Треба ли религиозните предмети да се користат како посредници помеѓу луѓето и Бог?

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Треба да се познава евресјкиот јазик, за да се добие сознание за симболиката и значењето на одредени зборови. Понекогаш суштината се однесува не на името, туку на поимот на кој се однесува даденото име, додека во друг случај обратно.
Витлеем на пример значи - "куќа на лебот", Назарет според одредени шпекулаци потекнува од називот Назарени, еврејска секта во која наводно припаѓал Исус. Бидејќи Назарет историски освен во библијата, на друго место не се споменува како град.
Од аспект на кабалистите, оваа книга може да ти понуди најлаичко објаснување за поставениве прашања:
secrets-of-eternal-book-mac-2.jpg

Еве и видео:

Како и да е, било која интерпретација што се преставува како единствено точна, не е ништо друго туку заблуда, невистина - догма.

Мислам дека тоа е повеќе додавање вредност отколку некаква окултна симболика која се состои во петокнижието, пошто и тоа кутрото е плагијат на плагијат на плагијатот, оригиналите се од Сумер, штета шо немало копирајт инфрнџмент тоа време за Енума Елиш и слични писанија па фино тоа еврејските попови да бидат тужени :zelen
Сумерите се премногу потценети, forever alone, ако се има во предвид колку им краделе митологии и литература подоцна.
Витлеем е географска одредница во библијата, па и остали топоними, без разлика на значењето на самиот поим. Треба сериозен leap of faith за да се најде симболика во поимот Рим или Асирија...
 

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
90
Сликата може да значи се и сешто за разни луѓе, тоа не е одговор на прашањето што ти го поставив. Ако веќе секој пост ти е суд и оценка за што е погрешно а што исправно, повели кажи кој е критериумот за да знаеме.
Иако меѓу редови одговорив сепак не забележа,со вкусување на смртта.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Ќе се послужам со слика за поедноставно да се објасни.
Отвори ја прикачената датотека 21121
(inlove)
„Во Нејзиниот пехар се седум потоци крв
од Седумте Духови на Бога.
Седум се Главите на Ѕверот кој Таа го јава.
Главата на Ангел: главата на Светец;
главата на Поет: главата на Неверна жена;
главата на Човек од Доблест; главата на Сатир:
и главата на Лав-Змија.“ - Цветот Варатах
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92
(inlove)
„Во Нејзиниот пехар се седум потоци крв
од Седумте Духови на Бога.
Седум се Главите на Ѕверот кој Таа го јава.
Главата на Ангел: главата на Светец;
главата на Поет: главата на Неверна жена;
главата на Човек од Доблест; главата на Сатир:
и главата на Лав-Змија.“ - Цветот Варатах
Неточно ви е ова.
Седумте глави се периоди од постоење на секој човек, од раѓање до умирање.
Тие се : новороденче,дете,момче,пубертет, младост ,зрелост ,старец . Овие промени се заеднички за сите луѓе , небитно дали се верници,атеисти,будисти,секташи...не битно,сите имаа идентични промени...тие се седумте духови кој во одреден период од животот ќе ги доживеат луѓето.Aко се исклучи вемето во мислите ќе го видиш тоа, но за тоа треба смртта да се вкуси.

Инаку ова што си го напишал нема логика од причина што сите глави што ги наброја НЕМААТ едно - заедничко тело.
И времето е таа што го јава тој ѕвер.,затоа и мртвачката глава е долу бидејќи во смртта не постои време , а со тоа и не може да го јава.( иако ова не е прикажано на сликата)
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Неточно ви е ова.
Во врска со темава:
Се што можете да соберете како симбол што ќе ве насочи кон „она што нема име“ и кое го обожувате, без да западнете во замката да го обожавате методот или предметот што води „кон целта, по патот“ - добро е.

Многу лесно ви доаѓа да цитирате надвор од контекст свети книги и да си ги толкувате за да си задоволете некоја ваша желба.
На божественото не може да му најдете крајот :)

Во врска со твојот коментар @-alf- :

Рековме од просветлени што знаат без книги и проучување на симболи што е точно што не ( полни со омраза кон непознатото ) - до ваму е светот. Ој пророци приберете си вересијата што ви остана!

Кога ќе ја научиш ти моќта на сфингата - да молчиш?
Колку пати ли човек ќе треба постојано да те опоменува дека она што го мразиш или во кое што не се пронаоѓаш и не си го проучувал не може да го коментираш, во никој случај пак да кажеш „не е ова вака како што велите“... си молчиш и си гледаш работата, толку.

Да требаше ти да знаеш за Телема и симболите на новиот еон, не ќе креваше врева наоколу со библии и стари еони...
Ова е точно за тебе, што си го напиша како објаснување, а јас - не мислам да те поправам ниту да те учам на хиероглифите на новиот еон. :kafe
 
Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92
Во врска со темава:
Се што можете да соберете како симбол што ќе ве насочи кон „она што нема име“ и кое го обожувате, без да западнете во замката да го обожавате методот или предметот што води „кон целта, по патот“ - добро е.

Едно се зборува ,а сосема друго е во практика! Сите кои следат одредена филозофија , религија или догма имаат барем една книга која им е света и така си ја викаат...Света Книга,,,Книга на Законот...Божји Збор...итн. Зборови, кои не смеат ниту да помислат да ги променат..тоа е идол.Можеби не во смисла на обожавање, но сепак кон таа книга се однесуваат како кон нешто свето.


Во врска со твојот коментар @-alf- :

Рековме од просветлени што знаат без книги и проучување на симболи што е точно што не ( полни со омраза кон непознатото ) - до ваму е светот. Ој пророци приберете си вересијата што ви остана!

Кога ќе ја научиш ти моќта на сфингата - да молчиш?
Колку пати ли човек ќе треба постојано да те опоменува дека она што го мразиш или во кое што не се пронаоѓаш и не си го проучувал не може да го коментираш, во никој случај пак да кажеш „не е ова вака како што велите“... си молчиш и си гледаш работата, толку.

Да требаше ти да знаеш за Телема и симболите на новиот еон, не ќе креваше врева наоколу со библии и стари еони...
Ова е точно за тебе, што си го напиша како објаснување, а јас - не мислам да те поправам ниту да те учам на хиероглифите на новиот еон. :kafe
Хепта , незнам како ти ги разбираш симболите , но треба да знаеш дека тие имаат значење , а не моќ. Ако за тебе некој симбол има моќ тогаш тоа преминува во идолопоклонство.:kafe
Велиш новоеонски сиболи,ама запакувани во староеонски текст...тоа што си го постирал е копија на откровение.Таму е преставена како блудница која го јава седум главиот ѕверот кои има десет рога и во раката држи пехар со гнасотии,вие во поинаква верзија и зошто да биде едноставно кога може да биде сложено, некој ви ги обликувал 7-те глави кога бил во некоја хај состојба..а толку е едноставно.
Можеби кога јадете од тие колачињата замесени со опојни дроги гледате се и сешто, па од тоа ќе вадите некој симболики...ужас!

Не треба да се усложнуваат работите, тие се составен дел од постоењето на секој човек , можеби секој не може да ги увиди , но од тоа не треба да се прави некоја слагалица, па ајде ќе ја продаваме. Па едни ќе бидат ученици , други учители кои се умислиле и уобразиле дека апостоли се сториле..каде бе Хепта си тргна со тој памет?
Не можеш да дадеш од тоа што го немаш!
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Едно се зборува ,а сосема друго е во практика! Сите кои следат одредена филозофија , религија или догма имаат барем една книга која им е света и така си ја викаат...Света Книга,,,Книга на Законот...Божји Збор...итн. Зборови, кои не смеат ниту да помислат да ги променат..тоа е идол.
!
Сега ти ја разбирам таа твоја погрешна омраза кон „зборови“, книги и се останато... што постојано ја шириш наоколу по форумиве :)
И сето тоа заради твоето погрешно разбирање што значи „идол“ (линкот ќе ти даде подобро разбирање) во твојот свет на религии, верувања итн итн...

Оди учи, не туку трчај по мене да ми зборуваш колку не знаеш.
Најди си помлади луѓе кои не ги интересираат овие ствари и на нив им мудрувај - мене си ми смешен со вакви глупости пишуавање бидејќи заради мене или некој друг, не ти чини Телема и „Книгата на Законот“.

Тоа е твој проблем. Не дозволувај размисли кои не одат со твојата инкарнација сега и тука, ок е - не ти чини Телема, немам против.
 
Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92
Сега ти ја разбирам таа твоја погрешна омраза кон „зборови“, книги и се останато... што постојано ја шириш наоколу по форумиве :)
И сето тоа заради твоето погрешно разбирање што значи „идол“ (линкот ќе ти даде подобро разбирање) во твојот свет на религии, верувања итн итн...

Оди учи, не туку трчај по мене да ми зборуваш колку не знаеш.
Најди си помлади луѓе кои не ги интересираат овие ствари и на нив им мудрувај - мене си ми смешен со вакви глупости пишуавање бидејќи заради мене или некој друг, не ти чини Телема и „Книгата на Законот“.

Тоа е твој проблем. Не дозволувај размисли кои не одат со твојата инкарнација сега и тука, ок е - не ти чини Телема, немам против.
Ништо не разбра. :(
Добре бре Хепта , ти го осознаваш внатрешното или надворешното?
Нели имате изрека една слика илјада зборови, ајде обратно да ја кажеме илјада зборови една слика.
Ете ти идол, создаден од зборови.

Што глумиш лудило , незнам.
Затоа и постојано како расипана плоча повторуваш , ти незнаеш, земи прочитај, запознај се со симболите...Хепта, таа "слика" во зборови што ја нудиш како новоеонска школа е токму таков идол кој физички не се гледа, ама си го стиснал и не го пушташ. И ти даваш некоја дефиниција за идоли, а самиот си полн со нив.Каков апурд.

Имаш света книга, се водиш според закон...еј пишан закон, времето го сметаш и славиш одредени датуми, сомболи кој имаат моќ.., тука и егото може да се вброи. Полн си со идоли..но за тебе визуелен контак ако нема не било идол, е па не е така.

Ајде гитла, прај што сакаш.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Ништо не разбра. :(
.
Ништо јас не разбирам :)

Ќе се водам по што ми е волја. Ти не можеш да го разбереш тоа како функционира денес и затоа се обидуваш да се убедиш себе си дека тоа е баш така како што ти мислиш, без проучување и искуство за итото :)

Не знам зошто ти имаш потреба секому да му зборуваш за работи кои ти реално не ги знаеш бидејќи не си имал можност да бидеш во допир со тоа ниту да имаш искуство... доста глумиш просветлен со секташко толкување на Библијата бидејќи ти е страв немој некој да ти каже „христијанин“.
Со тоа што ќе мешаш купишта философии заедно со христијанската света книга не те прави ништо подобро од оние кои веруваат и се надеваат на втората смрт!

Се што читам (со било кој nickname што си го користил) е толкување на светата книга на христијаните бидејќи тоа ти било најблиску и најдостапно додека си растел во Македонија. Затоа и не ти чини новиот еон и Телема! Нормално, додади дека тука дека и јас ти матам водата по форуми и ти никако не може да дојдеш до израз колку си само просветлен и како си ги надминал смртта и животот и ете кај живееш едно со Брахма...

Дури и идејата за „идол“ ти е собрана од Црквата (христијанска)! И ти ќе кажуваш кој што како со идоли?
Не постојат идоли во новиот еон, како што не постои ниту гревот! :)

Земи се што ќе посакаш (било кој предмет или идеја) и ако можеш, преку твојата волја ќе те однесе по патот кон божественото - нормално, без да западнеш во лагата да го обожуваш пророкот како бог, или да убиваш во името на света книга или било што налудничаво и премногу човечно, што би застанало на волјата на другиот! Тоа е апсолутна свесност за универзумот!
Но ова е недостижно за еден верник. Тој е вљубен во догмата и во ширењето на мистични сказни околу овие ствари...

Ова е висока и философија и магика за такви ко тебе... кои немаат време за ништо, освен за кревање залудна врева како се тие просветлени и го фатиле последниот воз кон бесконечното...

Научи си ги симболите добро, романтизам за да сакав да читам, ќе барав на друго место, не од тебе :)

Ајде, нема повеќе да ти коментирам штом толку можеш да избувнеш од моите размисли и да глаголаш сешто само со цел да ми кажеш колку јас Телемата не ја разбирам ... ајде ти знаеш најдобро за сите тајни учења, пракси, книги, богови, живот смрт... ти си бесцелност која не очекува ништо, а добива се.

Самсара е гола вода за тебе... :kafe
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
92
Ништо јас не разбирам :)

Ќе се водам по што ми е волја. Ти не можеш да го разбереш тоа како функционира денес и затоа се обидуваш да се убедиш себе си дека тоа е баш така како што ти мислиш, без проучување и искуство за итото :)

Не знам зошто ти имаш потреба секому да му зборуваш за работи кои ти реално не ги знаеш бидејќи не си имал можност да бидеш во допир со тоа ниту да имаш искуство... доста глумиш просветлен со секташко толкување на Библијата бидејќи ти е страв немој некој да ти каже „христијанин“.
Со тоа што ќе мешаш купишта философии заедно со христијанската света книга не те прави ништо подобро од оние кои веруваат и се надеваат на втората смрт!

Се што читам (со било кој nickname што си го користил) е толкување на светата книга на христијаните бидејќи тоа ти било најблиску и најдостапно додека си растел во Македонија. Затоа и не ти чини новиот еон и Телема! Нормално, додади дека тука дека и јас ти матам водата по форуми и ти никако не може да дојдеш до израз колку си само просветлен и како си ги надминал смртта и животот и ете кај живееш едно со Брахма...

Дури и идејата за „идол“ ти е собрана од Црквата (христијанска)! И ти ќе кажуваш кој што како со идоли?
Не постојат идоли во новиот еон, како што не постои ниту гревот! :)


Повторно бладања за нов еон ! Тоа верување за отпочнат на некој нов еон е секташко верување, илјада пати повторена лага да стане вистина. За тоа еднаш зборувавме, не може да се отфрли едно време и да се одбележи почеток на ново , кога тоа ново е во ист начин отпочнато....сети се , учителката (ангел, аиваз,божји пратеник) диктира , еден ученик (пророк) запишува ,а сите други од таблата читаат, тоа е идентично на сите други школи од кои сакате да се дистанцирате. Затоа , немој да се лигавите толку со тој нов еон...далеку сте од некој нов почеток .
Земи се што ќе посакаш (било кој предмет или идеја) и ако можеш, преку твојата волја ќе те однесе по патот кон божественото - нормално, без да западнеш во лагата да го обожуваш пророкот како бог, или да убиваш во името на света книга или било што налудничаво и премногу човечно, што би застанало на волјата на другиот! Тоа е апсолутна свесност за универзумот!
Но ова е недостижно за еден верник. Тој е вљубен во догмата и во ширењето на мистични сказни околу овие ствари...

Ова е висока и философија и магика за такви ко тебе... кои немаат време за ништо, освен за кревање залудна врева како се тие просветлени и го фатиле последниот воз кон бесконечното...

Научи си ги симболите добро, романтизам за да сакав да читам, ќе барав на друго место, не од тебе :)

Ајде, нема повеќе да ти коментирам штом толку можеш да избувнеш од моите размисли и да глаголаш сешто само со цел да ми кажеш колку јас Телемата не ја разбирам ... ајде ти знаеш најдобро за сите тајни учења, пракси, книги, богови, живот смрт... ти си бесцелност која не очекува ништо, а добива се.

Самсара е гола вода за тебе... :kafe

Да те испратам до вратата од каде што дојде, може во WC - то пдф филозофија да си ја олеснуваш душата,а секаде на друго место ќе налеташ на мене. Еве и музичари викнав да те испратат. Ајт.