Пиратерија - за или против?

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
31
Битола
А не ако зборуваме за комерцијална пиратерија тогаш и јас сум против. јас су м за пиратерија но со правото на фер користење односно да можиш да ја спуштиш но не да ја продаваш. Не да печалиш на туѓ грб... тоа е исто ко јас да дојдам ида ти украдм нешт отвое ида го продадам ... кмерцијалната пиратерија е лоша а другата е добра...:)

• Ми се допаѓа
Реакции: ace_rot and ГоспоТ

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Подтрикнат од муабетот од дотичен копирач на текстуални теми дека нечинело споделувањето на програми и видеа од најразличен вид еве тема за варезот општо.

Значи варез е начин на споделување на најралзични соджини по пад на линкови за симнување дирекно од надворешен сервер. Варезот користи така наречени складирачки сервери кои за разлика од торентите кога корисниците шират/сидуваат содржина помеѓу себе. Во варезот некој корисник па поставил содржината на одредено место и има линк од истата, по дава линкот на корисниците кои ја влечат соджината без да има потреба од уклучени повеќе корисници во мрежа, без да има потреба од дополнителни програми и слично. Варез линкови можат да се симнуваат со помош на интернет прелистувачи но постојат и програми кои помагаат во симнувањето. Брзината на симнувањето преку варез сервери зависи само од ограниченоста на серверот и од вашата интрнет конекција.

За жал варезот беше прв на мета со “аферите“ SOPA, PIPA и најголемата до сега ACTA. Еден од најголемите сервери megaupload беше изгасен и со тоа сега негова соджина стана недостапна на интернет но варезот не е само еден. Варезот го прават сите корисници заедно... и оние што прикачуваат на youtubе, и онеи што поставуваат на FB и оние што користат image upload сервери... сите заедно... Сите шират варез и без да знаат за истото...

Варезот во Макеоднија односно варез на кирилица има одамна, и ќе го има и покрај сите проблеми и непрофитабилноста на истото тука. На моменти актуелно на моменти незапазено варезот бил секогаш тука околу...

Сте користеле (симнувале/поставувале) ли вие варез некогаш, кое е вашето мислење за истото ...

Како додаток да прашам дал ако не го одобрувате варезот сте платиле за вашиот виндоус, сте платиле за офис пакетот, сте платиле за фотошоп, сте платиле за било што кое не е фреевер а го имате во вашиот компјутер...

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo and ace_rot

alekjov1234

Староседелец
3 август 2012
138
48
1,028
Секако дека сум за пиратерија, ако пример некако успеам да платам Windows лиценца каде се сите други програми кои ги користам, и немојте ве молам има freeware алтернативи, оти GIMP во споредба со Photoshop е CRAP. Затоа секогаш ќе си бидам за пиратерија, нека дојдат дома да ме проверат.

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
27
Куманово
Ма пиратерија е закон. Да не е тај пиратерија ја нема да можу да изгледам ни едн филм нити да иснталирам програми некои, пошто неам намеру да плаќам.

• Ми се допаѓа
Реакции: Dr.Gonzo