Телема

True_Blood

Upright
18 февруари 2012
1,132
2,396
1,133
Yellow submarine
Твојот аватар е симбол на Илуминатите и кога реков дека си фан на ЕДНООКИОТ ЦРВ, ама крајот им се ближи и нив, твојот коментар беше: „ Тек смо почели “
Така да, препрочитај.

Ќе се повлечам од понатамошен дијалог од причина што све е право на избор, кажав што имав и ќе те оставам да проповедаш вера, надеж и љубов
 

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
41
www.oto-mk.net
Твојот аватар е симбол на Илуминатите и кога реков дека си фан на ЕДНООКИОТ ЦРВ, ама крајот им се ближи и нив, твојот коментар беше: „ Тек смо почели “
Така да, препрочитај.

Ќе се повлечам од понатамошен дијалог од причина што све е право на избор, кажав што имав и ќе те оставам да проповедаш вера, надеж и љубов
Мојот аватар е окото на Хорус, Хорус во телемата е богот на новиот Еон (затоа ти кажав: "тек смо почели").
И затоа ти реков дека дијалогов ни се сведува на изгубени во преводот. Неможеш да дискутираш за Телема ако единствен извор на информирање ти се теории на заговор.

П.С. За твоја информација, "All seeing eye" е и библиски симбол кој го претставува Креаторот, присутен во многу цркви, далеку пред да бидат формирани и Илуминатите на Адам Вајшоп и О.Т.О
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Што се сите негативни кон телемата и О.Т.О. и тајни Редови... не одат од врата на врата телемитите, барем јас колку што знам. Е сега вие што си го пикате носот секаде за да дадете ваше мислење за работи кои ви се досадни или не ви одговараат, тука не е крива телемата или Редот, или пак се криви? Илуминати, можат се! Нели :igra
Немој да ми кажете дека вашата цел овде на Земјата е да го попречите Редот :D
Изначитав премногу тука, примери еден куп како човекот нема волја која ќе ја усклади со сите други, се е контра едно на друго - потсетува ова на источните школи и пракси за јога - посебно контрола на мислата или дарана...

Да, има луѓе и тоа премногу... Има такви што и прави што ти е волја им е исто со прави што сакаш кога и да ти текне, има такви што волјата за секс им е Волја (не знам зошто некои ја пишуваат со голема буква волјата)...

Немате волја за секс, имате глад за секс, и ако не ја задоволувате како што треба таа глад, од вас не очекуваме ништо паметно да направите... исто како што гладен стомак не може да го натерате да сработи нешто корисно!

Исто така, ако го прифатите законот на телема да важи за вас: од Liber Oz (и толку тешките изјави таму) па до Liber AL vel Legis, вие прифаќате:
  • Секој друг е Ѕвезда и има своја орбита и вие НЕМАТЕ право да се мешате во нечија патека бидејќи вие добро не сте ги пресметале своите координати. Вашата неспособност да одредувате каде ви е местото, не е проблем на мнозинството ниту пак на телемата. Вие не го практикувате законот како што треба и ќе страдате со секоја ваша погрешна одлука во однос на универзумот
  • Човештвото пред СЕ! There is NO GOD but MAN! :D Би ве упатил на неколку философски книги во врска со ова и дали е атеизам или не е и каде е, ама ме иритираат бесцелни расправи кои се водени многупати... лесно ќе се снајдете, знам јас :) (еве што мислел Кроули за атеистите, линк)
  • Мора да се надминувате, нема конечност во вашите варијации и искуства : За нас, значи, кои сме еманципирани од сите припрости закони, што треба да направиме за да ја задоволиме својата Волја за Соединување? Не помала љубовница од Универзумот: не помал бордел од Бесконечната Вселена: не пократка ноќ од Вечноста! - Liber CL
И на крај:
  • Законот на Телема е законот на што? Никој не знае? Ете ќе ви дадам патоказ: Слобода, Љубов, Живот и Светлина или (L.iberty, L.ove, L.ife, L.ight, обединети со еден Закон - L.aw) - Видете ја Liber CL и сите претходни примери дадени за некаков си Петко како имал волја да направи ова или она на некој друг човек, по примерите може да заклучиме дека е не еманципиран неандерталец, несвесен за Човештвото, Законот и извршувањето на неговите желби ги рамни со оние на чистата волја :) Не е мудро да се крие убиец и криминалец зад Законот на Телема :)
    Секако еден од условите за поднесување барање за пристап во О.Т.О. е да немате криминално досие (ниту кога барате ниту пак во иднина како член во Редот)!
П.С.
Форумов нешто слабо активен :)
 
  • Like
Реакции: Abraxas

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Хаос носат оние што буткаат нос во сечија манџа и се тепаат во гради како нешто чини или нечини а врска си немаат од истото.
Еве извадок од еден текст на Кроули во врска со истово:Liber Al I-41: Зборот на Гревот е Ограничување. О мажу! Не одбивај ја твојата жена, ако и е волја! О Љубовнику, ако ти е волја, напушти! Не постои врска што ќе ги соедини разделените освен љубовта: се друго е проклетство.

Ако девојката несака да биде со Петко, тогаш тој е оној што ја попречува нејзината Волја.
А што ако мажот кој не треба да ја одбие девојката нема волја? А таа има?
Што тогаш?
 

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
41
www.oto-mk.net
А што ако мажот кој не треба да ја одбие девојката нема волја? А таа има?
Што тогаш?
Одговорот е во вториот дел на реченицата, во болдираниот.
Сума сумарум, законот значи пронаоѓање на компатибилност кога се во прашање меѓучовечките односи. Прави што ти е волја, и не го попречувај истото на останатите.
 
  • Like
Реакции: Lena

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
А што ако мажот кој не треба да ја одбие девојката нема волја? А таа има?
Што тогаш?
Кои прашања :D
Priceless :D
Што мислиш, што тогаш?
Љубовник на што се однесува? На заљубен човек? :D
Знаете, постои една книга „Законот е за Сите“, коментари на Liber AL vel Legis svb figura CCXX, и е преведена на македонски - секој стих од Законот е коментиран од Кроули некаде дури и по неколку страници за два реда текст од Книгата на Законот... не е лошо да ја прочитате... КОга веќе може да ја читате 50 нијанси на сиво, зошто не и ова - книга ко книга :)

Како прво Lena не се работи за девојка, како што си ти на твојот дечко :)
Дури и твојот дечко не е љубовникот кој што се споменува тука! Или пак е?

Може д се симне овој стих во профаниот свет но тогаш светоста на работите споменати овде, слободата задскриена во стихот станува ... силување на универзумот, гнасност, логички хаос на оние што имаат малку познавање на симболите и кои се губат во непознатото!

Ова е стих за жената, не за мажот. Многу погрешно ги испрашувате работите вие... цело време барате ограничување некое, судир барате... :)

Се заради тој ПЕтко од примерите, кој што рековме дека е неандерталец и не еманципирано несвесно суштество кое не е свесно за Законот - дури и го знае, го мрази Законот!

Реков ако некој е телемит, знае што треба да прави со ЖЕНАТА и вакви прашања не доаѓаат ни на хоризонтот на умот! :)
ЗБорот на Гревот е Ограничување, не ограничувај :)
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Кои прашања :D
Priceless :D
Што мислиш, што тогаш?
Љубовник на што се однесува? На заљубен човек? :D
Знаете, постои една книга „Законот е за Сите“, коментари на Liber AL vel Legis svb figura CCXX, и е преведена на македонски - секој стих од Законот е коментиран од Кроули некаде дури и по неколку страници за два реда текст од Книгата на Законот... не е лошо да ја прочитате... КОга веќе може да ја читате 50 нијанси на сиво, зошто не и ова - книга ко книга :)

Како прво Lena не се работи за девојка, како што си ти на твојот дечко :)
Дури и твојот дечко не е љубовникот кој што се споменува тука! Или пак е?

Може д се симне овој стих во профаниот свет но тогаш светоста на работите споменати овде, слободата задскриена во стихот станува ... силување на универзумот, гнасност, логички хаос на оние што имаат малку познавање на симболите и кои се губат во непознатото!

Ова е стих за жената, не за мажот. Многу погрешно ги испрашувате работите вие... цело време барате ограничување некое, судир барате... :)

Се заради тој ПЕтко од примерите, кој што рековме дека е неандерталец и не еманципирано несвесно суштество кое не е свесно за Законот - дури и го знае, го мрази Законот!

Реков ако некој е телемит, знае што треба да прави со ЖЕНАТА и вакви прашања не доаѓаат ни на хоризонтот на умот! :)
ЗБорот на Гревот е Ограничување, не ограничувај :)
А за каков љубовник се работи тука?
Што е љубовта според телемитите?
Законот за љубовта ви е сличен како еден цитат од Руми
"Љубовта е мојата религија,а секое срце е мојот замок"..
Без ограничувања:)
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
А за каков љубовник се работи тука?
Што е љубовта според телемитите?
Законот за љубовта ви е сличен како еден цитат од Руми
"Љубовта е мојата религија,а секое срце е мојот замок"..
Без ограничувања:)
Јас не ја гледам љубовта како религија!
И не можам да зборувам за сите како ја гледаат љубовта... не сме сите исти...
Не постои нешто како: според телемитите... Секогаш ќе се најде еден барем што ќе има спротивен став од другите, и тоа е добро :)

Јас избегнувам да верувам и градам догми за свети работи.
Искуство и само искуство! Другото е философирање и бладање и трошење време... залудно.
Љубов е законот, љубов под волја - и за двата дела од кажаното потребно е искуство и пракса ;)
Ако премногу философираш ќе немаш време да ја пробаш љубовта каква што ние ја познаваме, слободна :)
 
  • Like
Реакции: Lena