Он: Мене ме интересира околу најгрешно сфатената реченица. Зошто велите ја сфаќаат погрешно и користат за лоши цели, кога всушност подолниве три точки алудираат дека баш тоа погрешното и тие цели се дозволени:
- Да умре кога и како му е волја (Самоубиство?)
- Задоволете се во љубовта како сакате, кога и со кого ви е по волја (Силување? Педофилија? Ерм...некрофилија?)
- Човекот има право да ги убие оние кои му ги ограничуваат овие права
Или може погрешно сум ги разбрала?
- Да, според Телемата човекот има апсолутно право над својот живот, тоа значи дека може да го прекине кога сака.
- Не. Силувањето и педофилијата по дифолт се постапки со кој се застанува на патот на нечија Волја.
Задоволете се во љубовта како сакате, кога и со кого ви е волја значи дека секој љубовен акт во кој има обострана согласност и привлечност е ок.
- Да, човекот има право да ги убие оние кои му ги ограничуваат тие права и тоа не е ништо ново. Илиденското востание, борбата против фашизмот и нацизмот, разните револуции против тоталитаризмот и диктатурата се токму тоа.
а со која цел е отворена темава?Неам ништо против и не ми смета ,да не се разбереме погрешно,туку едноставно ме интересира заради која причина си ја отворил?
Целта е информативна. Колку што разбрав од правилата на форумов, небеше барано да се има посебна причина за да се дискутира за одредена религиозна или филозофска пракса.
Што ако ти кажам дека познавам некој што пробуваше да иницира мој другар иако не го познаваше добро (поточно само од форум)?
Пробал да иницира?! Ај кажи ми жити се како пробал?
Иницијацијата е физичка церемонија - ритуал, за која треба одобрување и закажување од повисоките тела на Редот. Тоа не е кафе муабет, па некој да "проба" да иницира луѓе преку форуми.
Има многу индивидуи кој се интересираат за Телемата и добиваат материјали, пракси за работа и слично, но тоа не е ни одблиску иницирање.
malo а зошто се гревовите? За да никнат цвеќиња у мојата бавча или за да се спречи нешто ко силување, убивање, грабење и сл.?
Единствен "грев" за Телемитот е ограничувањето на неговата вистинска Волја:
Liber Al I-41: Зборот на Гревот е Ограничување. О мажу! Не одбивај ја твојата жена, ако и е волја! О Љубовнику, ако ти е волја, напушти! Не постои врска што ќе ги соедини разделените освен љубовта: се друго е проклетство.
Amen son.
Туку ме интересира од поупатениве (шта да радим, секогаш имам прашања)...што се последиците?
Има некаков задгробен живот кај што се наплаќа за „волјата“ (со оглед на идеологијата, не би требало, ама да си прашам јас) или во текот на животот ги стига последицата т.е. ваљда би дошло карма, звана по нашки? Нешто трето?
Не знам, нисам писмена.
Последиците се неизбежно повржани со причините. Оној што решил да силува, треба да биде свесен дека со тој чин ќе навлече на себе гнев, одмазда и слично. Затоа е глупаво да се застанува на патот на Волјата на останатите, таквиот чин води до трнливи патишта од кој произлегува само страдање.