Телема

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
2,051
6,676
1,153
Big Sur
Дечичи, мирно. Таман си е сè.
Не мора веднаш на сè да гледаме ко проповедање, нормално, дури е до граница на толеранција. Еве и мене може не ми се допаѓа идеологијава, ама пак од друга страна сфатете го чисто информативно, од знаење плус глава не боли.

Он: Мене ме интересира околу најгрешно сфатената реченица. Зошто велите ја сфаќаат погрешно и користат за лоши цели, кога всушност подолниве три точки алудираат дека баш тоа погрешното и тие цели се дозволени:
- Да умре кога и како му е волја (Самоубиство?)
- Задоволете се во љубовта како сакате, кога и со кого ви е по волја (Силување? Педофилија? Ерм...некрофилија?)
- Човекот има право да ги убие оние кои му ги ограничуваат овие права

Или може погрешно сум ги разбрала? :unsure
 
  • Like
Реакции: parvati

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,063
1,133
Дечичи, мирно. Таман си е сè.
Не мора веднаш на сè да гледаме ко проповедање, нормално, дури е до граница на толеранција. Еве и мене може не ми се допаѓа идеологијава, ама пак од друга страна сфатете го чисто информативно, од знаење плус глава не боли.

Он: Мене ме интересира околу најгрешно сфатената реченица. Зошто велите ја сфаќаат погрешно и користат за лоши цели, кога всушност подолниве три точки алудираат дека баш тоа погрешното и тие цели се дозволени:
- Да умре кога и како му е волја (Самоубиство?)
- Задоволете се во љубовта како сакате, кога и со кого ви е по волја (Силување? Педофилија? Ерм...некрофилија?)
- Човекот има право да ги убие оние кои му ги ограничуваат овие права

Или може погрешно сум ги разбрала? :unsure
Јас мислам дека на прашањево треба да се оговори со - ДА
Ако му е волја да се самоубие има право на тоа, ако му е волја да силува има право на тоа и тн. но во текстовите погоре убаво е опишано дека од друга страна треба да си свесен за последиците...
Па зарем не се самоубиваат христијаните, муслиманите и тн. ? Нив религијата не им дозволува ама тие сепак го прават тоа... од друга страна телемата им дава целосна слобода но ги подучува на последици... не е толку страшно како што ви изгледа. Според мене пострашно е тоа што голем дел од верниците (христијани, муслимани и сл.) мислат дека не треба да убиваат, да силуваат и сл. затоа што господ ке ги казни...
``Гревови не постојат, постојат само последици``- размислете дали е навистина толку страшно и грозно како што ви звучи
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,063
1,133
malo а зошто се гревовите? За да никнат цвеќиња у мојата бавча или за да се спречи нешто ко силување, убивање, грабење и сл.?
Ах... зарем мислиш дека тие што убиваат, силуваат и слично се плашат од казната поради сторениот ``грев``?
И што е грев според тебе?
Зошто смисолот на поимот грев се менува со текот на времето? Зошто во секоја различна религија има различни видови на гревови? Кое е мерилото на гревот? Што ако грешникот не чувствува дека направил грев и обратно?
Дали ја оправдуваш одмаздата?
 
  • Like
Реакции: Aristokrat and Lena

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Ах... зарем мислиш дека тие што убиваат, силуваат и слично се плашат од казната поради сторениот ``грев``?
И што е грев според тебе?
Зошто смисолот на поимот грев се менува со текот на времето? Зошто во секоја различна религија има различни видови на гревови? Кое е мерилото на гревот? Што ако грешникот не чувствува дека направил грев и обратно?
Дали ја оправдуваш одмаздата?
А мислиш дека истите тие што убиваат, силуваат и сл. ќе ги исплаши поимот „последица“?
 
  • Like
Реакции: Хептаграм XI

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,506
14,414
1,683
во светот на бајките
Навистина не ми се јасни сите оние што отвораат тема, ја читаат......и потоа коментираат дека биле замарани. Па што ја читате тогаш?
Можеби на форумов е потребен подфорум за сеир, така ќе имаат каде да ги истураат своите фрустрации оние чија намера е да се препираат.

Онтопик:
Зборот Телема потекнува од грчкиот збор за Волја - "θέλημα".
Поопширно за природата на вистинската Волја има во Liber II, каде се наведува дека таа е динамички аспект на битието.


Не е среќа. Тоа никогаш неможе да се случи од проста причина што во Телемата не се бара бројност - квантитет, туку квалитет. Во целиот свет има само околу 3000 - 4000 Телемити.
"Нека бидат моите служители малубројни и тајни, тие ќе владеат со мнозинството и знајните!" - Liber Al vel Legis.
За да стане некој Телемит, потребно е покрај другото да добие и спонзорство или гаранција од двајца добро стоечки членови на Редот. А верувај никој не се решава на таков чекор ако не го познава добро човекот за кој гарантира.
а со која цел е отворена темава?Неам ништо против и не ми смета ,да не се разбереме погрешно,туку едноставно ме интересира заради која причина си ја отворил?
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Навистина не ми се јасни сите оние што отвораат тема, ја читаат......и потоа коментираат дека биле замарани. Па што ја читате тогаш?
Можеби на форумов е потребен подфорум за сеир, така ќе имаат каде да ги истураат своите фрустрации оние чија намера е да се препираат.

Онтопик:
Зборот Телема потекнува од грчкиот збор за Волја - "θέλημα".
Поопширно за природата на вистинската Волја има во Liber II, каде се наведува дека таа е динамички аспект на битието.


Не е среќа. Тоа никогаш неможе да се случи од проста причина што во Телемата не се бара бројност - квантитет, туку квалитет. Во целиот свет има само околу 3000 - 4000 Телемити.
"Нека бидат моите служители малубројни и тајни, тие ќе владеат со мнозинството и знајните!" - Liber Al vel Legis.
За да стане некој Телемит, потребно е покрај другото да добие и спонзорство или гаранција од двајца добро стоечки членови на Редот. А верувај никој не се решава на таков чекор ако не го познава добро човекот за кој гарантира.
Што ако ти кажам дека познавам некој што пробуваше да иницира мој другар иако не го познаваше добро (поточно само од форум)?
 
  • Like
Реакции: Хептаграм XI

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Да. Посебно ако последицата е парична казна или затвор.
Ако помислил некој на последиците нити убијци ќе имаше, нити силувачи, нити педофили итн. Ако функционираше заканата со затвор и пари светов ќе цветаше. И самата гледаш дека ни приближно не е така.
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,063
1,133
Ако помислил некој на последиците нити убијци ќе имаше, нити силувачи, нити педофили итн. Ако функционираше заканата со затвор и пари светов ќе цветаше. И самата гледаш дека ни приближно не е така.
А кога подобро функционирал светот? Во мрачниот среден век кога религијата го управувала? Оваа философија всушност настанала како последица на револт во тоа време...