Што е подобро да си денес?

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,758
1,673
На сигурно
Лаки, темава ќе се врти до недоглед бидејќи нема конкретен одговор. Машките најчесто ќе станат на нивна страна, жените на своја. Ќе има некои кои ќе ги произлезат своите логични ставови зошто е добро да си жена а зошто маж. Но воглавном - нема одговор темата сама по себе. Искрено, со онаков вовед погоре, како и претходните негови отворени теми, сметам дека треба да го удостоиме со дебилни одговори.
Еееее од многу одамна се немав сложено вака со тебе :)
 

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,635
5,810
1,153
27
Western Sky, Land of Oz.
Лаки, темава ќе се врти до недоглед бидејќи нема конкретен одговор. Машките најчесто ќе станат на нивна страна, жените на своја. Ќе има некои кои ќе ги произлезат своите логични ставови зошто е добро да си жена а зошто маж. Но воглавном - нема одговор темата сама по себе. Искрено, со онаков вовед погоре, како и претходните негови отворени теми, сметам дека треба да го удостоиме со дебилни одговори.
Нема конкретен одговор, но секој си има свое гледиште, зарем не? Воведот можеби за никаде но претпоставувам дека мнозината ја сфатија поентата на прашањето. Ете јас на пример не стојам на ничива страна, дадов свое гледиште. Таквите одговори не се потребни.
 
  • Like
Реакции: melpomena

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,997
9,629
1,683
Normandy
Штом е така, еве го мојот конкретен одговор со кој делумно би се ложил и со тебе.
Конкретно, не постои тоа што е подобро. Во општеството се знае дека најчесто мажот е тој кој носи леб на трпезата, од друга страна па жената е таа која го меси. Или во кратки црти, мажот економски обезбедува, а жената е таа која се грижи за домот, првенствено децата. Кое е сеа подобро? Не знаеме.
-Феминистките ќе кукаат демек мажите ништо не работеле, затоа жените целосно се залагаат за подобрување на стандардот.
-Шовинистите ќе мрчат - жената ја бива само за во кујна и кревет, додека они работат, црнчат од јутра до сутра.
-Секој разбран човек ќе прифати дека работите не се така едноставни како за едната така и за другата страна.
Никој на крајот нема да знае како му е на другиот - затоа што невозможно е да се доживее другата страна првенствено поради индивидуалистичкиот поглед на нештата, второ поради биолошкиот (хормонален) поглед.
 
  • Like
Реакции: МиГ 21 and Electra

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,758
1,673
На сигурно
:rolleyes: Дали треба да се наречам самата себе си Феминистка,ако кажам дека во последно време гледам како се повеке жените црнчат од јутра до сутра а мажите не го месат ни лебот?
Не е до мрчење дошла работава туку....ете мене ми е добро што сум жена(каква таква):biggrin
Подобро жена што мрчи отколку маш што кука :unsure или па?
Да да,сакам да сум она што сум одкако сум се родила,само нивото на човечност сакам да оди во нагорна линија,другото нека си остане како што си е.
 
  • Like
Реакции: 84 sk_Y ^_-

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,997
9,629
1,683
Normandy
:rolleyes: Дали треба да се наречам самата себе си Феминистка,ако кажам дека во последно време гледам како се повеке жените црнчат од јутра до сутра а мажите не го месат ни лебот?
Не е до мрчење дошла работава туку....ете мене ми е добро што сум жена(каква таква):biggrin
Подобро жена што мрчи отколку маш што кука :unsure или па?
Да да,сакам да сум она што сум одкако сум се родила,само нивото на човечност сакам да оди во нагорна линија,другото нека си остане како што си е.
Заборавив има и обратнопропорционални карактери. Затоа го поцрнив оноа „најчесто“, што не значи дека е апсолутно. Сепак да не навлегуваме во неписмените и вон цивилизација места, но таму важи обратното од ова. А голем е светот. Толку голем што ни самите не знаеме.
 
  • Like
Реакции: Luckky

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,635
5,810
1,153
27
Western Sky, Land of Oz.
Штом е така, еве го мојот конкретен одговор со кој делумно би се ложил и со тебе.
Конкретно, не постои тоа што е подобро. Во општеството се знае дека најчесто мажот е тој кој носи леб на трпезата, од друга страна па жената е таа која го меси. Или во кратки црти, мажот економски обезбедува, а жената е таа која се грижи за домот, првенствено децата. Кое е сеа подобро? Не знаеме.
-Феминистките ќе кукаат демек мажите ништо не работеле, затоа жените целосно се залагаат за подобрување на стандардот.
-Шовинистите ќе мрчат - жената ја бива само за во кујна и кревет, додека они работат, црнчат од јутра до сутра.
-Секој разбран човек ќе прифати дека работите не се така едноставни како за едната така и за другата страна.
Никој на крајот нема да знае како му е на другиот - затоа што невозможно е да се доживее другата страна првенствено поради индивидуалистичкиот поглед на нештата, второ поради биолошкиот (хормонален) поглед.
Хмм лично мислам дека само во балканското опшество е најчесто. И тоа само како теорија, не како пракса. Сепак мислам дека постои баланс. Исто така мислам дека хормоните баш и не играат голема улога туку здравиот разум :)
 
  • Like
Реакции: redhead and melpomena

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,997
9,629
1,683
Normandy
Хмм лично мислам дека само во балканското опшество е најчесто. И тоа само како теорија, не како пракса. Сепак мислам дека постои баланс. Исто така мислам дека хормоните баш и не играат голема улога туку здравиот разум :)
Хмм зашо не на биолошкиот? Еве конкретно повеќето мажи сепак се разбираат меѓу себе поради тоа што ја доживуваат жената. Исто е и со жените како што го доживуваат мажот. Има една работа што разумот во овој случај не ја побива, не барем целосно. Тоа е љубовта кон спротивниот пол.
 

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,635
5,810
1,153
27
Western Sky, Land of Oz.
Хмм зашо не на биолошкиот? Еве конкретно повеќето мажи сепак се разбираат меѓу себе поради тоа што ја доживуваат жената. Исто е и со жените како што го доживуваат мажот. Има една работа што разумот во овој случај не ја побива, не барем целосно. Тоа е љубовта кон спротивниот пол.
Ти ја разбирам поентата но сепак мислам взаемното доживување меѓу половите баш и не е поврзано со прашањето што е подобро да си денес. Тука повеќе улога имаат социо-политичките гледишта и сфаќања.:)
 
  • Like
Реакции: Saladin