Пролистав,некои линкови не се во функција!На линкот што го постирав во врска со светиот ангел чувар, има материјали и книги.
За книгата "Книга на Законот" напишано е:
Постои битие наречено Аиваз, бестелесна интелигенција, кој ја напиша Книгата на Законот, користејќи ја мојата рака и уши. Умствено тој е сигурно посупериорен од мене во знаење и моќ, зашто уште оттогаш тој владееше со мене и ме поучуваше“
Да продолжиме со конверзација треба да се има искусено вакво нешто за да се има барем колку-толку некоја престава што всушност се случува кога човек остварува спој-соединување во една ваква форма.
Бидејќи не постои човечки збор со кој може да се опише или именува тоа кон кое се соединува човек..(ќе го наречам светлина,чиста светлина)
Допирот со таа светлина е директно со човековот сумсур(нешто над "јас сум") при што отпочнува оној разговор кој преставува,разговор со самиот себе,осветлен од чистата светлина.
Зборовите,мислите и се она што ќе произлезе од тој рзговор го надминуваат времето и просторот!
Светлината не познава термини како Исус,Марија,Муслимани,Будисти,тоа се човечки термини познати за оној кој живее на земјата.
Што ми е поентата,за остварувањето на тоа соединување многу е битно да се отфрли секоја лушпа,прашина и се што е наталожено од општо познатиот свет,тоа му наликува како да се делка камен,до дијамантска состојба ,за да кога се осветли се добие заслепувачка светлина која ќе биде препознаена од народот.
Морам да забележам дека Алистер не отфрлил баш с'е,резлутатот од тоа затварање во временски ограничен простор и ословени термини познати за одредени еони,Исус,муслимани,будисти...Наместо преку осветлувањето да отпочне нов еон(с'e ново да создае),тој го стегнал со заби стариот еон.
Постојат и длабоки и безвременски цитати,но истите го губат значењето кога се затворени во иста кутија од стариот еон!