Препораки за филм (општа)

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Synecdoche, New York

Многу чуден филм. Станува збор за режисер на театарски претстави кој се обидува да креира реплика од Њујорк во огромен магацин, како дел од неговата претстава. Дејствијата се испреплетени со вистинскиот живот и животот на ликовите во сценариото. Кој сака филмови во стилот на Мементо, овој филм ќе му се допадне.

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,290
3,529
443
Скопје
That's my boy
http://www.imdb.com/title/tt1232200/?ref_=nv_sr_4

Интересна комедија која започнува со желбата на ученикот да има секс со неговата наставничка,па продолжува со тоа што таа останува бремена од него,па ради злоставување малолетник иде во затвор, и прикажуаат дејство после многу години,бебето е голем дечко,се спрема за свадба,живее сам,за родителите рекол дека му загинале во ескплозија.А ученикот станува екстра популарен,нема кој не го знае.Се појавува повторно во животот на син му,неколку дена пред свадбата,бидејќи му требаат пари да плати данок,за да не оди во затвор.Оставам да го погледнете,нема да ви биде интересно ако ви го раскажам јас :)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Еве ме мене со аватарот на R.P. McMurphy. Го глеав по втор пат филмот што како копиљ да го гледаш го доживуваш као уште една приказна Good guys vs. bad guys. Значи One flew over the cuckoo`s nest да го гледаш во овие години па и може и тро порано, плус као поткрепа да ти се литературата на Орвел, Реј Брадбери, уз склоп на одлична консталација на глумци (Николсон, Девито, Лојд...) го доловува она нешто што филмот го сместуваш во топ 3 класици. Содржината секако може да се протолкува, но јас некако пошто сум во фаза на општествено осознавање и експериментирање, го сфатив како еден вид на бунт или помодерно речено штрајк против сето она што општеството го обликува човекот да биде само сериски број. Се работи за луѓе сместени во ментална институција, кои се под режим на бездушноста и присилните обиди да бидат - нормални. Доаѓа Мек (види аватар) кој е тука поради нетолку тежок „криминал“ што го има сторено, но со широки сфаќања и прифаќања на сето она што општеството го смета за ненормално. И тој пробува некако да им го воочи на самите ликови, дека всушност никој не е доволно нормален на овој свет. Но тука е Miss Rathced која се залага за спротивното и на секој негов обид пробува да му удри контраобид. Понатаму не раскажувам што се тиче за приказната. Форман како и увек извонредно го склопува и прикажува светот, со доста можности за толкување на истиот.

Lepaa

Истакнат Член
2 декември 2012
985
1,704
393
Тhe Ghost Writer
Се зборува за поранешен британски премиер кој пишува своја автобиографија. Ewan McGregor е во улога на неговиот т.н. писател-дух, кој има за задача да му помогне во пишувањето на неговата книга. Но, притоа ќе открие тајни кои не смеат да излезат во јавност, и со тоа ќе го стави својот живот во опасност.

Интересен мистериозен трилер, за љубителите на вакви филмови можеби ќе биде малку предвидлив, но не е лош. Го препорачувам.

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
Последно време сум расположен за гледање така полесни филмчиња од типот на акција/авантура/с.ф. Нешто во стилот на Предатор, Анаконда и сл. Значи да се поголемо друштво ликови, да се дешава во џунгла или некое друго место вон цивилизација, да се на некоја мисија или поинаку да се затекнале на местото неам појма и да има некој заебан лошко што ќе ги толчи. Предлог некој? :)

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Последно време сум расположен за гледање така полесни филмчиња од типот на акција/авантура/с.ф. Нешто во стилот на Предатор, Анаконда и сл. Значи да се поголемо друштво ликови, да се дешава во џунгла или некое друго место вон цивилизација, да се на некоја мисија или поинаку да се затекнале на местото неам појма и да има некој заебан лошко што ќе ги толчи. Предлог некој? :)
Priest (2010) повеќе луѓе се собираат и одат во лов на вампири. Има и лошко во филмот. :D
Mindhunters (2004) повеќе типци, лошко што ги убива :D
Ако ти се гледани, кажи да барам други :p

• Ми се допаѓа
Реакции: Мортидо

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
The Perks of being a Wallflower

the-perks-of-being-a-wallflower-poster.jpg

Станува збор за еден бруцош со тешко детство кој тешко се снаоѓа во новото средно училиште и тешко запознава пријатели. Но животот ќе му се смени откако ќе запознае двајца апсолвенти, брат и сестра. Секој со своја приказна и минатото се обидува да се снајде во животот.

The perks of being a wallflower.gifThe perks of being a wallflower 1.gifThe perks of being a wallflower 2.gifThe perks of being a wallflower 3.gifThe perks of being a wallflower 4.gif

• Ми се допаѓа
Реакции: Anakin and Saladin

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Rounders (1999)
Со Мет Дејмон и Едвард Нортон. Одлично филмче иако приказната е едноставна, се работи за двајца коцкари (едниот во гадни долгови) и како да се стигне до пара за исплаќање на истите. Поентата е како се разработени ликовите, како и психологијата на коцката воопшто. Интересно е како се опишува дека постојат поширока лепеза на т.н. коцкари. Некои психолошко болни, други се само ради парата, трети за потреба од чиста психоанализа на опонентите. Мет и Нортон као и увек беспрекорно си одиграа улогата, Малкович такоѓе.

High fidelity (2000)
со Џон Кјузак како Роб, човекот кој работи во продавница за музички плочи. Обземен со тој свет, воедно и потсвесно разочаран, тој го сведува својот живот на некои скромни вредности, класифицирајќи го сето свое искуство во топ 5 charts. Тоа што неговиот смисол се заснова токму вака, претставува проблем во неговиот љубовен живот. Човекот е загубен во тие класификации и едноставно не знае да ужива во малите моменти кои се есенцијални за среќа и полет во љубовта. На праг е да ја загуби и врската со неговата вереница, кога....
Не кажувам понатаму...Ова е еден од оние филмови (драма, сатира) каде треба да се запрашаме дали секогаш треба да им удираме етикети на нештата, да ги ставаме под некој си редослед, да ги согледуваме само за себе или пак спротивното.....за момент да пробаме да влеземе во кожата на другиот и да бидеме малку построги со самите нас. Според мене филмов иако малку на вонсериски начин дава приказ, сепак вреди!

• Ми се допаѓа
Реакции: The Tramp

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Push (2009)
http://www.imdb.com/title/tt0465580/?ref_=nv_sr_2

Ник, Кеси и Кира се мал дел од луѓето со посебни дарби. Ник е телекинетичар, Кеси може да ја види иднината, а Кира ја има способноста да управува со туѓи мисли. Мајката на Кеси е една од најјаките предвидувачки која крие голема тајна и поради тоа е затворена од страна на владина организација, но преку мислите успева да ја исконтактира ќерка си, која мора да побара помош од Ник за да ги спаси “надарените“ од смрт. Има само една замка - тајната организација (Division) има подеднакво јаки членови кои го знаат секој нивен чекор пред воопшто да биде направен, а со тоа ја имаат можноста да ја наместат иднината која би им донела сигурна смрт на “хероиве.“ Откривајќи го тоа, Ник мора да направи непредвидлив план кој ќе го натера да се трка со времето и сопствената меморија... (Ме бива за објаснување, у материне.)
Мене ми се допадна, освежувачки, интересна акција и без непотребни тупења. Малава Дакота баш ми беше слатка, а за Крис пак да не ни зборам. :giggle

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
The breakfast club (1985)
Тинејџерски филм каков што би требало да изгледа. 5 млади личности, секоја од различно поднебје завршуваат едно саботно утро во нивното школо како казна за работи кои ги имаат сторено. Секоја со своја приказна, но сепак дознаваат дека имаат многу заеднички причини. Според мене ова е филм кој треба секој тинејџер да го изгледа, а не оноа што се сервира во денешницата - легни ја најјаката п***а и ќе бидеш фраер или пак пикни си го пенисот во пита за да се смее цел ретардиран свет. Ах генерацио на идиотизмот.