Партнер од друга вера?

Kiril

Активен Член
24 јуни 2012
181
127
43
35
Струмица
Зарем 1 или 2ца од по секоја вера, па да бараме партнер во различна вера од својата.
Не ми е јасно зошто се одлучуваат на ваков чекор, но се среќаваат вакви случаеви, веке почесто.

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

fantina

Истакнат Член
29 април 2012
112
163
343
Не осудувам, но кога ќе слушнам за ваква врска низ глава ми се вртат безброј прашања за подалечна иднина, а не за блиска.
Љубовта нема граници велите, а дали се прашувате што понатаму?
Посебно ме интересираат врските муслиман-православна. Како ќе се викаат децата? Речиси секогаш имаат муслимански имиња. Според која вера се воспитувани? Двете? Мислам дека е тоа мал хаос, но ајде добро, ако им е убаво...Дали ќе се венчаат во црква? Сигурно не. И уште мал милион вакви навидум небитни прашања.
Не сметам дека сум затуцана или дека некој друг е затуцан ако е против ваквите врски. Сепак ќе речам на кој како му одговара, така нека си прави, јас не сум за ваква врска. Како што некој кажа погоре прво заради мене, а потоа и за семејството.

karen

Нов член
17 јуни 2012
24
14
3
cloud number 9
никогаш не можете да решете никогаш. и тие што се во таква врска сигурно не барале или чекале некој од друга вера за да бидат со него или неа. понекогаш животот има начини да не изненади потполно и да ни се случи баш тоа што не сме очекувале. ако двајца се сакаат и им е убаво заедно зошто заради тоа да бидат осудувани само затоа што се родиле во различна вера? на крај на краишта нели основа на секоја вера (не зборам за религија, бидејќи помеѓу тие два поими има разлика) е љубовта и почитувањето. ако има такви би им кажала да се борат за својата среќа, вистинската љубов секогаш ќе победи (inlove)

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum and Lady*

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
  • Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

Mardy Bum

Староседелец
25 април 2012
177
180
643
behind you!
(facepalm) абе луѓе бе нели живееме во модерно општество? ако ве наречат дескриминатори или ограничени се лутите а прочитајте си ги мислењата двапати кога се зборува на вакви теми, не ми се верува колку луѓето можат да бидат ограничени.. хммм кој е виновен?? општеството? домашно воспитување? образование? или да речеме од се помалку. Едно е да ја почитуваш верата, традицијата, друго е да вреѓаш и маргинализираш!
Е ова е уште една негатива кај религиите, сите проповедаат да се сакаме без разлика какви сме, ама кога има конкретна ситуација тогаш настапува омразата.
Не тврдам во целост дека секоја љубов меѓу двајца од различна вероисповед е можна и има среќен крај, секако најголема улога играат семејните сфаќања - дали се родителите open-minded, дали детето го учеле да живее за да не ги срами и да им руши углед, или да живее за да биде среќен, дали тој/таа и семејството се личности кои не ги делат луѓето на такви и онакви туку ги ценат по нивниот карактер. Ако семејството не е премногу религиозно тогаш полесно прифаќаат снаа/зет од друга религија. Секако најдобра опција на младите им е да живеат одделено од родителите, и секако да се прифаќаат еден со друг -секој со своите убедувања и верувања. Да се постигне некој компромис за празниците - и покрај тоа што се различни да бидат заедно на сите со што добиваат еден плус со повеќе заедничко поминато време во духот на семејството(како што за мене тоа е и единствената причина на целата традиција на една религија-целото семејство да биде заедно)

МериСелест

Староседелец
24 април 2012
2,009
3,215
1,143
Не сум којзнае каков битен фактор да им судам на другите зошто се впуштале во таква врска.
Но едно не ми е јасно.
Дали тие што се впуштале во таква врска веруваат дека и после кога ке стапат во брак ке им биде исто додека биле во врска?
Не...Тогаш ке биде сосема различно(сведок сум на таков случај и воиопшто не заврши убаво ама за тоа друга прилика).Ке има конфликти помегу парот дали да слават децата Божик или Бајрам бла бла,дали да ги водат во џамија или црква?како ке се хранат децата и сите тие обичаи?Какви имиња ке им даваат?

• Ми се допаѓа
Реакции: WomanInRed and Bum-Bum

ivanaLeon

Нов член
15 јули 2012
1
0
1
35
Sekoj ima pravo na svoj izbor,no naseto opstestvo se uste ne e podgotveno za takvi vrski i neveruvam deka ke bide nekogash podgotveno da gi prifati bez predrasudi i diskriminacija da bideme realni od 2 miliona lugje so 2,,uspesni" vrski ako moze da se kaze uspesni licno nemam protiv nivno pravo niven zivot iako moite deca ne bi im dozvolila i ne bi gi vospituvala na takov nacin druzenjeto i drugarstvoto se edno a semejstvoto e druga rabota koja trea poseriozno da se svati i da se razmisli kako utre nivnite deca ke se vklopat vo opstestvoto i kako ke bidat prifateni

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
Едноставно сум против партнер од друга вера, зошто не кажувам, пошто од еден сајт веќе бев блокирана ради моите кажувања. :)
Една ама вредна причина имам и доволна е да не сакам ништо со некој од друга вера :)