Сенка на ветрот-Карлос Руиз Зафон
Кога ја купував книгата продавачот ми рече дека купувам еден од најдобрите трилери некогаш напишани. Долго време ми стоеше на полицата бидејки ми изгледаше голема се додека решив да видам на што потрошив пари. Почнав и не можев да запрам.
Навистина прекрасен трилер: убава приказна, убаво опишана, секој миг и секој детаљ е доловен толку добро што те внесува целосно во приказната. Имав чувство дека сум набљудувач на местото на настанот.
Секој лик е убаво разработен, сечија приказна важна. Дури и најобичниот цвеќар или келнер се така убаво внесени што добив впечаток дека ако не биле тие тука и тогаш, приказната немала да биде таква...
Не зажалив и ни еден момент што останував до доцна навечер само за уште една страница повеќе.
Посебно ми се допадна што Зафон знаел кога е доста од заплети и е време за расплет. Можел уште многу да ја пролонгира приказната, но сепак на време е ставен крај.
Поминаа неколку месеци откако ја прочитав, но со секое ново присетување на неа јас треперам. Се уште ме држат истите чувства како кога ја читав.
Сакав да ја споделам и нејзината содржина, но се премислив. Прочитајте ја и сами откријте ја, нема да зажалите.