Чет муабети (ти реков-ми рече)

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Може човек да размислува како сака. Тоа не ја прави стварноста поинаква.
Јас си дозволив да објаснам што гледам како секојдневно случување. Пишав и во постот погоре - камо да не е така, за мене ќе биде полесно, но за жал, таквите случаи се 1 на 1000. Секаква варијанта е можна, но практиката те окрутува и ги гледаш работите според редовниот редослед. Замисли што би било судијата кога би се внесувал во секоја парница или болничарите на интерно одделение ако плачат по секој умрен. Исто и со ова. Шаблон. Го знаеш редоследот на 90% од случувањата, исклучоците ги третираш поединечно. Секаде е така. Тешко е кога треба да работиш со луѓе кои се оставени, се чуствуваат осамени. Прават непромислени постапки Многу е лесно да се тешиме и да кажеме дека тоа не е случај, дека тоа со нас нема да се случи, дека познаваш некој пар кај што тоа оди океј... ама ... сепак, во праксата тоа е само порекнување на реалната ситуација. Недајбоже да дојде на глава, тогаш е тешко. Како што кажа и сама „секогаш се сериозно премрежје со силни влијанија“ што не оставаат личност да остани цврста.
Сеедно. Тоа што го гледам - тоа го зборувам.
Нема смисла повеќе да коментирам на темава.
Да не е ептен оф-топик таму, тука.
1. Практиката те окрутува, точно е тоа, на некој начин те претвора во робот. Почнуваш да ги гледаш луѓето поинаку, не смееш да си дозволиш да те допре лично и емотивно, мораш да задржиш ладна глава за да расудуваш објективно. Веќе некое време се прашувам токму околу ова. Знам дека е тој аспект неопходен, но колку е правилен? Како што кажав, тебе како професионалец, полека те претвора во робот. Факт е дека сите чувства се поврзани меѓу себе. Секое исклучување на едно (било кое) чувство повлекува исклучување на сите други чувства. Не можеш да исклучиш само едно, а да си ги задржиш останатите.
Како ќе ми помогнеш ако дојдам кај тебе, а не си способен да сочувствуваш? Како ќе знаеш низ што поминувам и колку е тоа (не)подносливо, ако не сочувствуваш? Шаблоните на однесувањето и постапките сигурно помагаат и се потребни за да знаеш со што се соочуваш, но дали се тие доволни за да разбереш низ што точно поминува личноста која дошла кај тебе за да ѝ помогнеш?

2. Луѓе кои се оставени (и не само тие) можат да чувствуваат и чувствуваат еден куп емоции, не само осаменост. Сите емоции се нормални и секој има право да ги чувствува, да му се дозволи да ги чувствува и да си дозволи да ги чувствува. Секакви емоции кои предизвикуваат секакви реакции. И не може туку-така да се каже дека е тоа наивност или е непромислено или е погрешно и туку-така да се вметне во шаблонот и врз основа на тоа да се каже таа/тој ќе направи таква-и-таква глупост.
Се работи за личности, секоја една личност е поинаква и од претходната и од следната. Колку сака нека има шаблони, ако јас дојдам кај тебе да барам помош сакам да знам дека ти ќе ме гледаш како поединечен, индивидуален случај и како таков ќе ме третираш и на тој начин ќе се обидеш да ми помогнеш. Не сакам да претпоставуваш врз основа на тоа колку се вклопувам во шаблонот, туку да ме согледаш мене и сѐ што е во мене, од почеток до крај, а тоа се вклопува само во мојот шаблон и во ничиј друг. Невозможно? Па не знам, можеби е, но кој се нафатил да „чепка“ низ нечија глава треба да е свесен каква одговорност има.

3. Зарем мора човек да остане силен? Дека не е возможно, не е, но дали воопшто треба да се бара тоа? Колку што има право човек да е радосен, толку има право да биде и тажен. Не сакам од мене да се очекува да бидам силна. Имам право да се скршам сосема и да се распаднам и да бидам неподносливо тажна. Зашто тоа е нормално. Емоциите не се делат на правилни и погрешни, ако сум тажна, или лута или бесна или безволна или било која друга емоција која би се означила како негативна, не значи дека сум наивна, ниту луда, и не значи дека во мене нешто „се расипало“ па мора некој да „ме поправа“. Значи дека тој што ќе се нафати да ми помогне треба да продре подлабоко и да сфати „зошто“ и „како“ и „кога“ и „колку“. Шаблонот може да биде само ориентација, ништо повеќе.

4. Човек кој не е подготвен да се справи со тежината, со сите предизвици и замки, на професија каква што е психологијата, ич нека не се нафаќа. Оти може многу повеќе да наштети одошто да помогне.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena, Electra and existence

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Сакам на еден ден да сум машко само за да си го истинкам еднаш саглам, да си ги почешам јајцата наутро и доста ми е.
Ах, да, и барем еднаш да кажам „Ме заболе патлакот“ без фамозното „Го немаш.“
После пак сакам да сум женско.

Ah well...you see...how should i put it...:zelen
Such a variety of mighty replies to this one there are, that i don`t know where to start...:D

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Ah well...you see...how should i put it...:zelen
Such a variety of mighty replies to this one there are, that i don`t know where to start...:D
Hit me with your best shot. :D (занемари што звучи неприкладно, земајќи го предвид контекстот на темата)

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Hit me with your best shot. :D (занемари што звучи неприкладно, земајќи го предвид контекстот на темата)

:D
Naah... it wouldn`t be nice.
Enough said one doesn`t need be female to play around with a clit.
Than again the clit is sort of a penislike entity...it too grows (think)

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra