Посвојување

Hexasto

Истакнат Член
16 февруари 2012
1,082
1,631
113
Македонија
Би сакал да ги видам биолошките родители и со нив да поразговарам...а нормално не би им простил што ме дале на посвојување и за мене единствени родители би биле оние што ме одгледале..
 
  • Like
Реакции: Teona

iva89

Полноправен Член
27 февруари 2012
76
75
18
Ова е многу чуствителна тема..од една страна не ја знаеме причината зошто не оставиле биолошките родители, но од друга страна мислам дека не постои никаква причина па каква и да е да се откажеш од сопственото дете.Во секој случај родителите кои што те посвоиле се вистинските родители и никогаш не би се откажала од нив, баш напротив би ги сакала и почитувала како да ми се биолошкибидејќи тие ме исчувале, ме израснале и воспитале најдобро што знаат.
 

Gabriela

Активен Член
19 февруари 2012
145
139
43
22
Јас сум посвоена и еднашка побарав да ја видам биолошката мајка и ја видов и толку а не ја гледам таа жена што ме чуваа и се изразуваам со таа оти нејќам имто да и го кажам иначе си ја викам мамо;)
 
  • Like
Реакции: bonboonka, Scars and Teona

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
872
1,103
393
26
Струмица
И јас сум посвоена, можеби подобро беше што ми кажаа кога бев мала, бидејќи ако ми кажаа како поголема, незнам што би направила, тогаш бев мала, не разбирав и си ги сакав најмногу родителите и сега ги сакам најмногу, ми пружат таква грижа што никој друг не би ми пружил, премногу ме сакаат... :gus сакам да ја запознаам биолошката мајка, од причина што сакам да ја прашам зошто, да видам дали личам на неа и ред други работи, но никогаш не би отишла кај неа и да и кажам мамо, јас си имам мајка и татко, други не ми се потребни...
 

Abe CreP

Истакнат Член
14 февруари 2012
110
84
328
24
На тие што ме одгледале би им била благодарна што ме одгледувале исто како свое дете.
Да ги запознаам вистинските родители нема да сакам затоа шо секако тие ме оставиле, ако им е било грижа ќе ме побарале порано
Никогаш не вели никогаш, од кај знаеш , може им се слу4ило нешто, или имале добра при4ина ;)
 

Avona Vi

Истакнат Член
15 февруари 2012
493
630
93
Никогаш не вели никогаш, од кај знаеш , може им се слу4ило нешто, или имале добра при4ина ;)
можда, не викам не.. ама секако нема да ме интересира, зашо да ги тражам, да ги дознаам причините кога тоа нема да смене ништо. шо фајда ако знам зашо ме оставиле кога секако ме напуштиле? нема да ми е полесно ни на мене ни па на нив ко ќе ме видат..
 

Abe CreP

Истакнат Член
14 февруари 2012
110
84
328
24
можда, не викам не.. ама секако нема да ме интересира, зашо да ги тражам, да ги дознаам причините кога тоа нема да смене ништо. шо фајда ако знам зашо ме оставиле кога секако ме напуштиле? нема да ми е полесно ни на мене ни па на нив ко ќе ме видат..
Битно имаш родители кои те сакаат, па сеа друго ни је битно нели ;)
 

Aristokrat

Староседелец
27 февруари 2012
2,655
3,335
1,153
Сум имал случка дојде девојката во плачење да ми каже дека е посвоена,беше од пребогата фамилија,преубава со сите суперлативи ама не и беше сеедно и сакаше подршка.
Ми раскажуваше како седнала мајка и (не биолошката туку таа што ја чува) да и каже дека не и се родители и дека тие што ја израснале тие и се вистинските за неа.
Ме погоди тоа од неа,ама после некој ден девојката од страв да не излајам на некој почна да се повлекува иако ми значеше премногу.
После тоа еднаш ми кажа дека не и е гајле дека и е битно дека овие имаат пари (иако мислам дека тоа и беше маска за пред мене) и тоа беше.
Тешко е по секако ама поубаво да живее со некого отколку по домови:(
 
  • Like
Реакции: Prashina and Caci

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Сигурно не би ви било сеедно, кога би дознале дека сте посвоени. Во оваа ситуација, повеќето би се чувствувале лути, повредени и очајни. Која би била вашата прва реакција?

Можеби ќе сфатите дека сте среќни со вашиот живот и задоволни од луѓето кои ве израснале, и не би се појавила желба да дознаете повеќе за вашето потекло и биолошки родители.
Што би направиле доколку ви пријдат тие на вас? Што би ги прашале?

Дали вашите чувства би се промениле кон родителите кои ве посвоиле и израснале? Дали би ги сакале помалку? Каков би бил односот помеѓу вас откако ќе го прифатите фактот дека сте посвоено дете?

Кога јас би била во оваа ситуација, мислам дека односот помеѓу мене и луѓето кои ме израснале би се сменил, но не и љубовта. Би ги сакала и почитувала поради тоа што ме избрале токму мене да бидам дел од нивното семејство, и за се што сториле и жртвувале за мене како родители.
Би имала премногу прашања и за нив, и за биолошките родители. Пред се, би сакала да знам зошто ја донеле таа одлука да ме дадат на посвојување.
 
  • Like
Реакции: Gemini and Lady*