Треба ли религиозните предмети да се користат како посредници помеѓу луѓето и Бог?

balerina

Староседелец
1 април 2014
144
96
638
Милиони луѓе им оддаваат почит на религиозни предмети затоа што веруваат дека на тој начин му служат на Бог.Но Обожавањето на религиозни предмети нема никаква поткрепа во Библијата.„Немој да си правиш режан лик, ниту што и да е друго што личи на она што е горе на небото, или долу на земјата, или во водите под земјата. Немој да им се клањаш, ниту да им служиш“ (2. Мојсеева 20:4, 5), „Бегајте од идолопоклонство!“ (1. Коринќаните 10:14) И што е многу битно за оваа тема, и Самиот Исус Кога ги поучил своите следбеници како да се молат, тој не им рекол притоа да користат религиозни предмети. Самиот концепт Бог да се обожава преку религиозни предмети го нема никаде во Христијанските грчки списи. ШТО мислите вие за овие изјави? Дали ваквиот став е исправен?

Во врска со идолите, Библијата вели: „Уста имаат, но не зборуваат, очи имаат, но не гледаат, уши имаат, но не слушаат“. Потоа додава едно сериозно предупредување: „Оние што ги прават, ќе станат како нив“! (Псалм 115:4-8).
Освен тоа, обожавањето идоли е неправда. Запрашај се: ‚Како би се чувствувал кога би му дал на моето дете еден скап подарок, а тоа да отиде и да му се заблагодари на некој сосема непознат човек или на некој мртов предмет?‘ Ова може да ти помогне да разбереш како се чувствува нашиот Творец и Дарител на животот кога благодарноста и почитувањето што му припаѓаат нему ги примаат други — вклучувајќи ги и безживотните идоли (Откровение 4:11).
Исто така, размисли колку понижувачки е кога луѓето, кои се создадени според Божјиот лик, им оддаваат почит на мртви предмети! (1. Мојсеева 1:27). Во врска со таквите луѓе, пророкот Исаија напишал: „Му се клањаат на делото на човечки раце, на она што го направиле човечки прсти. Се понизува земниот човек, се понижува човекот. Тоа, едноставно, не можеш да им го простиш [Боже (Исаија 2:8, 9)
 
Последна промена од модератор:

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Милиони луѓе им оддаваат почит на религиозни предмети затоа што веруваат дека на тој начин му служат на Бог.Но Обожавањето на религиозни предмети нема никаква поткрепа во Библијата.„Немој да си правиш режан лик, ниту што и да е друго што личи на она што е горе на небото, или долу на земјата, или во водите под земјата. Немој да им се клањаш, ниту да им служиш“ (2. Мојсеева 20:4, 5), „Бегајте од идолопоклонство!“ (1. Коринќаните 10:14) И што е многу битно за оваа тема, и Самиот Исус Кога ги поучил своите следбеници како да се молат, тој не им рекол притоа да користат религиозни предмети. Самиот концепт Бог да се обожава преку религиозни предмети го нема никаде во Христијанските грчки списи. ШТО мислите вие за овие изјави? Дали ваквиот став е исправен?

Во врска со идолите, Библијата вели: „Уста имаат, но не зборуваат, очи имаат, но не гледаат, уши имаат, но не слушаат“. Потоа додава едно сериозно предупредување: „Оние што ги прават, ќе станат како нив“! (Псалм 115:4-8).
Освен тоа, обожавањето идоли е неправда. Запрашај се: ‚Како би се чувствувал кога би му дал на моето дете еден скап подарок, а тоа да отиде и да му се заблагодари на некој сосема непознат човек или на некој мртов предмет?‘ Ова може да ти помогне да разбереш како се чувствува нашиот Творец и Дарител на животот кога благодарноста и почитувањето што му припаѓаат нему ги примаат други — вклучувајќи ги и безживотните идоли (Откровение 4:11).
Исто така, размисли колку понижувачки е кога луѓето, кои се создадени според Божјиот лик, им оддаваат почит на мртви предмети! (1. Мојсеева 1:27). Во врска со таквите луѓе, пророкот Исаија напишал: „Му се клањаат на делото на човечки раце, на она што го направиле човечки прсти. Се понизува земниот човек, се понижува човекот. Тоа, едноставно, не можеш да им го простиш [Боже (Исаија 2:8, 9)
За какви религиозни предмети поточно мислиш?Самите монаси,сестри,изработуваат разни предмети,од темјан со разни мириси,па разни икони,молитвеничиња,привезоци идр.Имам дома резбани икони за украс на домот,разни сувенири од разни свети места,но тоа се спомени.Какви идоли спомнуваш?
 

balerina

Староседелец
1 април 2014
144
96
638
За какви религиозни предмети поточно мислиш?Самите монаси,сестри,изработуваат разни предмети,од темјан со разни мириси,па разни икони,молитвеничиња,привезоци идр.Имам дома резбани икони за украс на домот,разни сувенири од разни свети места,но тоа се спомени.Какви идоли спомнуваш?
па самиот збор идол или слика направен од човечки раце, нацртан некој лик и на нив се кланјаат.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
па самиот збор идол или слика направен од човечки раце, нацртан некој лик и на нив се кланјаат.
Дали овде спаѓа и библијата зашто колку што јас знам луѓе ја пишувале?
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
па самиот збор идол или слика направен од човечки раце, нацртан некој лик и на нив се кланјаат.
Се поклонувам на некоја икона во црква,на некои мошти поставени,и тоа кога ке осетам од дното на мојата душа таква потреба,може и некоја скулптура на некој светец да ја погалам,но не гледам ништо лошо во тоа.А ти на што ненаправено од човечка рака се клањаш?!
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
хмм па дали и на библијата се клањаат? :D
Па што знам, има и погани умови што прават многу почудни работи. Нека тоа, муабетот е дека библијата е мртов предмет кој е создаден од луѓето ама сепак добива почит.
 

balerina

Староседелец
1 април 2014
144
96
638
Се поклонувам на некоја икона во црква,на некои мошти поставени,и тоа кога ке осетам од дното на мојата душа таква потреба,може и некоја скулптура на некој светец да ја погалам,но не гледам ништо лошо во тоа.А ти на што ненаправено од човечка рака се клањаш?![/ хммм :) на ништо од човечка рака, а на нечовешка рака само на БОГ. Што е Човекот па да му се поклонувам нему? и он како и мене од крв и мене ништо повеке од тоа, Исус рекол: „Вистинските поклоници ќе му оддаваат почит на Таткото со дух и со вистина, зашто Таткото бара такви да го почитуваат“ (Јован 4:23). Значи, Бог сака да го запознаеме како личност — да дознаеме што сака, што мрази, кои се неговите мерила и каква намера има со нас (Јован 17:3). Токму затоа и ни ја дал Библијата (2. Тимотеј 3:16). Освен тоа, бидејќи Бог „не е далеку од никого од нас“, можеме да му се молиме во секое време, на секое место и без религиозни предмети (Дела 17:27)
 

balerina

Староседелец
1 април 2014
144
96
638
Може ли Бог, кој „е дух“ да биде претставен со материјален лик? Не. Без оглед на тоа колку величествена може да биде некоја икона, таа никогаш не може да ја одрази славата на Бог. Затоа, една слика на Бог никогаш не може да биде верна претстава за него (Римјаните 1:22, 23 Дали едно лице би ‚обожавало во вистина‘ доколку му пристапува на Бог преку икона направена од некој човек?
Божјиот закон забранувал правење ликови како предмети за обожавање. Втората од Десетте заповеди наредувала: „Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш“ (Излез 20:4, 5). Инспирираните Христијански списи исто така заповедале: „Бегајте од идолопоклонство“ (1. Коринќаните 10:14). Сепак, останува прашањето: ‚Дали Бог го одобрува користењето икони дури и за таканареченото индиректно почитување‘? Библијата никаде не ја овластува таа практика. Кога Израелците подигнале кип на теле, наводно за да му оддадат почит на Јехова, тој го изразил своето големо незадоволство, велејќи дека отпаднале!!!!!Користењето опипливи предмети во обожавањето е опасна практика. Лесно може да ги заведе луѓето да го обожаваат предметот наместо Бог кој наводно тој предмет го претставува. Со други зборови, иконата станува центар на идолопоклонство.