Партнер од друга вера?

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,840
6,532
1,153
Градибачалник на Прибој

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
Тешко се возможи такви врски во општества како нашево.
Поготово помеѓу муслимани и христијани. (па други религии освен овие не ни има овде).
Како прво менталниот склоп не е ист.
Јас сум секојдневно со муслимани и веќе ги имам добро запознаено.
Премногу имаме различни сваќања.
Постојат исклучоци (имам колега албанец, но тој пак е од Битола и може да се каже дека е македонизиран), но се ептен ретки.
Дури и да е ист менталниот склоп, поради предрасудите присутни во околината, таа врска секогаш ќе биде на стаклени нозе.
Заклучок: Најдобро да не се влегува посериозно во таква врска.

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

AnnAmaa

Полноправен Член
11 јули 2012
42
20
8
СК.
Познавам еден пар,таа православна тој муслиман.На почетокот тој се колнеше на голема љубов дури и вети дека ќе оди во црква и ќе ја смени верата.Таа отиде кај него (бегалка) и настанаа проблемите...не успеа врската дури тој заборави дека сакаше да менува вера.
Мислам дека не треба да се избрзува:unsure

lady

Нов член
15 февруари 2012
19
15
3
"jas go pocituvam tvoeto mislenje... ama eve ti i uste 100 pricini zosto ne." abe ajde.. sedi si ti doma, ozeni se so devojkata koja ke ja odberat tvoite i okolinata i smisluvaj kako da im ja narusis srekata na drugite zatoa sto si videl ili cul nekoj primer i sekako site drugi se isti, i zatoa sto si zastanal nekade vo 19 vek koga bilo nezamislivo da se mesat veri i nacionainosti. ti teraj si go zivotot ako si tupav ostani si, no nemoj ziti se da gi pravis i drugite. i uste eden golem sovet do tebe: ziti sve izlezi malku od zemjava, prosetaj, razgledaj sto se slucuva po svetov, pa posle ke zboruvame pak.

Dare

Староседелец
15 јули 2012
84
86
618
lady а што се случува по светот? Еве ја незнам објасни ми и за кој дел од светот праиме муабет?

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,840
6,532
1,153
Градибачалник на Прибој
"jas go pocituvam tvoeto mislenje... ama eve ti i uste 100 pricini zosto ne." abe ajde.. sedi si ti doma, ozeni se so devojkata koja ke ja odberat tvoite i okolinata i smisluvaj kako da im ja narusis srekata na drugite zatoa sto si videl ili cul nekoj primer i sekako site drugi se isti, i zatoa sto si zastanal nekade vo 19 vek koga bilo nezamislivo da se mesat veri i nacionainosti. ti teraj si go zivotot ako si tupav ostani si, no nemoj ziti se da gi pravis i drugite. i uste eden golem sovet do tebe: ziti sve izlezi malku od zemjava, prosetaj, razgledaj sto se slucuva po svetov, pa posle ke zboruvame pak.
Прво и основно во врска со болдот за советот, сум би : Грција, Бугарија, Србија,Хрватска, Австрија, Германија, Франција, Шпанија, Италија и Турција (зборувам со престој, а не со гугле мап или со авионски). Фак оф со болдираното, твоите аргументи се невалидни.
Во врска со црвените латински букви: никогаш во животот нит ми наместиле девојка, нит некој ми се замешал во врска.... едноставно не ме интересира мислење од некое си рандом чоече дали девојката е ок, или не. Така да фак оф и во врска и со црвените латински буквина.
Е сега во врска со бојата на тревата. Па не се мешаат вери, а не поготово националности, шипсој со македонци, не на овие простори, или ти си мајка Тереза и шириш мир во светов преку секс-протест (демек финатава... наши и ваши заедно сме, мојме и да се дупиме). То само мојш да си го сонвиш, на балканов не ти успеват.
А во врска со позелените зелени букви (ганџа букви)- ти се дупиш со сечени, и мене ме праш глуп? Остани си глупава како што си, и не ме замарај- ак сакаш и со Маине од Јужна Америка пердашисе.!.

• Ми се допаѓа
Реакции: близнак and Dare

lady

Нов член
15 февруари 2012
19
15
3
pazi na recnikot !! nauci sto znaci metafora, i za posledno lugeto se veke odamna izmesani so veri i nacionalnosti. toa sto sum vo vrska so musliman- od turcija ne e nisto novo. ne sum ni prva ni posledna. ne siram mir tuku uzivam vo mojata sreka. so mojot primer sakav samo da dokazam deka ima i srekni kraevi. zivej si go zivotot kako sto ti nalaga opstestvoto i se nadevam deka ke bdes sreken. sto i da kazam sto i da kazes nikogas nema da gi promenime mislenjata okolu toa. fajde od ova nema taka da ostani si so zdravje!
p.s. Dare mislam deka ja svati poentata!

близнак

Староседелец
21 јуни 2012
169
306
1,063
Лејди, јес дека опшествово оди напред и во 21 век сме... ама овде се работи за спој на две различни верувања и традиции..
Лично, немам никаков проблем со религијата, ама тој спојот некако не можам да го видам.
Произлегуваат милион прашања, а многу малце одговори..
Не дека ти не си среќна и заљубена, туку прашање е колку тие што те пораснале и тие што те опкружуваат - нашле мир во твојата одлука..
Како се гледаш ти во иднина? Џамија, црква, свинско, пилешко, алкохол, вода, името, презимето, спојот на фамилиите, празниците, забулена, незабулена, твоите права во исламот како платформа, твоето опкружување, јазикот, понашањето, обичаите... бла бла..
Сигурна си дека би се адаптирала на еден таков живот, кој природно не си го наследила? Секогаш ќе си странец меѓу нив...

Ама тоа е тоа, изборот е твој..
Не го гледам ова како епидемија, туку еден вид еволуција на младината и нивните независни (големи) одлуки во животот.
И верувам дека секој што доволно створил/наследил во животот - за да функционира независно од другите... ќе го избере она што најмногу го прави среќен безразлика на огромните разлики кои постојат.

Јас лично не би експериментирал од проста причина што има доволно избор на женски (во твојов случај машки) што се убави и напредни, либерти, и плус имаат македонско педигре, па чиста свест - долга љубов...

Рано е кај нас да се дискутира за ова.. сеуште сме под влијание на балканскиот менталитет, сеуште имаме последици од турското.. постои некој вид виртуелна граница на овие простори што го дели исламот и христијанството... и се повеќе мислам дека баш нашава локација е еден вид граничен премин.. блиски исток - европа.

Во други помодерни опшества вакво нешто не добива ни грам внимание, но овде кај нас е реално заебана ситуација..

• Ми се допаѓа
Реакции: Aaliyah, lady and Bum-Bum

lady

Нов член
15 февруари 2012
19
15
3
pricinata sto mojata vrska seuste uspeva e sto ni moeto ni negovoto semejstvo ne se tolku religiozni. jas i moite odime vo crkva samo za praznici, a negovite edvaj ednas godisno. tatko mu e pocitvan i cenet hirurg vo turcija, a majka mu e isto taka doktor no vo privatno uciliste. poentana mi e deka nemam nikakov problem od negovata strana so toa sto sum hristijanka i gi slavam i pocituvam site moi obicai, isto kako sto i jas gi pocituvam nivnite. vo alkoholot sme sprotivni, jas nıkogas ne sum sakala ni prifakala alkohol, dodeka tie pijat recisi so sekoja vecera. iminjata se najmal problem, vaka imame pogolem izbor baska tie imaat mnogu ubavi zenski iminja. od pocetokot na letovo sum kaj niv i megusebnata ljubov sekojdnevno se zgolemuva...
Raka na srce nikogas ne ocekuvav deka mene ke mi se sluci ova. i jas sonuvav da bidam nevesta vo crkva, i deka sekogas ke ziveam vo mojot roden grad. no se sluci sosem sprotivnoto i sekojdnevno mu zablogodaruvam na boga sto me spoi so nekoj kako nego.

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Ај оставете сите мајки, шајки, таковци и околина на страна...

Нека влезе некој во брак,,па после нека ни раскаже искуство....мислам така е најдобро...

а за време на романтична врска се е идеално и совршено...
бракот е друга работа..