Црквата како институција

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Глупости,глупости,глупости,глупости,глупости.Црквата за верниците во Бога е свет храм.Единствениот контакт кој Бог ни го оставил со него е молитвата,колку е посилна молитвата толку сме поблиску до бога Попвите(свештениците) целиот живот го изучуваат тоа молитвите и литургијата што ги има во црквите се одвиваат од нив.
Крштевки,слави.....Па кој е должен на тебе да ти плаќа и поповите работат за плата и црквата троши стурја и вода.

ako e taka тогаш и црквата остварува приход (света вода, свеќи, крштевки и слични работи ) зошто да не подлежи на данок веќе остваруваш приход зошто да не зема државата данок

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
Јас пак не се сметам за неверник со тоа што немам доверба во црквите.
Црквата требаше да биде божји храм,но од кога знам за себе не се.Само што како што се менуваат работите со текот на времето,некои на подобро некои на полошо,со црквите оди кон полошо.
Ете погоре Песинџер од лично искуство ни напиша што се случува и како се одвиваат работите во една црква.
Пак ке повторам,за мене црквите претставуваат институции,секоја чест на исклучоци.
Абе ти можи си верник, но штом и’ вртиш грб на црквата, православен рисјанин не си. Таа за тебе нема никакво духовно значење и е само објект.

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Верник сум,верувам и се молам,одам во цркава и кога е празник и кога не е ,плус црквата ми е на 3мин од дома.Убаво се чувствувам кога одам,тоа ми е душевна храна,го наоѓам мирот таму.Палам секогаш свеќи за мене и за моите најблиски и се молам за сите,палам и за моите баба и дедо кои се починати од неодамна... мојата верба во Бог неможе ништо да ми ја одземе,ниту наметнувам некој да верува нити дозволувам некој да ме спречи да верувам :)

• Ми се допаѓа
Реакции: turop and Dare

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
church--nature%20is%20my%20church.preview.jpg

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Улогата нејзина е на најдобар начин да им ја подигне свеста на луѓето да бидат верници ако не друго да бидат подобри луѓе во општеството,а напротив тоа најмалку го прави.
Сум кажувал многу пати дека дури и луѓето се збунети со милион измислици се затоа што црквата не успеала да им ја донесе правата вистина на нејзиното учење.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
црква како институција = бизнис и профит , како објект од културно наследство или за некој друг верски објект како и да е преубаво изгледа и е величествена и е симбол на некаква духовност, ама ова сега шо се пропагира демохристијанство ?? ало бре у кој век живееме? Секуларност веднаш !!!! Сакаме ли како Грција да бидеме, нив владиките попоите и се живо се е националисти и радикалци...па незнам дали го слушнавте тој грчкиот владика ,, се било безбожно надвор од Грција и се требало да се уништи да се елиминира..нормално I don t give a s... about them or him , ама од кога владики, попови ,лица Господови како они шо се нарекуваат почнаа да пропагираа верска омраза и неверниците у пеколот да горат...па и ова пред некој ден на Ванковска коа и се избациле со клетви...крај

littleblackdress

Полноправен Член
22 февруари 2012
96
74
18
Глупости,глупости,глупости,глупости,глупости.Црквата за верниците во Бога е свет храм.Единствениот контакт кој Бог ни го оставил со него е молитвата,колку е посилна молитвата толку сме поблиску до бога Попвите(свештениците) целиот живот го изучуваат тоа молитвите и литургијата што ги има во црквите се одвиваат од нив.
Крштевки,слави.....Па кој е должен на тебе да ти плаќа и поповите работат за плата и црквата троши стурја и вода.

Тотално да!
И уште нешто.. манастир? Сте слушнале? Таму не се плаќаат венчавките ни крштевките, ама таму не се крштева и венча секој.. затоа што таму треба да се чека и ако ти дозволат монасите.. Затоа што ХРИСТИЈАНИТЕ одат во БОЖЈИ ХРАМОВИ, а НОВОВЕРЦИТЕ одат по ЛИВАДИ ИТН ИТН.. ццц

Dare

Староседелец
15 јули 2012
84
86
618
Ако е за утеха ја имаме најчистата вера на светот (православната) во која има најмалку сатанистички обичаи како на пример жртвувања и сл. Религијата уште од многу одамна била користена за манипулации, поделби меѓу народот, контрола, собирање пари итн. Затоа во светот имаме толку многу религии кои по потреба во одреден период настанувале. Ако го земе фактот дека живееме во капиталистичко општество, кај што главна цел е правење пари за жал и црквата не е имуна на тој тренд...
Мое мислење е дека црквата и религијата воопшто ја губат својата моќ, во иднина нивната улога ке ја заменат научниците кои исто така по потреба и по нечија желба ке создаваат митови под команда на некој, за истите цели.

Теофанија

Полноправен Член
19 февруари 2012
55
23
8
Црквата не е институција туку према верниците е божја куќа која служи за молитва.Парите што ги оставате на иконите не ги оставате на Господ туку во нечиј попски џеп.Тоа се измислици од народот Пари,Зејтин,Дарови итн.Најголем дар за црквата е свеќата и молитвата а се друго е измислено од народот а не од црквата институција како што велиш ти.Сите свештеници добро и совесно си ја извршуваат својата работа зборам за делот од службата кон црквата а што прават и дали крадат не не интересира гледај што те учи а не што прави.

Парите што се ставаат во касите за пари не одат во попски џеб туку и служат на Црквата за задоволување на потребите како што се, плаќање електрична енергија,плаќање сметки за греење, купување свеќи, уредување на Црквата, купување сијалици, да, сијалици и слични неопходни работи за функционирање. Тие пари се милостиња, можеш, но не мораш да ги оставиш.