Предлози за книги - Со кратка рецензија

Elena

Истакнат Член
14 февруари 2012
155
169
343
Home.
"Дамата ,домаќинката и к*рвата" :) предобро нешто:) од
Валентино Лауцоски
"Ангус , танги и бацување со стискање"..од Луис Ренисон
"Барајќи те тебе"( го заборавив писателот..)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Martin_MKD

Kisserboy

Староседелец
6 март 2012
2,451
3,796
1,153
29
Битола
scaled.php

1001 Ноќ-книга
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
неколку пати веќе беше напомнато да се образложи зошто одредена книга се препорачува
барем неколку реченици
следни вакви мислења, со само наведен наслов и автор, ќе бидат избришани
наведувањето само на наслов не е препорака
 

Vesna12345

Нов член
12 јуни 2012
1
2
1
Skopje
Искрено на сите читатели можам да Ви ја препорачам книгата "Девојката на командантот" од Пам Џеноф и секако нејзиното продолжение "Сопругата на дипломатот". Иако се работи за книги во два дела сепак тие не се тесно поврзани меѓу себе, но и покрај тоа жалосно би било да се прочита само една од нив.
Во првата("Девојката на командантот")се раскажува за 18 годишната Ема која е сиромашна Еврејка и се заљубува во Јаков - дете од добро ситуирана фамилија. Јаков одсекогаш бил заинтересиран за политика па така се приклучува кон движење против Нацистите, а Ема со цел да му помогне на саканиот го менува својот идендтитет, се претставува како Христијанка и работи како секретарка во канцеларијата на Германскиот командант. Понатамошните случувања се доста сликовито претставени понатака во романот и претопоставувам дека никој нема да остане рамнодушен.
komandant.jpg
Втората книга ("Сопругата на дипломатот") претставува продолжение на првата книга. Тука е претставен животот веднаш по завршувањето на Втората Светска Војна преку ликот на Марта која е спасена од германски логор со помош на американските војници кои во тоа време ги ослободувале заробениците од логорите. Таа се среќава со Пол - американски војник и меѓу нив се раѓа огромна љубов. Договорени да се сретнат во Лондон се случуваат многу работи ( кои се надевам ќе ги откриете читајќи ја книгата ) и таа скршена се мажи со Сајмон- британски дипломат. Всушност во оваа книга е претставен животот и стравот кои сами надоаѓале по завршувањето на војната. За се останато се надевам дека ќе прочитате сами.
soprigata na diplomatot.jpg
Се надевам дека овие две книги ќе Ви остават и на Вас толку голем впечаток како и на мене :)

Поздрав :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Брида and Red Army

Tina Vergova

Нов член
12 јуни 2012
6
2
3
32
Radovish
vencavkata%20so%20buda.jpg


„Љубовта ми е секогаш потребна и ми се чини дури попотребна отколку на другите жени. Без љубов не можам да дишам и не знам да живеам. Својата љубов ја држам во , ја кријам под перницата, ја ставам во вагината, ја испишувам на хартија“, вели авторката на романот.
Klucnata recenica sto ja opisuva ovaa kniga a voedno i mislenjeto i stavot na samata avtorka koj go ima za nea i samata kniga
Sustinata na ljubovta, znacenjeto na nasite najdlaboki emocii i fizickotirio zadovolstvo se samo del od ovaa fraza.
Knigata e samostalno prodolzenie na romanot Sangaj Bejbi od istoimenata avtorka.

Roman koj pleni so svojata slobodoumnost, sloboden stil na pisuvanje, vozbudlivost i visok stepen na adrenalin. Veruvam deka nikoj ne bi ostanal ramnodusen bez ogled dali stanuva zbor za pomladata ili postarata populacija na citateli i ljubiteli na knigi.

Se cita vo eden zdiv a se zivee i dozivuva od prvata do poslednata stranica. Ke ve ostavam sami odblizu da se zapoznaete so glavnata heroina, mladata talentirana, uspesna i atraktivna pisatelka Koko (koja vsusnost pretstavuva i avtorkata na knigata). Odblizu i temelno da se zapoznaete so nea i kako taa ke ve odnese po patekata na zivotot so pridruzba na ljuboata. Zasega tolku ke ve ostavatm sami da se uverite i da zaplivata vo lavirintot na ljubovta. Prepustete se na Koko uzivajte i zivejte ja knigata ke ve ostavam sami da videte koga i kade ke ve odnese Koko na poslednata stranica od knigata Vencavka so Buda.
Kniga koja ne smeete da ja propustite. Uzivajte!

 

Tina Vergova

Нов член
12 јуни 2012
6
2
3
32
Radovish
raskazi%20mi%20gi%20sonistata_mala.jpg


А ова ја има ли некој читано?
Ja imam procitano edna od najtrogatelnite i najvozbudlivite knigi na Seldon. Kniga koja te drzi vo neizvesnost i ne ti dava mir. Odblizu se zapoznavas so simtomite i lica sto boluvat od ovaa moderna bolest rastrojstvo na povekekratna licnost, eden vid sizofrenija koja e mnogu tesko da se utvrdi, nadvluade i izlekuva. Dali ovaa malo devojce go zasluzuvaa ovaaa....poveke ne bi pisela ke te ostavam da ja procitas .
 

Marija83

Нов член
12 јуни 2012
1
2
1
41
А Потоа... од Гијом Мисо, прекрасна љубовна книга која ќе Ве остави без здив до последниот збор. Сите книги од Гијом Мисо се со љубовен непредвидлив исход кој ќе Ве остави без зборови
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Брида and Slims

Стефани

Нов член
12 јуни 2012
1
0
1
30
someonelikeyou.jpg
Некој како тебе - Сара Десен - Роман кој ќе ве поведи низ интригите на тинејџерите...Скарлет и Хали се најдобри другарки...со неполни шеснаесет години...Скарлет е храбра, убава, лидер, но нејзиното момче умира само после еден месец од нивната врска...Хали, која е симпатична и повлечена и секогаш потпрена на храброста и одлучноста на Скарлет, сега мора да ја превземи улогата на лидер...Скарлет забремнува и одлучува да го задржи своето бебе...некаде во срцето на овој роман лежи и љубовта помеѓу Хали и Мајкон...како и различните ставови и мислења на родителите на Хали и мајката на Скарлет...роман кој го прочитав со многу солзи, кој некако ме симна од облаци, кој ми покажа дека оценките, љубовта и пријателствата, не се секогаш единствените проблеми на тинејџерите...
 

Kisserboy

Староседелец
6 март 2012
2,451
3,796
1,153
29
Битола
scaled.php

Книгата
Илјада и една ноќ е средновековна средноисточна епска литература која ја раскажува приказната на принцезата Шехерезада, која е принудена да раскаже серија на приказни на нејзиниот сопругШахријар со цел да ја избегне егзекуцијата. Приказните таа ги раскажува во текот на Илјада и една ноќ. Секоја ноќ принцезата остава дел од приказната незавршен за нејзиниот сопруг да ја остави жива уште еден ден. Голем дел од приказните се создадени во текот на многу векови, од многу луѓе и многу стилови. [ЗАДОВОЛНИ ?]
 

Eka

Нов член
12 јуни 2012
1
0
1
29
heavencanwait.png Preubava kniga, ispolneta so mnogu tazni ljubovni momenti, no isto taka i dosta komicni momenti. Mi se dopadna zatoa sto od nea jasno uvidov deka treba da im kazuvame deka gi sakame na dragite licnosti, deka mozebi kje nema sleden den za da go napravime toa... da go pravime toa za da ne zalime cela vecnost i da barame da se vrati vremeto za da ja popravime situacijata. I mi se dopadna isto taka toa sto sepak ljubovta pobedi na kraj , vredi da se procita :D



sovrsen-mala.jpg I ovaa kniga bi sakala da ja preporacam na site sto go baraat nivniot gospodin sovrsen, ili gospogica sovrsena. Interesni raboti kje svatat i kje uvidat, deka i otkako kej go najdat sovrsenstvoto , pak kje se odlucat da ostanat so nesovrsenata licnost koja sto gi smee i uzuvaaat vo karanicite i momentite so nea. :D Elena Risteska ( [email protected] )