Треба ли религиозните предмети да се користат како посредници помеѓу луѓето и Бог?

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Земете се што ќе посакате (било кој предмет или идеја) и ако можете и е во согласност со вашата природа, преку вашата волја ќе ве однесе по патот кон божественото - нормално, без да западнете во лагата да го обожувате пророкот како бог, или да убивате или мразите во името на света книга или било што налудничаво и премногу човечно, што би застанало на волјата на другиот!
Тоа е апсолутна свесност за универзумот!
Но ова е недостижно за еден верник. Почнете со верување, надеж, но без искуство или заради страв да не испадне верувањето залудно, не останувате предолго на тоа верување.
Тој верникот од стариот еон е вљубен во догмата и во ширењето на мистични сказни околу овие ствари...

Ова е висока и философија и магика за луѓето кои не се заморуваат со магика... кои немаат време за ништо, освен за кревање залудна врева како се тие просветлени и го фатиле последниот воз кон бесконечното.

Само вака ќе опстанат праските, а ќе исчезнат идолите и догмите.
 
Последна промена:

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,518
1,183
Big Sur
Еве, ако сакате пожестока дискусија, зошто најголемите „грешници“ (преваранти, мафијаши, лопови, итн.) носат крст и/или имаат тетовирано нешто поврзано со религија на себе?
Дали овие што ги изневеруваат партнерите го тргаат ланчето со крст за Бог да не ги гледа?