Телема

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
40
www.oto-mk.net
Гајле му е, ќе го стигнат последиците.
Од старт примерот ти беше фаличен. Уште на почетокот напоменав дека Вистинската Волја не ја попречува орбитата или патеката на останатите Вистински Волји. Тоа значи дека ако некој убие, повреди или ограничи нечива активност без причина, тогаш тој не делува според неговата Вистинска Волја.
 
  • Like
Реакции: Roxelana

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Од старт примерот ти беше фаличен. Уште на почетокот напоменав дека Вистинската Волја не ја попречува орбитата или патеката на останатите Вистински Волји. Тоа значи дека ако некој убие, повреди или ограничи нечива активност без причина, тогаш тој не делува според неговата Вистинска Волја.
Кажи ми пример каде нечија Волја не нарушува слобода на другиот?
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,063
1,133
Мојот живот не се потпира на било каква религија или готова филозофија. Потценувачки ми е да прифатам живот според некого, но за тоа друг пат во наредна прилика. Темава е Телема и јас велам дека е контрадикција затоа што носи многу хаос.
Напротив, нема хаос тука, ама ти од старт си наумил да не разбереш...
 
  • Like
Реакции: Хептаграм XI

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
40
www.oto-mk.net
Ќе ти ги одговорам, според телемата.
Ти неможеш да одговараш во име на телемата затоа што како прво немаш основни познавања за неа, што може да се види од досегашнава дискусија. Како второ не си Телемит и како трето во своите постови покажуваш очигледна тенденција да ја деградираш истата од причини познати само на тебе.
 

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
40
www.oto-mk.net
Кажи ми пример каде нечија Волја не нарушува слобода на другиот?
На кој начин Волјата на сликарот да слика ја нарушува Волјата на другите? На кој начин Волјата на спортистот ја нарушува Волјата на другите? На кој начин Волјата на писателот ја нарушува Волјата на другите?
Да продолжам?
 
  • Like
Реакции: malo

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
40
www.oto-mk.net
Мојот живот не се потпира на било каква религија или готова филозофија. Потценувачки ми е да прифатам живот според некого, но за тоа друг пат во наредна прилика. Темава е Телема и јас велам дека е контрадикција затоа што носи многу хаос.
Хаос носат оние што буткаат нос во сечија манџа и се тепаат во гради како нешто чини или нечини а врска си немаат од истото.
Еве извадок од еден текст на Кроули во врска со истово:
DE STULTIS MALIGNIS
Сине мој постојат многу болести и многу несреќи, кои произлегуваат од човечките грешки во однос на Волјата; но ниедна не е поголема од сплетките на натрапникот. Тие имаат претензија подобро да ја познаваат човечката мисла од самиот него, и да управуваат со неговата Волја, со повеќе мудрост, одколку самиот тој, па прават планови за неговата среќа.
Ама така и она му пречи у неговата волја и има право да ја убие за да има секс со неа, па макар и мртва. Сеа одам у крајности, ама според тоа што го читам дозволено е. Патем, ако некој мисли на последиците нема ни да направи такви работи, ама ко што знаеме сите не е се` така розево.А ако девојката му ја попречи волјата на Петко? Тогаш таа му ја загрозува неговата слобода. Искрено не ми е јасно како може да не ја согледувате нелогичноста во целово ова ама ај, ќе си преќутам.

Ако девојката го одбие тогаш таа треба да мисли на последиците кои ќе ги направи со тоа. Можеби Петко ќе се самоубие поради тоа, можеби бил каснат од оние пеперутките ко кикиритки во Африка од кои единствен лек е секс. Тоа не се последици? Ако сите почнат да си ја исполнуваат својата волја ќе настане хаос.
Liber Al I-41: Зборот на Гревот е Ограничување. О мажу! Не одбивај ја твојата жена, ако и е волја! О Љубовнику, ако ти е волја, напушти! Не постои врска што ќе ги соедини разделените освен љубовта: се друго е проклетство.

Ако девојката несака да биде со Петко, тогаш тој е оној што ја попречува нејзината Волја.
 
  • Like
Реакции: Хептаграм XI

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Ќе кажев дека еве пример спортистот ја нарушува волјата на Петко да го гледа празно местото каде што спортистот спортува, ама вие однапред ќе кажете дека е глуп пример. Затоа, ти сине телемит биди си со својата волја, а јас со својот разум.

ах да, сеа ја прашувам. Да продолжам? Оти вака можам да најдам за било што контра-волја.
 
  • Like
Реакции: Podem

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
40
www.oto-mk.net
Затоа, ти сине телемит биди си со својата волја, а јас со својот разум.
Конечно да се согласиме за нешто.

93 е гематриска вредност на зборовите "Љубов" и "Волја". Во еврејскиот алфабет, секоја буква има бројна вредност, па така и зборовите кој ги формираат буквите имаат бројна вредност.
Од тука 93 93/93 буквално значи - "Љубовта е закон, Љубов под Волја".
Ненамерен пропуст од моја страна. Значи во овој случај се работи за грчкиот алфабет а не за еврејскиот.
Вредноста 93 се однесува на грчките букви:
Θ (Theta) 9, ε (Epsilon) 5, λ (Lambda) 30, η (Eta) 8, μ (Mu) 40, α (Alpha) 1 - Θελημα 93
Α (Alpha) 1, γ (Gamma) 3, α (Alpha) 1, π (Pi) 80, η (Eta) 8 - Αγαπη 93
 

werewolf

Староседелец
5 март 2013
36
9
608
44
Телемата е губење време.

Прави што ти е волја и нека тоа биде законот.

Ноторна глупост, која може да ги води само лузерите во животот.
 
  • Like
Реакции: Хептаграм XI