насилни методи не може и не смее да се воспитува и гради човековата личност. А и наведов од кои причини погоре.
А сепак како најефективен како што кажув и самата наука која во домен и е душата на човекот вели дека тоа е ситемот на награда и казна.
и не за чудо овој систем се применува во Западните Демократии.
Што кај нас пак се применува турско спахиски систем со метод на ќотек (имено еден период немирните деца во турско време ги опијувале со опиум) (некои се буделе некои пак во другиот свет ) толку од балканот да ја гледаме европа.
Некој и пред на с ја измислил топлата вода
 

МериСелест

Староседелец
24 април 2012
2,009
3,215
1,143
Нејсе зборот ми беше дека со насилни методи не може и не смее да се воспитува и гради човековата личност. А и наведов од кои причини погоре.

Legioner ајде вака...утре имаш проблеми со своето дете или со некое комшиско дете.
Да го земеме вториот пример.
Доага ти мава јајца по кола,те пљука,те пцуи тебе (или твоето дете) неколку пати го опоменуваш и на крај ти пука филм.Одиш се жалиш кај родителите тие ти велат остави го дете е.Тоа си продолжува по своето...Како ке постапиш?Ке трпиш малтретирање од една џукела кое не било воспитано од дома?Епа колку и да кажуваш дека не е лек не верувам дека ке издржиш.
 

Sofija...

Истакнат Член
23 ноември 2012
256
358
363
25
Ама што ако продолжи со истото?Убаво кажа Saladin за да не се случи да ја повтори грешката.И не збориме да го отепа од котек туку еднаш по газето .
Абе да шо наведе ти за кршење далинска предмети тука може по некое меко шамарченце ама многу сум против ќотекот..Имам братучед он има 6 години и неговиве тетин и тета .. за секоја ситница го сокршуваат од ќутек .мислам зашто ги скинал шорцевите на улица . зашто го истурил киселото млеко по улица , зошто го допрел ланчето и ред други ситуации ..детево се мрднува од памет има таков страв поготово од тетин ми нели татко му ..коа ке го види се крие позади шифоњер од страв као од старо купујем :frantic
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: МериСелест

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,023
9,649
1,683
Normandy
примерот со спарта не ти беше туку така наведен, ако добро и длабоко проникнеше во суштинана на истиот ќе сватеше дека, Ете и тие се обиделе со тие методи да направат совршени војници, дисциплинирани покорни кои ќе и служата и ќе се во служба на општото добро Државата. Но ете тој синџир со тек на вековите попуштил.
А во однос на Демократијата на спарта па пријателе и од денешен аспект некои демократии можат да и позавидата на чело на државата Стоеле Два крала кои управувале со Градот -Држава. Подемократија здравје.
Нејсе зборот ми беше дека со насилни методи не може и не смее да се воспитува и гради човековата личност. А и наведов од кои причини погоре.
А сепак како најефективен како што кажув и самата наука која во домен и е душата на човекот вели дека тоа е ситемот на награда и казна.
и не за чудо овој систем се применува во Западните Демократии.
Што кај нас пак се применува турско спахиски систем со метод на ќотек (имено еден период немирните деца во турско време ги опијувале со опиум) (некои се буделе некои пак во другиот свет ) толку од балканот да ја гледаме европа.
Некој и пред на с ја измислил топлата вода
Веруј за западните мислеше на Америка нели? Пошо Америка и Европа не е исто.
Второ, едно е да малтретираш 14 годшино дете со ќотек друго е само малку да ја подзачистиш прашината на 5годишно детенце кое нема осет во она што го прави.
На 14 години се створува и психолошка одвратност, пубертет, како сакаш наречи го. На 4, детето ќе знае дека следен пат коа ќе погреши ќе си ја добие порцијата. Само толку му треба.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: МериСелест

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,016
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Доага ти мава јајца по кола,те пљука,те пцуи тебе (или твоето дете) неколку пати го опоменуваш и на крај ти пука филм.Одиш се жалиш кај родителите тие ти велат остави го дете е.Тоа си продолжува по своето...Како ке постапиш?Ке трпиш малтретирање од една џукела кое не било воспитано од дома?Епа колку и да кажуваш дека не е лек не верувам дека ке издржиш.

Ќе му вратам со истото, ќе му мавам со јајца по точакот, ќе го плукам, ќе го пцујам... :giggle

Јас сум против ќотек. Никогаш во животот не сум добила ниту шлаканица, секогаш секој проблем го решавале со мене со разговор. Попрво би го казнувала, на пример би му одземала играчка. И би го наградувала доколку направи нешто добро или доколку разговорот е успешен, на пример би му купила сладолед.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: МериСелест

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
601
423
Ohrid
Веруј за западните мислеше на Америка нели? Пошо Америка и Европа не е исто.
Второ, едно е да малтретираш 14 годшино дете со ќотек друго е само малку да ја подзачистиш прашината на 5годишно детенце кое нема осет во она што го прави.
На 14 години се створува и психолошка одвратност, пубертет, како сакаш наречи го. На 4, детето ќе знае дека следен пат коа ќе погреши ќе си ја добие порцијата. Само толку му треба.


точно е познато што означува терминот западни демократии, и вредности, посебно за држави како што сме ние на Балканот,
Збориме за методи(или на грчки орудие, предмет) на воспитување значи дали е добар првиот метод или е добар овај вториот медот кој не се базира на рекла казала, него на научни факти, докази, анализи, и конечно (што вели Грујо) Резултати.
Самата наука вели дека уште во најраните фази на детство се гради човековиот карактер не ме држи за збор али во една научна статија мислам дека веќе на 4 години 80 посто од човековиот карактер бил изграден.
Останатите 20 посто се градат во текот на животот
Тоа го тврди Психологјата не јас не ти туку науката.
 

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
601
423
Ohrid
Ќе му вратам со истото, ќе му мавам со јајца по точакот, ќе го плукам, ќе го пцујам... :giggle

Јас сум против ќотек. Никогаш во животот не сум добила ниту шлаканица, секогаш секој проблем го решавале со мене со разговор. Попрво би го казнувала, на пример би му одземала играчка. И би го наградувала доколку направи нешто добро или доколку разговорот е успешен, на пример би му купила сладолед.


тоа е целта преку разговор да му се укаже за последиците кои ги прави и да се измени во иднина.
Во спротивно со ќотекот правиш дресура да да дресура како да е куче ....
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,023
9,649
1,683
Normandy
Ќе му вратам со истото, ќе му мавам со јајца по точакот, ќе го плукам, ќе го пцујам... :giggle

Јас сум против ќотек. Никогаш во животот не сум добила ниту шлаканица, секогаш секој проблем го решавале со мене со разговор. Попрво би го казнувала, на пример би му одземала играчка. И би го наградувала доколку направи нешто добро или доколку разговорот е успешен, на пример би му купила сладолед.
Системот казна/награда е одлична педагошка мерка но еве да речеме тоа води кон условување на работите и градење на личноста како одличен логичар, наместо да има и голема спонтаност во работите.
Има и втор проблем - што ако како помало детенце не примениш ништо од горенаведеново а да речеме кога детето ќе наполни 10 години, се обидеш да му ја одзедеш играчката?
Епилогот е неизбежен - вриштење кршење ствари по дома, дури и самото дете може да му падне идеја да те условува и манипулира тебе. Во стилот, учење кампањски за добивање на соодветната награда наместо учење за себе.
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,016
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Системот казна/награда е одлична педагошка мерка но еве да речеме тоа води кон условување на работите и градење на личноста како одличен логичар, наместо да има и голема спонтаност во работите.
Има и втор проблем - што ако како помало детенце не примениш ништо од горенаведеново а да речеме кога детето ќе наполни 10 години, се обидеш да му ја одзедеш играчката?
Епилогот е неизбежен - вриштење кршење ствари по дома, дури и самото дете може да му падне идеја да те условува и манипулира тебе. Во стилот, учење кампањски за добивање на соодветната награда наместо учење за себе.

Абе се е индивидуално. Зависи детето колку разбирање има, зависи колку плашливо е. Исто и родителот. Има некои луѓе што имаат толку силен став, што само еден поглед е доволен за детето да укапира дека треба да престане.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Saladin