Предлози и прашања поврзани со функционалноста на форумот

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
потсредете малку во поезија
малку е хаотично :eek
а и подфорумот Книги би требало да се вика Литература
темата Омилени стихови ја префрливте во подфорумот Поезија, ама па Поезија е во креативно катче
ако веќе се цитираат омилени стихови, значи напишани од некој друг, се двоумам дали местото им е во креативното катче
и така некако отприлика, благодарам :)

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Добро ве најдов за почеток :)
Едно дете, дел од неколкуте виновни за воопшто постоењето на форумскиот начин на изразување на кирилица, пред неколку години напиша „Постирањето на форум е привилегија а не право“. Со тоа тој што постира препорачливо да се потруди да се потруди сите да можат да го прочитаат и разберат. Во ред, има пишано дека официјален јазик е македонски а се согласувам дека никој никаде не забранува користење на дијалекти но сметам дека во правилата делот „се препорачува користење на кирилица“ (значи не е забрането користење на латиница) да се видоизмени во “се препорачува користење литературан јазик со кирилично писмо“. Иако мал процент ги читаат правилата од почеток до крај сепак добро е да се потенцираат некои работи.

Би искоментирал и за многу други работи како интерпункциите во насловите на темите, организацијата и имињата на форумите, недостигот на одредени форуми/подфоруми, броењето/билдањето на мислиња, правилата за потписи... Али ај во друга прилика :)

Горе-долу истите 200-300 души се вртат по сите македонски форуми па неретко се знаат едни со други бар вака преку форуми, поискусните или подобро речено понавлезените во форумската народска (не техничка) проблематика добро би било да ги наведат од старт сите нови форумџии кои се вистинските форумски морални вредности. Секој нов форум носи нови членови од кој 20-30% прв пат се сретнуваат со форумската платформа и пробуваат со предходното нивно познавање на текстуалното комуницирање да се вклопат во истото. Да се потрудиме/те да има кажеме дека смс/статус коментари од три збора не водат кон никаква дискусија и проширување на глобалното постоење и опстојување на еден форум. Рекле стари “ским си - такав си“ па ако на прво место основачите и сопствениците преку административниот тим и сите активни пишувачи на мислења а и оние со макар и едно се трудат нивните мислења, ставови и факти напишани тука да се полни со правилни вредности тогаш верувајте и мал процент од оние неактивните се активираат ќе знаат како да настапат. Тогаш форумот е на добар пат и добро ќе се движи кон остварување на целта за популаризација на сајтот и прокламирањето дека таму и таму, во случајов ЦрноБело.ком, е убаво и квалитетно место за поминување на слободното време на интернет. А тоа е се што му треба, ако го има тоа има се'.

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
Добро ве најдов за почеток :)
Едно дете, дел од неколкуте виновни за воопшто постоењето на форумскиот начин на изразување на кирилица, пред неколку години напиша „Постирањето на форум е привилегија а не право“. Со тоа тој што постира препорачливо да се потруди да се потруди сите да можат да го прочитаат и разберат. Во ред, има пишано дека официјален јазик е македонски а се согласувам дека никој никаде не забранува користење на дијалекти но сметам дека во правилата делот „се препорачува користење на кирилица“ (значи не е забрането користење на латиница) да се видоизмени во “се препорачува користење литературан јазик со кирилично писмо“. Иако мал процент ги читаат правилата од почеток до крај сепак добро е да се потенцираат некои работи.

Би искоментирал и за многу други работи како интерпункциите во насловите на темите, организацијата и имињата на форумите, недостигот на одредени форуми/подфоруми, броењето/билдањето на мислиња, правилата за потписи... Али ај во друга прилика :)

Горе-долу истите 200-300 души се вртат по сите македонски форуми па неретко се знаат едни со други бар вака преку форуми, поискусните или подобро речено понавлезените во форумската народска (не техничка) проблематика добро би било да ги наведат од старт сите нови форумџии кои се вистинските форумски морални вредности. Секој нов форум носи нови членови од кој 20-30% прв пат се сретнуваат со форумската платформа и пробуваат со предходното нивно познавање на текстуалното комуницирање да се вклопат во истото. Да се потрудиме/те да има кажеме дека смс/статус коментари од три збора не водат кон никаква дискусија и проширување на глобалното постоење и опстојување на еден форум. Рекле стари “ским си - такав си“ па ако на прво место основачите и сопствениците преку административниот тим и сите активни пишувачи на мислења а и оние со макар и едно се трудат нивните мислења, ставови и факти напишани тука да се полни со правилни вредности тогаш верувајте и мал процент од оние неактивните се активираат ќе знаат како да настапат. Тогаш форумот е на добар пат и добро ќе се движи кон остварување на целта за популаризација на сајтот и прокламирањето дека таму и таму, во случајов ЦрноБело.ком, е убаво и квалитетно место за поминување на слободното време на интернет. А тоа е се што му треба, ако го има тоа има се'.

Поздрав ШакаЗулу

За првото цело време реагирам членовите да користат кирилица - ако не име тешко да пишуваат и литературно, заради тоа што има некој дијалекти кој не се разбираат. На пример да се сретнат на форумов и да пишуваат на дијалект некој Тетовчанец и Струмичанец нема ништо да се разберат, па уште ако ми пишуваат со латиница и мешано мали и големи букви од типот "ShOpjraJsh" ќе треба да се бара преведувач. xD Бидејќи ми се темни кога некој пишува така.
За читање правилата и тука си во право ретко кој ги чита. Јас кога инсталирам нешто не ги читам воопшто, а кога се зачленувам на вакви сајтови обврнувам внимание заради тоа што имам јавен настап овде .
Иначе форумов се уште е во изработка и се работи на негово подобрување цело време. Секој дневно се додаваат нови подфоруми и се бара се што е испуштено да се поправи.. За билдањето на мислења дека сега нема многу активни теми и некоја голема и жестока дискусија сите членови се во Играчница така да тоа не претставува проблем. Кога ќе се приклучат и други членови и ќе има дискусија очекувано е дека ќе се префрлат на други теми сите.
Иначе добро ме знаеш од еден друго форум и дека добро ќе се снајдам во оваа работа. За секој проблем што го има некој член или пак не му е јасно еве отворен сум да му помогнам и не правам проблеми. За почеток се трудиме колку што можеме и очекуваме поискусни членови понатаму во кој би се одвивала добра и квалитетна дискусија.
И се надеваме дека ќе им се допаднеме на на сите, и би ми било мило доколку и ти наскоро би бил во модераторскиот тим, пред се заради твоето големо искуство стекнато на други форуми.

• Ми се допаѓа
Реакции: ShakaZulu

ipopovski

Админ
Член на администрација
30 септември 2011
1,763
2,410
1,133
www.crnobelo.com
Јас сакам смајли што блуе!

Ќе биде од корист со оглед на крајно иснпиративните дискусии у стилу..да, не, можеби....или па хаха хахаха...
И нека средуваат оф топици модераториве, нека ѕиркаат у темите шо им се дешава...

Која Е логиката во тема Љубовен проблем од три страни на две песни да си посветуваат форумџииве и суптилно да се канат на кафе??

Изнајмите собу бре!:rofl

Фала многу и пријатно!
Доколку мислиш дека некое мислење е оф-топик или несоодветно, те молам пријави го.
Да, задача на модераторот е да следи, меѓутоа 100 очи гледаат подобро од две, па зошто доколку веќе имаш забележано дека нешто не е во ред да не помогнеш? :)

Тука имаш и листа на модератори, па за некои поголеми проблеми можеш и да ги исконтактираш:
http://forum.crnobelo.com/threads/Листа-на-модератори.173/

Во случај на проблем со форум за кој сè уште нема назначено модератор, слободно обрати ми се мене.

Верувај сите се трудиме најдобро што знаеме ;)

ipopovski

Админ
Член на администрација
30 септември 2011
1,763
2,410
1,133
www.crnobelo.com
Нема смисла да се бројат сите мислења. Оние што се во играчницата рецимо е смешно да бидат на бројчаникот...

Ај ќе седнам јас цел ден ќе си играм форумски игри и ќе стои дека имам 400 мислења за една недела.
И ќе го замолам господинот Админ да ми одговори а не да ми ги игнорира прашањата и забелешките:unsure
Не те игнорира никој, се трудиме да средиме се, на општо задоволство :)
Држи вода муабетов за мислењата, ќе разгледаме дали да ги исклучиме постовите од игрите од броење.

ipopovski

Админ
Член на администрација
30 септември 2011
1,763
2,410
1,133
www.crnobelo.com
потсредете малку во поезија
малку е хаотично :eek
а и подфорумот Книги би требало да се вика Литература
темата Омилени стихови ја префрливте во подфорумот Поезија, ама па Поезија е во креативно катче
ако веќе се цитираат омилени стихови, значи напишани од некој друг, се двоумам дали местото им е во креативното катче
и така некако отприлика, благодарам :)

Отворивме посебен форум Литература, тој ќе биде повеќе за стручни книги и литература.
Книги си останува.

За омилени стихови имаш право, префрлен е во Книги.

Теофанија

Полноправен Член
19 февруари 2012
55
23
8
Немав каде на друго место да ја упатам критикава, па затоа овде. Се надевам нема да ми замерите.
Насловите на скоро сите теми се идентични со насловите на темите од друг форум. На модератор/ките кои ги уредуваат тоа сигурно им е кристално јасно.
Јас не сум член на тој форум, не го бранам и не го застапувам. Член сум на овој форум и сакам да биде уникатен и оригинален. Можеби на другите членови не им смета поклопувањето на насловите на темите, меѓутоа форумот од старт губи на углед заради очиледно плагијаторство. Би било супер ако се преземе нешто во врска со тоа.
Со најдобра намера, Теофанија. :)

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
Немав каде на друго место да ја упатам критикава, па затоа овде. Се надевам нема да ми замерите.
Насловите на скоро сите теми се идентични со насловите на темите од друг форум. На модератор/ките кои ги уредуваат тоа сигурно им е кристално јасно.
Јас не сум член на тој форум, не го бранам и не го застапувам. Член сум на овој форум и сакам да биде уникатен и оригинален. Можеби на другите членови не им смета поклопувањето на насловите на темите, меѓутоа форумот од старт губи на углед заради очиледно плагијаторство. Би било супер ако се преземе нешто во врска со тоа.
Со најдобра намера, Теофанија. :)

Па на сите форуми се исти. Не може да ги смениш Религија, Љубов и Секс, Историја... :D

Теофанија

Полноправен Член
19 февруари 2012
55
23
8
Па на сите форуми се исти. Не може да ги смениш Религија, Љубов и Секс, Историја... :D
Да де. :) Ама затоа можеш да ги смениш : Сакам да кажам, Сакам да прашам, и неколку други теми со идентични поднаслови. Сега гледам дека се отворени повеќе теми од пред неколку дена и не е толку забележлив феноменов :rofl ама да не си мачкаме очи. Малку повеќе креативност ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: СаШеНкО

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
Да де. :) Ама затоа можеш да ги смениш : Сакам да кажам, Сакам да прашам, и неколку други теми со идентични поднаслови. Сега гледам дека се отворени повеќе теми од пред неколку дена и не е толку забележлив феноменов :rofl ама да не си мачкаме очи. Малку повеќе креативност ;)

Епа ај добро следниот пат..
Ако на друго место има : Дали јадете Боранија?, ние ќе напишеме
Дали обожавате да јадете Боранија? - е веќе тоа е мачкање очи. Се жалиш на недоволно креативност, ете ти биди креативна и просветли не. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Selma