Секти (генерална дискусија)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Да сакам да ги извртам ќе ги извртам но нема да бидам ништо подобар од про-христијанските весници од кои копираш текстови :)
Сомнеж е добро да се има, но уште подобро е да се има критика чија основа ќе биде истражување и спознавање на нештата - не бладање.

Како звучиме „ние“, луѓе кои седнале да расправаат за Телема онлајн е субјективна ствар (од страна на тој што зборува како ја разбира и колку сака да сподели) а и која се темели на тоа колку ти си се почуствувал навреден од нашите говори кога сме ти зборувале дека не е баш така како што ти глаголаш за работите и тоа да те погодило во центарот на егото па сега бладање за Кроули и О.Т.О. од твоја страна дека се секти и најлошо нешто...
Тоа што ти доживуваш некој како зборува, не е оправдување да таква е философијата на Телема!
Тоа докажува дека немаш поима за што дискутираш тука... колку да се зборува, да ни докажеш дека ти си продуховен, ги разбрал сите ствари? Тоа се обидуваш? Колку си ослободен, адепт на Земјата? Или ... докажуваш колку не знаеш за О.Т.О. и Телема?

Телема не е духовност спакувана во шише, тоа го знае секој, прашај и ќе видиш... но толку разбираш и не можам да ти помогнам. Прво омразата си ја тргни од умот кон мене и Абраксас и ќе добиеш што е Телема :)
Друго, кога ќе знаеш нешто повеќе за ритуалите и ритуална магика - ќе зборуваме. Неписмен си за овие работи за кои сакаш да зборуваш и да ги критикуваш - научи нешто и дојди да ми покажеш со прст што е што, вака - само гледам слабост.
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
315
126
1,053
89
Да сакам да ги извртам ќе ги извртам но нема да бидам ништо подобар од про-христијанските весници од кои копираш текстови :)
Сомнеж е добро да се има, но уште подобро е да се има критика чија основа ќе биде истражување и спознавање на нештата - не бладање.

Како звучиме „ние“, луѓе кои седнале да расправаат за Телема онлајн е субјективна ствар (од страна на тој што зборува како ја разбира и колку сака да сподели) а и која се темели на тоа колку ти си се почуствувал навреден од нашите говори кога сме ти зборувале дека не е баш така како што ти глаголаш за работите и тоа да те погодило во центарот на егото па сега бладање за Кроули и О.Т.О. од твоја страна дека се секти и најлошо нешто...
Тоа што ти доживуваш некој како зборува, не е оправдување да таква е философијата на Телема!
Тоа докажува дека немаш поима за што дискутираш тука... колку да се зборува, да ни докажеш дека ти си продуховен, ги разбрал сите ствари? Тоа се обидуваш? Колку си ослободен, адепт на Земјата? Или ... докажуваш колку не знаеш за О.Т.О. и Телема?

Телема не е духовност спакувана во шише, тоа го знае секој, прашај и ќе видиш... но толку разбираш и не можам да ти помогнам. Прво омразата си ја тргни од умот кон мене и Абраксас и ќе добиеш што е Телема :)
Друго, кога ќе знаеш нешто повеќе за ритуалите и ритуална магика - ќе зборуваме. Неписмен си за овие работи за кои сакаш да зборуваш и да ги критикуваш - научи нешто и дојди да ми покажеш со прст што е што, вака - само гледам слабост.
Како вол во купус се залета и се фати за мојата слабост, со тоа само го потврди тоа што го кажав...

звучите како самобендисани , доминантно поискусни и како цело познавање за некоја диховност само вас позната е над с'е , а с'е друго кое не коренсподира со тој правец е староеонско ѓубре кое од петни жили како некој апостоли сакате да го минимизиртате .

Немам омраза кон никого , најмалку спрема вас.. Абракс е во отпишаните ...си знае зошто.

Повикување духови за со нив да се разговара е малку забегана работа и во тоа нема никакво самоосознавање...

Прочитав негде дека после некој специфичен ритуал , пред да правите оргии или маструрбирање , јадете колачиња спремени со некоја дрога.
Ти ги месиш или женати?
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Исламот и христијанството се стар-еон и нивните ритуали се надминати. Дали разбираш? Дали си ги проучувал религиите воопшто ти како и нивните секти кои произлегуваат?
Зошто постојано одиш во непознатото со зборување глупости за духовности и слично, кога многу пореални се религиите од старото време, нивните догми и ритуали и учења?

Ти расправаш за духовност на сите страни, се сметаш за продуховен човек кој што разбрал се - и сега другите забегани? И тоа бидејќи ти не разбираш ништо од овие ствари туку зборуваш напамет со години едно та исто...?
Не ја проектирај твојата болест на други...

Имаш омраза и само тоа те турка да зборуваш за работи кои не ги знаеш и разбираш по форуми со години... си ги читаш барем по еднаш размислите откако ќе ги објавиш, да прочиташ колку омраза шириш?
Диши... и со тебе и без тебе - светот се врти и менува :)

И јас реков:
Друго, кога ќе знаеш нешто повеќе за ритуалите и ритуална магика - ќе зборуваме. Неписмен си за овие работи за кои сакаш да зборуваш и да ги критикуваш - научи нешто и дојди да ми покажеш со прст што е што, вака - само гледам слабост.
НЕ се залетав туку ти кажав дека видов слабост заради твоето незнаење на работите, а бидејќи една од книгите кои ги почитувам е „Книгата на Рамнотежа“ не те напаѓам сериозно во однос на твоите ставови бидејќи:
„Не брзај другите да ги осудуваш; како можеш да знаеш дека ти на нивното место би одолеал на искушението. И дури да е така, зошто би презирал некого кој е послаб од тебе?“
-
Liber XXX

Затоа реков научи нешто повеќе и подобро, покажи со прст и ќе дискутираме и „војуваме“ сериозно. Вака, само омраза гледам и зборување напамет...

П.С. Во врска со тоа што си читал за ритуалите, мој совет е да дојдеш со жена ти на такви ритуали и ќе дознаеш кој и како ги прави и како се конзумираат... можеби ти нема да сакаш да доаѓаш повеќе, но да и се допадне сето тоа на жена ти па да страдаш уште повеќе во животот што си замешал прсти во работи кои не ги разбираш...

Не си играј со оган ако не знаеш да држиш кибритчиња во рацете ;)

П.С. Немаш потреба од простачки обиди за навреди, контрадикторен си со тоа дека немаш омраза во себе си со тоа. А јас можам на твоите простачки говори да се симнам на твое ниво и да зборувам вака, како тебе! Лесно е.
 
Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
315
126
1,053
89
Хепта, ако некој во контиунитет цело ова време на наше виртуелно дружење шири омрза и гнев се токму вашите омалажувања и понижувања кој ги пласирате кон верниците кој според вас се староеонски догми.

Вие, кој себеси се "просветлувате" , себеосознавате и возвишувате во духовноста до тој степен што превземате апостоски дејствувања на ширење на филозофија и згора на тоа "престолот" на времето го присвоивте и се впуштивте во "војување" со староеонските верници, а од духовност ниту Д.
Каде бе Хепта си тргнал, дали знаеш?
Ако толку е на високо духовно ниво вашата филозофија, немаше да се фатите во клинч со верниците да им покажете "сила" , колку бедено.

Знаење е небитно во духовниот свет, не функционира во егоистичен стил,"јас знам", тогаш се губи духовниот допир , поточно е да се каже "растопен" во непоимливото.

Благодарам за поканата, но ритуалите ги сметам за вештачки обид да се добие духовно доживување каде свеста и потсвеста треба да доживеат допир во една точка од што треба да произлезат длабоки духовни размислувања, а со тоа и себеосознавање.
Постои такво нешто и без ритуал, но што ќе ти зборам тебе кој се знаеш.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Цитирај ме или тагни ме во дискусијава, ако сакаш дискусија. А ако сакаш вака само да си зборуваш напразно и сам - ок. Ајде биди последен во „дискусијава“ бидејќи овие глупости ќе немаат крај со „духовноста“ и ритуалите!
Не можам да се повторувам постојано, тоа @Abraxas има повеќе пракса низ годините...

Не ми е грижа што ти сметаш за ритуалите или за било што - како не разбираш дека немаш знаење ниту искуство од овие ствари? А јас или било кој друг кој што реално се заморува со овие ствари, кои ги истражува, разни системи, истории и поврзаност меѓу себе - кои за тебе се само фантастика - не можеме да ти помогнеме?Тебе Сатаната на сон ти се прикажа како Бог и ти стана негов слуга - но не можеш да препознаеш ништо бидејќи не си излегол надвор да се анализираш.

Надмини.
 

-alf-

Староседелец
28 август 2015
315
126
1,053
89
Цитирај ме или тагни ме во дискусијава, ако сакаш дискусија. А ако сакаш вака само да си зборуваш напразно и сам - ок. Ајде биди последен во „дискусијава“ бидејќи овие глупости ќе немаат крај со „духовноста“ и ритуалите!
Не можам да се повторувам постојано, тоа @Abraxas има повеќе пракса низ годините...

Не ми е грижа што ти сметаш за ритуалите или за било што - како не разбираш дека немаш знаење ниту искуство од овие ствари? А јас или било кој друг кој што реално се заморува со овие ствари, кои ги истражува, разни системи, истории и поврзаност меѓу себе - кои за тебе се само фантастика - не можеме да ти помогнеме?Тебе Сатаната на сон ти се прикажа како Бог и ти стана негов слуга - но не можеш да препознаеш ништо бидејќи не си излегол надвор да се анализираш.

Надмини.
Надмини ги времињата Хепта, не биди пиун на шаховската табла војувајќи за нечии пораз или победа, бидејќи ниту фигурите ниту таблата постојат.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Надмини ги времињата Хепта, не биди пиун на шаховската табла војувајќи за нечии пораз или победа, бидејќи ниту фигурите ниту таблата постојат.
Оди научи за ритуалите, зошто се, какви се, дали може да измислуваш свои прекрасни ритуали, научи за симболите, за се она за кое бладаш што „си го видел на сон“ и потоа многу полесно ќе расправаме... :)

Вака си само еден несвесен слуга на стариот еон и нивниот обид да го држат човештвото заробено во грев и бедност.

Знам дека секој од вас сака да биде нешто повеќе, да си даде вредност која не ја поседува реално, секој бара смирение, додава свое толкување на светите книги, старите зборови - така се создаваа сектите бидејќи религиите беа крути догми кои бараа само верување не и искуство.

Не биди заглавен во стариот еон и по своја волја секташ. Ако не можеш, наредна инкарнација, битно е да се дејствува да не се биде дел од стариот еон - тоа ја гуши волјата и способноста на духот. Кога веќе си напнал со „духовност“.
 
  • Like
Реакции: Abraxas

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
41
www.oto-mk.net
Прво.брендирана и спакувана во шише духовност не се продава тоа НЕ Е ТОА, но бидејќи само таква сега постои ништо поразлично не сте од другите.

Второ.духовност која се шири со говор, еднолични ритуали , практикува обожавање на именувани божества, создава групи на истомисленици и користи сопствено сметање на време е само одраз во огледало на духовното...негова проекција, несовршено во своето постоење.
Никој не продава никаква духовност. Безброј пати е нагласено дека симболиката кај Телемата треба да биде само архетип во кој најдобро ќе ги препознаеме или вклопиме сопствените концепти, сознанија и модели на духовното искуство. Јас сум телемит не затоа што слепо сум прифатил нечие тврдење или догма, туку затоа што во симболиката на Телемата сум нашол соодветни архетипи за моите сознанија и разбирање за природата на реалноста.
 
Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
315
126
1,053
89
Оди научи за ритуалите, зошто се, какви се, дали може да измислуваш свои прекрасни ритуали, научи за симболите, за се она за кое бладаш што „си го видел на сон“ и потоа многу полесно ќе расправаме... :)

Вака си само еден несвесен слуга на стариот еон и нивниот обид да го држат човештвото заробено во грев и бедност.

Знам дека секој од вас сака да биде нешто повеќе, да си даде вредност која не ја поседува реално, секој бара смирение, додава свое толкување на светите книги, старите зборови - така се создаваа сектите бидејќи религиите беа крути догми кои бараа само верување не и искуство.

Не биди заглавен во стариот еон и по своја волја секташ. Ако не можеш, наредна инкарнација, битно е да се дејствува да не се биде дел од стариот еон - тоа ја гуши волјата и способноста на духот. Кога веќе си напнал со „духовност“.
Хепта, види вака што ќе ти каже бато алф.
Ти првин доживејги сите промени од човековото постоење од бебе до старец, доживеј ја и "смртта" која е еквивалентна на уште едно човеково доживување кое не е спомнато погоре.

При тоа одбиј ги и надмини ги со "самоубиства" сите духовни промени во обид да ја задоволиш својата тага во своете непостоење.
Ти зборувам за тоа што може човек да го доживее во временски период од своето постоење на земјата, не ти зборувам за симболи, знаци, завиени форми на духовно раскажување, ритуали или било какви духовни алатки.
Доживеј, и после дојди да (не)зборуваме за духовноста.
Тогаш, ако сметаш дека ни се потребни книги да рекламираме некој кој не можел да ги одбие силите кој владеат со земјата да пренесе зборови од небото на земјата, ќе ги читаме или можеби ќе ги запалиме.

До тогаш може да се лигавиш за еоните.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,870
935
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Here we go again :)

Мислам дека е конечно време да се вратиш на семејството и да уживаш малку во животот, бидејќи навистина заборавате што се имате да изгубите во животот that you taking for granted, а дрдорите упорно сенешто за искуствата во животот, тврдоглави жители на сивата земја...

Бараш од други искуства да имаат (внтарешни посебно) и да ти ги раскажуваат, но мислам дека прво ти ќе мора да ги имаш, на пример што би значело во стариот еон да го пратиш синот да биде распнат во животот заради човешвтото а ти да стоиш и гледаш, бидејќи „таа чаша не може да одмине“... и потоа да имаш сила да дојдеш да расправаш како е ... штом толку сакаш туѓи искуства, о ти твроглаво самобендисано човече :cenzura

Се додека не дадеш име на твоето секташко размислување, кое јас препознавам еден куп крадени ствари и од зен и Гурџиев и Ошо... не може никој да те следи, џабе креваш врева наоколу и расправаш и шириш некакви твои учења, кои се само секташки размисли на веќе утврдени ствари. За неуките тоа може да им изгледа ново, но... кај други не пали - обичен секташ кој што собрал сешто од секаде и си го толкува како мајка татко, синот... и слично.

Ќе зборуваме тогаш... што се бато Алф (111) слушнал во сон со чудни гласови. И ќе раскажеш дали било лудило, дали било „духовно“ дали било не знаеме какво искуство. И ќе бидеш крунисан како човек кој што надминал се, и го нарекле браман :)
 
Последна промена: