Што е подобро да си денес?

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
22
Куманово
Иам осеќај како да имаше оваква слична тема... Ма нема туј што е поубаво, што е полошо, какву среќу имаш такв ке си, не бираш ти дали сакаш да си мушко или женско. Ја себе неможу да се замислу како женско :D
 
  • Like
Реакции: Sweetgirl1605

84 sk_Y ^_-

Староседелец
21 ноември 2012
594
825
1,093
Иам осеќај како да имаше оваква слична тема... Ма нема туј што е поубаво, што е полошо, какву среќу имаш такв ке си, не бираш ти дали сакаш да си мушко или женско. Ја себе неможу да се замислу како женско :D
Можеби но само слична и и не зборуваме за тоа што некој би сакал да биди туку дали има подобра перспектива кога си маж или кога си жена понекогаш се оценува според внатрешноста а понекогаш според полот , верата националноста што не е многу правилно ... ]:)
Но сепак да зборуваме каков е животот на една жена а каков на еден маж ...:sram
 

МиГ 21

Староседелец
12 ноември 2012
1,252
2,458
1,133
Прилеп
Не сум сигурен дека добро сфатив што конкретно се бара во оваа тема но ќе се обидам да дадам каков-таков одговор, па макар и ризикувал да бидам сметан за недозрел.
Невозможно е да се даде точен одговор и да се каже стриктно подобро е да си маж или жена. Ако погледаме во едно „старомодно семејство“ каде сфаќањата се: мажот е тој што треба да работи и обезбедува храна и сите потреби за дома, а жената е за дома. На мажот не му е лесно да ги исполни сите тие обврски, а после и дома оние „машки“ работи, напр. цепење дрва, поправки по дома и сл. Но дали на жената и е лесно да се грижи за се: готвење, перење, деца, пеглање, чистење... и згора на се со денешнава економска ситуација да се грижи, како со тие финансиски средства да го испланира и обезбеди сето тоа. Ако пак работат двајцата повторно ги имаат истите обврски, истите грижи. Во друга ситуација: Ако мажот остани без работа и работи само жената, проблемите и грижите на двајцата се зголемуваат и тоа многу... Според мене не е ништо полесно да си маж, а не верувам ни дека е полесно да си жена. Мислам дека е потешко да си жена и верувам кога навечер ќе каже: немој душо, ме боли главата, преморена сум денес. Искрено и мене би ме болела. :sram
 
  • Like
Реакции: Сара.13

Marinna

Староседелец
13 април 2012
117
160
643
Иам осеќај како да имаше оваква слична тема... Ма нема туј што е поубаво, што е полошо, какву среќу имаш такв ке си, не бираш ти дали сакаш да си мушко или женско. Ја себе неможу да се замислу како женско :D
шо стори бе брат со темиве? :giggle
инаку да прашам едно нешто ако можит...
машките викет дек на женскиве им било полесно дома си седеле незнам шо. ам готвењево? ам чистење? ам перење и разни други работи сами ќе се напрает? не .... многу е тешко да си жена зошто све се чекат на неа.... и плус коке раѓат + болка... зато братче најубо ти е да си муж ;)
 
  • Like
Реакции: 84 sk_Y ^_-

Selene

Модератор
6 јуни 2012
719
1,867
1,103
Има и жени што имаат поголеми цели и амбиции од готвење, перење и чистење. (nod)

Факт е дека самата анатомија на луѓето е различна, исто факт е дека машките можат да работат тешка физичка работа, женските колку и да сакаме не можеме. Женските од друга страна се многу поотпорни на болка, и тие секако работат работи кои мажите не можат. Во тоа, колку и да се цели кон тоа, рамноправност нема да има.

Што се однесува до умствената работа, тука се потполно рамноправни. Има мажи со поразвиен десен дел на мозокот, математичари, физичари и научници, има и жени. Има мажи на кои левата страна им е поразвиена, уметниците, естетичарите... Секако има такви девојки.

Но, по мое мислење, повеќе предност имаат мажите од жените. Колку и да се бориме во рамноправност, тркалото на животот не се придвижува, сепак работодавците имаат некако повеќе наклонетост кон машките. Сум приметила и на факултет, не дека полесно врват, туку повеќе им се верува.

Јас искрено не би сакала да сум маж, уживам во својата женственост, сметам дека ако си жена со големо Ж и ако си паметна секако ќе се снајдеш. Да, треба да се избориш со шовинизам (кој да сме реални го има многу), треба да се докажеш, но доколку навистина вредиш ќе успееш. Убаво се вели, најмоќното оружје на жената е мозокот. Доколку ние си се поставиме како што треба, можеме да направиме да сме респектибилни личности.