Телема

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
"For I am divided for love’s sake, for the chance of union." .... Aiwass

God is.
Undivided God is pure potentiality
and realizes Nothing.

God can only realize Itself by becoming Many
and then experiencing all possibilities
through the adventures of Its many parts.

The ultimate purpose for My existence is to
exhaust My individual potentiality.

My Love of God and God's love of Me springs from
the Great Secret we share.

The Secret is....

God and I will achieve Supreme Enlightenment
at the same moment.

Lon Milo Duquette

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Убаво е запишано - тебе не ти чини напишаното. Поточно не го сакаш Законот на Телема. Иако не го познаваш истиот!

Текстот се однесува за оние кои ме прифатиле за пријател на фб, на виртуелниот простор - а не им се допаѓа што јас сум Телемит.
Не мора да си ми пријател за да бидеш Телемит.
Само треба да го прифатиш Законот на Телема и да живееш и работиш според него! :)
Едноставно... но нормално, никој не може да ве присили да го прифатите Законот - ниту пак вие можете еден Телемит да го разубедите дека старо-еонските религии се за него!

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Ете кога пишуваш од телефон - цитираш погрешен човек :)
Се извинувам @Abraxas - постот се однесува на @alf , се подразбира тоа секако... :)
Се случуваат грешки.
И без да интервенираш се приметува дека постот е за мене.
Убаво е запишано - тебе не ти чини напишаното. Поточно не го сакаш Законот на Телема. Иако не го познаваш истиот!

Текстот се однесува за оние кои ме прифатиле за пријател на фб, на виртуелниот простор - а не им се допаѓа што јас сум Телемит.
Само треба да го прифатиш Законот на Телема и да живееш и работиш според него! :)
Едноставно... но нормално, никој не може да ве присили да го прифатите Законот - ниту пак вие можете еден Телемит да го разубедите дека старо-еонските религии се за него!
Не е мое да сугерирам кој сакаш,а кој не сакаш да ти биде пријател,но со тоа што бараш од познаниците да прифатат телема само да бидат твои пријатели со кој би се дружел,се става во сенка кажаното во телема човештвото пред се.
Ако не се надмине мајсторот не си достоен да бидеш негов ученик.

Како и да е,текстот не е добар,сакаш да кажеш нешто,но на погрешен начин е изразен.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Значи по втор пат: не барам пријателите во животот да ми бидат сите Телемити. Постојано промашуваш што е поентата на текстот.
Јас имам пријатели од секакви религии, секакви философии на живеење и воопшто не ме заморува тоа.

За да се биде Телемит, прво мора да се прочита Законот на Телема запишан во „Книгата на Законот“.
Мора да запали тој текст оган во самиот човек и да биде привлечен кон Законот. Да „слушне глас“ човекот кој што ќе ја повика неговата суштина...
Второ: мора да се живее според Законот на Телема.
Не можам јас никој насила ниту пак сакам насила да биде Телемит. Та не сме ние силеџии како старо-еонските религии кои се ширеа со крв и меч!

И во врска со тој текст што толку те заморува:
Текстот е за оние „пријатели“ (во наводници) кои се научени од старо-еонските религии и секти - да ги осудуваат сите заради нивното верување. Повторувам: верување, не знаење! Оние кои не ги интересира што си, кој си, зошто си - туку мавтаат со прст насекаде во врска со божествени работи за кои и самите немаат врска ниту пак се заморуваат со тоа премногу.
За оние како тебе, кои доаѓаа, прочитаат нешто, протолкуваат како ќе им текне - и со тоа ме заморуваат, иако убаво во текстот запишав дека не сакам луѓето да ме повторуваат што сум рекол, дека сакам да го проучат Законот на Телема ако сакаат да ме критикуваат, да го применуваат ако можат - а не како што прават: само да наоѓаат маани зошто ова вака е кажано она онака, иако им е кажано да имаат пракса и да учат за да се разбираме подобро и да ме критикуваат подобро, нормално кога веќе запнале да се заморуваат со Телема и зошто јас сум Телемит и не си ги гледаат нивните работи.

Хептаграм сака Вистински Луѓе до него кои, преку своето искуство, ќе ги раскажуваат своите патеки, а него ќе го спомнат како пријател, како камен на кој се одмориле талкајќи низ бесконечноста!“ - За пријателите робови
„СВОИ ПАТЕКИ“ не значи „МОИ“. ;)
„Сака магичари до него, тука на Земјата...“ се однесува на други пријатели, многу поблиски од оние првите за кои зборувам...

Но ти велам... не ги познаваш нашите хиероглифи ниту пак тек на размисли - а доаѓаш тука да ми кажуваш каков сум јас или пак Телемата.
Тука правиш грешка.

Но сепак, како си го разбрал - така нека ти биде нели. Штом јас како автор не знам што сум сакал да кажам со текстот, или како Телемит не знам за Законот на Телема и како да го применувам - ете ти ме поучи веќе и да завршиме со тоа - бидејќи веќе си ми досаден со постојаното напаѓање без врска колку да се оди контра.

По стоти пат: седни прочитај книга што ја обработува темата Телема, па дојди зборувај. Како мислиш да ме негираш кога немаш врска што зборувам? Со „општо-познати“ симболи и размисли ќе ме напаѓаш? :)

И да, лесно е да се каже дали текстот е добар или не, прашање е колку е разбран и што со тоа разбирање. Тешко е да се седне и сработи нешто од толку многу зборувања, тоа е тешкото, нели?

Последна промена:

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91

Само треба да го прифатиш Законот на Телема
и да живееш и работиш според него! :)
Во ред Хепта,може не сум разбрал што сакаш да кажеш,може хероглифите не ми се познати и немам прочитано доволно во однос на телема,
можеби пријателставата во телема се со поинакво сваќање,но некого да се условува да прифати телема како свој закон е малку ниско.
Како што кажав и предходно,не е мое да сугерирам кого сакаш за пријател,а кого не.

„СВОИ ПАТЕКИ“ не значи „МОИ“.
Сега е појасно од каде знаеш за разговорите што сме ги воделе со Abraxas,дечкото седнал на камен! :rolleyes:

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Трет пат не повторувам, доволно е. Претходните постови со линковите се доволни на тематиката за моите нет "пријатели". Ако не мислиш да учиш и истражуваш, да прочиташ што ти се кажува, се нема потребата да ме заморуваш.
Тролање не ми е омилен начин на комуницирање.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Трет пат не повторувам, доволно е. Претходните постови со линковите се доволни на тематиката за моите нет "пријатели". Ако не мислиш да учиш и истражуваш, да прочиташ што ти се кажува, се нема потребата да ме заморуваш.
Тролање не ми е омилен начин на комуницирање.
Цитирам твои зборови!
Што е сега,не ти се допаѓа како се сватени?
Тоа е твој проблем,ти бараш пријатели со селекција,не јас.:kafe

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
@alf , цитирањето е во ред, толкувањето е неточно ( судам дека е намерно од твоја страна) иако авторот што го цитираш ти кажува што е цитираното. Го игнорираш авторот и неговото објаснување со која цел? За да не го проучуваш Законот, за да не прочиташ други книги кои зборуваат за Телема?
Дали се сложуваш со Законот на Телема?
Одговори си сам за себе... ако не се сложуваш, во ред е. Многумина не се сложуваат денес :)
Доволно муабет помеѓу нас на вакви оф топик теми...

На темата:
"Секое дете е апсолутно.
Не осмелувајте се да му создавате предрасуди или да го ограничувате!
Дајте му на семето фер игра да проникне!
Во зрелоста неговиот ум ќе го усоврши својот вистински плод, кој е самоодреден и самоизбран!
Се осмелуваш ли да ја свиткаш таа нежност кон твоите каприци и теории?
Кој те преколнува да ги проценуваш Чудата скриени од твоите очи?
Наметник, глупав! Дали твоите претпоставки гарантираат чудесна мудрост?
Оставете го да ги сретне и измери работите, да ги одмери своите сили, да ја премине безбедно бездната – Земјата пее: “Ако знаеш и сакаш, ти можеш!” "
---
За Едукација на децата

Последна промена:

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
На денешен ден роден е Карл Гермер.
Karl Johannes Germer
(Jan 22, 1885 - Oct 25, 1962)
a.k.a. Frater Saturnus, X° O.T.O., 8°=3☐ A∴A∴, Aleister Crowley's immediate successor.
Karl Germer was arrested by the Gestapo in 1935 for being an associate with Aleister Crowley. He was held in Esterwegen concentration camp, where he also achieve Knowledge & Conversation of the Holy Guardian Angel by repeated the Holy Books of Thelema which he'd memorized.
10940534_10152728206601359_893714823948397228_n.jpg

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI