Телема

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Secret-Agent-666.jpeg.pagespeed.ce.ChIsrFT38O.jpeg

Прејак наслов :zelen
Идејата била на Иан Флеминг (оној шо го измислил Џејмс Бонд) го ангажирал Кроули за да го намами Рудолф Хес (заменикот на Адолф) во стапица и успеале во тоа...

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Прејак наслов :zelen
Идејата била на Иан Флеминг (оној шо го измислил Џејмс Бонд) го ангажирал Кроули за да го намами Рудолф Хес (заменикот на Адолф) во стапица и успеале во тоа...
Интересно... :)
Оваа слика му е најпозната и искористена за се и сешто :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Еве еден интересен текст во врска со паралелите помеѓу таоизмот и телемата:

The basic thread that runs through all these themes is the application of non-action, or non-interference. Upon examination, both non-action, and non-interference are very similar, if not the same, and will be treated as such in this article.

How should I explain what is meant by non-action, and the practice of non-interference? It is very clear in my own mind what these terms mean, but there is a difficulty in putting those ideas across accurately. I should first of all explain that non-action does not mean absence of action, it is the performance of the one correct action for any given situation, it is to travel the path of least resistance. I will give you an analogy to help clarify its meaning. You have a blown up balloon and you slowly press your finger into its surface. If the balloon were to extend itself and actively try to fight your finger off, it would be practicing action, not non-action. If the balloon were to yield away from your finger at a pace faster than what you were pressing, it would be practicing action, not non-action. If the balloon neither rose to meet your pressing finger, nor ran from your fingers touch, nature dictates that after your finger was released, the balloon would return to its normal shape, its "natural state of rest", without any effort on its part. This is what is meant by non-action. As I stated, it is the path of least resistance, it is the one true course that should be adopted and it is the true way of nature. It could be said that the true nature of anything is a will to inertia, that is, non-action, and that the way to do this non-action is to "oppose no obstacle to the function of that true Nature"{8} (dare I say True Will?). The practicing Magician might be able to see the formula of Harpocrates at work here.

Now, what of non-interference? Everything that was said of non-action can be said of non-interference too but with one added extra. You are not to interfere in the affairs of another. If you look closely into the practice of non-action you will see that to not interfere in the affairs of others is already a part of its definition, thus you could say that non-action and non interference are the same. This is so because if you were to interfere in the affairs of another you would have to make an effort to leave your "natural state of rest" and "extend" yourself into their affairs, and thus, have action, not non-action.

I hope this has adequately explained the basics of the way of the Tao.

Most readers by now will already have been able to draw their own conclusions as to what the similarities between the two systems are. For those who need a little help it should be suffice to say that at the very basic level of both systems is the belief that one is to follow the path of least resistance. One is to follow this path, to do the correct action (the True Will, non-action) for any given moment and to not interfere in the affairs of others. The methods for achieving this are identical.

It is interesting to note that in the Book of the Law the universe is seen as the interplay of two qualities (I use the word 'qualities' for want of a better word), Nuit and Hadit. In the Tao Teh Ching the universe is seen as the interplay of two qualities, Tao and Teh. If you look closely into the definition of these terms you will find that Nuit is generally the same as Teh, and Hadit is very similar to Tao. I will leave it up to the reader to investigate these claims for himself/herself.
Целиот текст тука: Link

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Шо напраи бре човек... :)
Предолг текст е ова на англиски за да биде прочитан на форумов. Нема шанси некој да потрошил барем 10 мин на овој текст!
Подобро да напишеше отприлика што е муабетот и еден линк до целиот текст...
Јас го скокнав текстов, не пак другите :)

• Ми се допаѓа

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Шо напраи бре човек... :)
Предолг текст е ова на англиски за да биде прочитан на форумов. Нема шанси некој да потрошил барем 10 мин на овој текст!
Подобро да напишеше отприлика што е муабетот и еден линк до целиот текст...
Јас го скокнав текстов, не пак другите :)
Тој што не сака да се замара со текст подолг од две реченици, нема да се замара ни со темава.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Тој што не сака да се замара со текст подолг од две реченици, нема да се замара ни со темава.
Ако сакаш да се заморуваат со темава, посебно оние кои немаат поим за темава (а сакаат нешто да научат за да прочитаат повеќе книги) - треба да не ги преплашиш во старт со огромни текстови, во кои има уште понепозната философија за нив.
Не знаеш како ќе разберат според она што тие го знаат...
Затоа велам - малку објаснување за текстот и линк до истиот...
Да го преведеме и ставиме на блогот? :)

Знаеш дека секогаш има по некоја будала која ќе заморува со непрочитан текст и ќе ти суди за сешто - но голема работа, зарем така не се предава Законот на Телема?
Се предава :D
Ама треба македонски и кратко! Тешко се учи овој наш народец да учи нешто што не знае кај му е крајот! :) Тешко...то!

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Ако сакаш да се заморуваат со темава, посебно оние кои немаат поим за темава (а сакаат нешто да научат за да прочитаат повеќе книги) - треба да не ги преплашиш во старт со огромни текстови, во кои има уште понепозната философија за нив.
Не знаеш како ќе разберат според она што тие го знаат...
Затоа велам - малку објаснување за текстот и линк до истиот...
Да го преведеме и ставиме на блогот? :)

Знаеш дека секогаш има по некоја будала која ќе заморува со непрочитан текст и ќе ти суди за сешто - но голема работа, зарем така не се предава Законот на Телема?
Се предава :D
Ама треба македонски и кратко! Тешко се учи овој наш народец да учи нешто што не знае кај му е крајот! :) Тешко...то!
Се работи за текст кој прави паралели помеѓу Таоизмот и Телемата, принципите за акција без акција. Направена е и паралела помеѓу концептите за Нуит и Хадит со оние на Тао и Тех, каде Нуит е споредена со Тех а Хадит со Тао.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Се работи за текст кој прави паралели помеѓу Таоизмот и Телемата, принципите за акција без акција. Направена е и паралела помеѓу концептите за Нуит и Хадит со оние на Тао и Тех, каде Нуит е споредена со Тех а Хадит со Тао.
Би одела и Liber Trigrammaton со овој текст, барем мене така ми се виде ...
И „Book of Thoth“, иако се занимава со тарот, со цел да се поврзат повеќе системи преку различните симболи кои сепак означуваат едно та исто...
Би ја додал и Liber LXI поместена во Еквинокс Том III, Бр.1.
И нормално, Книгата на Законот, позната како Liber AL !

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
.
Би одела и Liber Trigrammaton со овој текст, барем мене така ми се виде ...
И „Book of Thoth“, иако се занимава со тарот, со цел да се поврзат повеќе системи преку различните симболи кои сепак означуваат едно та исто...
Би ја додал и Liber LXI поместена во Еквинокс Том III, Бр.1.
И нормално, Книгата на Законот, позната како Liber AL !
Само би додал дека може да се погледне и овој текст,
додека овде има детално објаснување за истото.

• Ми се допаѓа

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Официјални страници на Редот О.Т.О. или Ordo Templi Orientis во Македонија:

• О.Т.О. Македонија - официјална страница на Редот
  • Secret Fire Оазата - официјална страница на О.Т.О. Оазата во Скопје
  • Самек е-весник - официјална страница на телемитскиот весник на Secret Fire Оазата, каде што ќе најдете одлични есеи со кои подобро ќе се запознаете со философијата на Телема, магика, ритуали...