Секти (генерална дискусија)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
Те молам посочи кој дел за тебе преставува несоодветна комуникација за возрасен човек?
Ако некој се препознава во моите зборови , тоа е негов проблем.


Духовност е она за кое сме (не)свесни дека тука е , присутно е ,но неможе со зборови да се објасни,она кое е над секоја реалност и доживување, внатрешна "комуникација" која се појавува помеѓу тенката линија на животот и смртта.Некој ја поистоветуваат со бог и богови, ангели и слични духовно именувани битија, а сето тоа поради немоќта со човечкии говор да се пренесе такво духовно искуство.

Треба да направиш разлика од духовно учење и ото група.
Во групата може карти и домино да си играат... секта/култ сигурно не би биле.:zelen
Додека , духовната филозофија која ја прифатиле како алатка за себе "просветлување" е тоа кое може да нанесе последици , не само на поеинецот кој своеволно пристапил кон групата туку и пошироко во семејството и општеството.
Во повеќето текстови е посочен нивниот пророк како се занимавал со црни магии, повикување духови,разговори со некој ангели и токму тоа искуство го пренел на хартија како ритуал.И со тоа создал матрица на внатрешно доживувања кое треба да бидат некаков пат до себеосознавањето потикнато со дроги,мастурбирање,оргии и слични "алатки" каде треба да се исклучи реалноста и стапи во контакт со некое духовно бити и со него да си направи муабет.
Да биде појасно, тоа ти е како на мали деца да им пуштиш порно филм.
Хипотетички прашања.
Би се осудил да им пуштиш таков филм?
Би го дозволил тоа да биде легално во општеството?
Дали можеш да претпоставиш какви последици тоа може да има врз поединец,врз семејството и општеството?
Еве што се случува , кога "мали" деца си играат со душата.

Душата на човекот не може да се види како телото во кој стадиум од растот е , возрасен човек не значи и духовно пораснат.
Начитан човек , не значи и духовно богат човек.
Ете тука на пример, мешање на членови на фамилија не е соодветно за било каква комуникација, особено за како што тврдиш, особа која знае шта је то продуховљеност. Освен ако не си поклоник на муабетите на Ражнич Ошо, извесен индијски гуру кој имал своја секта а кој тврдеше дека навредливите зборови биле добра ствар.

http://forum.crnobelo.com/threads/Секти-генерална-дискусија.4210/page-25#post-368724

Ако сме несвесни за некакво присуство тогаш од каде знаеме дека тоа е духовност? Зарем не може тоа да биде нешто сосема друго?
Останува проблемот со интерпретацијата, ако за некого или некои - духовност е едно, за друго тоа може да биде нешто потпуно друго така да нема универзална дефиниција за тоа што е духовност.

Сигурен си дека припадноста кон Ото остава такви последици кон нивните членови? Лично сум запознал најмалку двајца, ок тоа не е репрезентативен примерок но во секој случај особите беа во ред, интелектуално на високо ниво и далеку од она кое го тврдиш.

Какво е тоа прашање, каде и кои тоа пуштаат порно филмови на деца?
Црна Ружа нема врска со Кроули него со Жељко Малнар, еден неуспешен метал бенд и некакви попови, новинарот повторно не е упатен.

Гледам какви последици остава принудната припадност кон колектив, гледам како припадници на МПЦ/ИВЗ и остали прават секојдневни зулуми, гледам припадници на етноси кои одвај чекаат да се исколат а во меѓувреме тонат во корупција, арамилак, примитивизам, гледам економски злочини кои ќе ги плаќаат пет генерации унапред, гледам криминогеност насекаде но не сум забележал досега припадници на доброволни заедници во тие кругови.
Злото вешто се крие зад маската на масовноста, зад паролите и пропагандите.
 
  • Like
Реакции: Abraxas

123456789deset

Истакнат Член
18 јули 2018
96
35
128
38
начетав на темава па еве ми текна дека пред едно 10 години доста беа активни сектите у Богданци
имаше и жртви по тоа памтам дека беше актуелно по тв


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
  • Like
Реакции: Outrider

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
345
63
начетав на темава па еве ми текна дека пред едно 10 години доста беа активни сектите у Богданци
имаше и жртви по тоа памтам дека беше актуелно по тв


Sent from my iPhone using Tapatalk
Прв пат слушам дека имало секти во Богданци...а како се викале дали знаеш?
Јас на времето, многу одамна, имав чуено дека Нови Сад, во Србија беше центарот каде се собирале сектите и дека поред Црна ружа, имало и "сатански витези", врата на пеколот и уште една..оганот во пеколот..така нешто.
 

123456789deset

Истакнат Член
18 јули 2018
96
35
128
38
Прв пат слушам дека имало секти во Богданци...а како се викале дали знаеш?
Јас на времето, многу одамна, имав чуено дека Нови Сад, во Србија беше центарот каде се собирале сектите и дека поред Црна ружа, имало и "сатански витези", врата на пеколот и уште една..оганот во пеколот..така нешто.
поим неам
вака у сеќавање ми е дека се работеше за двајца другари кои се самоубија и тоа точно на 100 дена разлика и на исти начин и во исто времеSent from my iPhone using Tapatalk
 
  • Like
Реакции: pozdrav eden topol

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
Прв пат слушам дека имало секти во Богданци...а како се викале дали знаеш?
Јас на времето, многу одамна, имав чуено дека Нови Сад, во Србија беше центарот каде се собирале сектите и дека поред Црна ружа, имало и "сатански витези", врата на пеколот и уште една..оганот во пеколот..така нешто.
http://ygeneration99.blogspot.com/2015/07/blog-post_89.html

Тие витези, војводи, црни зори подоцна ги измислиле српски и хрватски новинари...

поим неам
вака у сеќавање ми е дека се работеше за двајца другари кои се самоубија и тоа точно на 100 дена разлика и на исти начин и во исто времеSent from my iPhone using Tapatalk
Двајца средношколци биле, не знам дали од исти клас или како беше, едниот се обесил па после 100 дена и другиот се обесил.

https://vecer.mk/se-obesilo-momche

и дали има врска со ова, веројатно не...
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
Инаку и славната УДБА верувала во постоењето на Црна Ружа, за време на екс-југа имале посебен уред за истрага и борба против секти и нови религиски организации :kafe
Партијата сметала дека разни движења и организации се можни агентури на западното влијание и преку нив злиот запад планира да влијае врз социјалистичката раја, посебно младината. Списокот е од хрватскиот републички центар на удба (тогаш се викала СДБ/С) и се однесува на све што низ десетина години "истражување" успеале да пронајдат како организации кои треба да бидат под присмотра...

Dokumenta 25/36 Službe državne sigurnosti (SDS), prikupljenih na
temelju istraživanja SDS Centra Zagreb, sabranih u jedan dokumenat, pod nazivom :
"Pregled vjerske, klerikalne, subverzivno-propagandne i obavještajne aktivnosti pojedinaca iz tzv.
malih vjerskih zajednica i sekti"

Pseudoreligiozni pokreti i druga ucenja :

1) Bela gnosticka crkva, BGC ("Ecclesia Gnostica Alba", EGA)
2) Dark Pokret / Crna Ruža
3) Duhovna škola Velikih i Božanskih misterija
4) Eckankar društvo Zagreb
5) Ezoterijanski univerzitet ("Božja crkva svetih", "Integralni Exkalibur")
6) Lectorium Rosicrucianum ("Rozsenkreuzeri")
7) Masonerija u Hrvatskoj (Drevna i Prihvacena masonerija)
8) Mladi poklonici pokojnog pjevaca Satana Panonskog
9) Nova Akropola
10) Nova Arka
11) Ordo Templi Orientis, Red orijentalnih templara (O. T. O.)
12) Occulta shop
13) Psihokibernetika esena
14) Templari
15) Udruženje gradana "Univerzalni život" ("Prakršcani")
16) Veleposlanstvo Kraljevstva Božjeg

Интегрални Екскалибур :rofl:rofl
Млади поклоници покојног пјевача Сатана Панонског :D
Велепосланство :patos краљевства божјег.

Kršcanske sekte :

1) Adventisti vegetari
2) Apostolska kršcanska crkva, (Nova apostolska crkva)
3) Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana (Mormoni)
4) Evangelicka crkva
5) Hrvatska katolicka crkva
6) Hrvatska starokatolicka crkva
7) Internacionalna misionarska zajednica "Navigator’s"
8) Isus Krist - Božja crkva svetih
9) Kristova crkva
10) Kristova crkva "Betanija"
11) Kristova crkva brace
12) Kristova duhovna crkva malokrštenih
13) Kristova duhovna crkva nogopranih
14) Kristova pentekostalna crkva (Kristova duhovna crkva)
15) Kristovi ucenici, ("Smitovci")
16) Kršcanska adventisticka crkva ("subotari")
17) Kršcanska baptisticka crkva
18) Kršcanska reformatorska crkva (Kalvinisti)
19) Kršcanska zajednica Jehovinih svjedoka
20) Menoniti
21) Metodisti
22) Nazarenci
23) Novoapostolska crkva
24) Reformni pokret adventistâ sedmog dana
25) Slobodna katolicka crkva
26) Udruženje evandjeoskih vjerskih službenika
27) Unija reformnog pokreta adventistâ sedmog dana

црква ногопраних :D:D

Nekršcanski pokreti i guru-religije

1) Ananda Marga ("Put blaženstva")
2) Ananda-Sanga ("Kriya Yoga")
3) Antropozofsko društvo
4) Baha’i
5) Centar Novog doba (CND)
6) Crkva Ujedinjenja velecasnog Moona (CARP)
7) Zagrebacko Društvo "Joga u svakodnevnom životu"
8) Hrvatska udruga umijeca življenja (The Art of Living Foundation)
9) Komaja, Društvo za razvoj ljubavi i svijesti
10) Life Design & Art of Living (Umjetnost življenja po vlastitoj volji)
11) Lotos ljubavi ("Prem Pankaj")
12) Medunarodno društvo za svjesnost Krišne "ISKCON"
13) Pokret "Sry Sathya Sai Baba"
14) Raya-Yoga, Misija božanske svjetlosti
15) Scientology
16) Sry Chinmoy centar
17) Teozofsko društvo
18) Transcendentalna meditacija (TM)

Pokreti tzv. "Novog Doba" (New Age) :

1) Brahma Kumaris (BKWSU)
2) Biobil drustvo
3) Centar isceljenja "Alexander"
4) Centar za ozdravljenje promjenom stavova (Savjetovalište "Mareya")
5) Reinkarnacijski terapeuti, Društvo kreativnog življenja
6) Dvostruka Duga
7) Free Energy Wokshop
8) HOLIS, Holisticko transformacijski centar
9) IDRA, Snaga Biopiramida
10) Intenziv Sunjate
11) Ji Ðing
12) LAHOR, Hrvatsko društvo preporoditeljâ
13) Lotosova moc
14) Mako Centar
15) Medija T
16) Ocean blaženstva ("Ananda Sagara")
17) Pamia Monti, Centar duhovne snage
18) Pokret za povratak covjeka prirodi
19) Prijateljski krug Brune Groninga
20) Ragbi-Bingo Preporod
21) Reiki
22) Prorok Ivica Prokic
23) Sigma, Antistresni program
24) MG Kavita Isceljenje
25) TRIGON Preporod
26) Umijece življenja (Sri Ravi Shankar, Sudarshan Kriya)

Biblioteke i izdavacke kuce :

1) Astral Vesna ("Vještica Vesna", biblioteka "Aquarius")
2) Biblioteka "Novo doba"
3) Biovega
4) Ivica Prekop
5) OM ("Centar za teorijska i prakticna istraživanja granicnih znanosti")
6) Studio Tahuti biblioteka

Астрал Весна ахахахаха :D:D:patos:facepalm2:x:rofl:pusi

Vegetarijanski restorani i skupine s obilježjem Novog doba

1) GANGA, Vedski vegetarijanski klub
2) Makronova (Makrobiotika)
3) Oaza života

Budizam

1) Dharmaloka budisticka zajednica (prva budisticka zajednica u Hrvatskoj)

Kineske tradicije :

1) Centar za terapeutske i borilacke vještine ("Chi Kung", "Lo Han Kung", "Tai Chi Chuan", "Chi Gong")
2) I-Ching (kineska okultna metoda)
3) Shen Qi

Nekategorisani :

1) Andeli dolaze
2) Božja Krila
3) Crna Moc
4) Rasadnici života i smrti
5) Ugao života

Наместо да бркаат замислени непријатели требало да припазат на реалните кои им ја растурија државата која требаше да ја штитат :facepalm2
 
Последна промена:

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
345
63
Нзнам многу за сектите, знам едно, а тоа е, додека растев моите ме упозоруваа стално кога излегував, да внимавам кај одам и со кого одам, дека имало разни секти, разни групи кои врбуваат млади луѓе, кои правеле разни обреди, идр......а имаше и една комшика чиј син откако се вратил од восјка, од Загреб, таму служел, многу бил променет, чудно се однесувал, не излегувал од дома, цртал црна ружа и еден ден, на жалост, која трагедија, се обесил на таванот....језиво...Така да, јас верувам дека постојат секти и дека црната ружа е најлошата од сите што потојат..а незнам колку постојат во светов.
На јутуб гледав нешто од Димитрија Пастуовиќ, сектолог, автор е на книгите-Секти и ментална манипулација; Хорор пред нашите врати; бил долгогодишен соработник на списанието Трето око идр....па така и остана убедувањето дека има вакви деструктивни групациии.
 
  • Like
Реакции: 123456789deset

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
Јас како реномиран и искусен секташ знам прилично за сектите, оние имиња на секти кои не се симнуваат од весници, портали, памфлети и книџулиња на српски автори и авторки или не постојат или се погрешно обележани како секти (Ото, Розенкројц, Темплари, Масони) или постојат но се тотално маргинални во своето делување.
Сектите кои прават реални зулуми, како онаа на тазе обесениот господин Асахара или бројни теолошки сатанистички здруженија како онаа во Русија каде нејзини припадници искасапија човек со крајно симболични 666 убоди и расеци по телото, е тие некако ги нема по медиуми.

Други групи како НЛО-секти од типот на Рајска Порта или слични исто така поминале сосема под радарот на јавноста се додека осамнале мртви, има нешто погрешно па дури и глупаво во новинарскиот пристап кон таа проблематика.
Инаку да, Црна Ружа постои, има млада и не особено бистра раја која сака да се одвои од врсниците и се кажуваат како нејзини припадници, има и тетоважи има и цртање ружи по тетратки и по зидови, слушање норвешки дет-метал и слично, но тоа е сосема маргинална ствар и никако не е нешто кое кулминира со суицид. Причините за суицид никогаш не се членување во секта, суицидот е комплексна ствар чии причини се таложат со години и децении и во 99,9% од случаи немаат врска со секти.
Оние 0,01% кои имаат врска, тоа се случаи како Рајска Порта, Народниот Храм, Сончевиот Ред, Движењето за возобновување на 10-те божји заповеди, секти кои со децении влијаат на психата на членството, ги одвајаат од породица и пријатели, ги злоставуваат им уништуваат самопоштовање...во секој случај е екстремно ретка ствар. Повторно се работи за долготрањен процес а не како што си мисли раја ете некој Митре се зачленил во секта во Мај и во Јули го пронашле обесен во штала, не оди така тоа :kafe
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
315
126
1,053
89
received_2353158828044019.jpeg

Сликано вчера сабајлето 03.10.2018 во нас.Драчево
Мачето е преполовено на пола. :(
 
  • Like
Реакции: Outrider

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Аман веќе и со Црни Ружи и глупостиве...

п.с. Советот на крајот е глуп. Подобро да разговараат луѓето со психијатар отколку со свештено лице, ако имаат наум да се приклучуваат на нешто вакво.
 
  • Like
Реакции: Outrider